לדלג לתוכן

מיולניר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מיולניר הוא מקבתו של ת'ור, אל הרעם במיתולוגיה הנורדית. אילוסטרציה מ-DALL-E.
ת'ור מכה בפטישו מיולניר

במיתולוגיה הנורדית, מיולניראיסלנדית: Mjölnir, בנורדית עתיקה: Mjǫllnir) הוא מקבתו של ת'ור, אל מרכזי במיתולוגיה הנורדית אשר קשור לרעמים. מיולניר מיוצג במיתולוגיה הנורדית כאחד מכלי הנשק המפחידים ביותר.

השם מיולניר לרוב מפורש כ"האחד שמוחץ", מגיע מהפועל Mölva שפירושו "למחוץ". מילים נוספות בשפות אירופאיות אשר המשמעות שלה היא מקבת, היא המילה הסלאבית "מולוט" (Molot), והמילה הלטינית "מלאוס" (Malleus).

דעה נגדית משווה את שם המקבת למילה הרוסית "מולנייה" (Mолния) והמילה הולשית "מלט" (Mellt), שתיהן מילים אשר משמעותן היא "ברק". האפשרות השנייה תהפוך את מיולניר לנשקו של אל הברק, ונשק של סערה.

בטקסטים הנורדים העתיקים, מיולניר מזוהה עם המילה "מקבת", מילה אשר בנורדית עתיקה יכולה להתפרש כאבן, סלע או צוק, אשר בסופו של דבר מגיע מהמילה ההינדו־אירופאית "H₂éḱmō" אשר פירושה סלע, או כלי עשוי סלע, הדומה למילה הסנסקריטית "אשמאן" שמשמעותה זהה.

באדה הפרוזאית, סנורי סטורלוסון כותב שהמקבת נוצרה בידי האחים הגמדים סינדרי וברוקר. בנוסף הוא דיבר על כך שידיתו הקצרה יחסית של המקבת היא תוצאה של טעות בזמן יצור המקבת.

הפטיש מיולניר היה חלק בלתי נפרד מת'ור ומאופיו המלחמתי. באיקונוגרפיה ובפיסול הטבטוני מוצג הפטיש כמאפיין הבולט ביותר של תור.

שימוש מודרני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאמינים רבים בנאו-פגאניזם גרמאני עונדים שרשראות עם מיולניר בתור סמל לאמונתם. עיבודים רבים של מיולנרים מיוצרים, נמכרים ומשמשים בידי קבוצות נאו־פגאניות או בידי נאו־פגאנים בודדים. מחלוקת מסוימת התעוררה כאשר מאמינים בארצות הברית ניסו לקבל הכרה ממשלתית במיולניר כסמל דתי. במאי 2013 הכירה ממשלת ארצות הברית במיולניר כסמל דתי.

מיולניר היה שם העט של האנס שוויצר (אנ'), קריקטוריסט שעבד בדֵר אַנְגְרִיף, עיתון שהקים ב־1927 יוזף גבלס, שר התעמולה הנאצי. בעקבות פעילותו האנטישמית, נודע שוויצר בכינוי "המאייר של גבלס".

בקומיקס תור, מיולניר היא נשקו של גיבור-העל ת'ור ומקנה לו כוחות-על כמו תיעול ברקים, תעופה ושליטה במעוף הפטיש. המיולניר מאפשרת רק לאנשים או חייזרים ראויים להרימה.

ביקום הקולנועי של מארוול.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מיולניר בוויקישיתוף