לדלג לתוכן

מבצע אחים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עליית יהודי אתיופיה

עליית ביתא ישראל:

עליית הפלאשמורה:

מבצע אחים היה מבצע להעלאתם של ביתא ישראל מאתיופיה שהחל ב-1977 והסתיים במרץ 1990.

התוכנית להעלאת ביתא ישראל דרך סודאן נרקמה במהלך המחצית השנייה של שנות השבעים של המאה ה-20 במשרדי האגודה האמריקאית למען יהודי אתיופיה כשברקע ניתוק היחסים בין אתיופיה לישראל והידרדרות המצב הביטחוני, הדתי והחברתי של הקהילה היהודית המקומית. התוכנית תפסה תאוצה והוצעה לממשלת ישראל לאחר ששר החוץ, משה דיין הדליף את דבר עסקת הנשק עם אתיופיה, הדלפה אשר גרמה להפסקת העלייה החשאית מהמדינה. בעקבות עצירת העלייה החשאית החלו הפגנות, מחאות ולחצים מיהדות העולם ויוצאי אתיופיה בישראל בדבר העלייה ושבעקבותיהם ניתנה הוראה למוסד בתחילת 1979 ליישם את התוכנית.

המבצע, עליו פיקד דני לימור, החל כמבצע עלייה אך הפך במהלכו למבצע לחילוצם של כמה שיותר יהודים ששכנו במחנות הפליטים בסודאן שהחלו למות בהמוניהם מרעב, מחלות ורדיפות. המבצע התבסס על טיסות מסחריות מח'רטום לאירופה ולישראל, כשבהמשך נוספו לו מבצעים ימיים, מבצעי הטסה במטוסי תובלה צבאיים (מסוג קרנף) ומבצע הפינוי הגדול, מבצע משה[1]. מספר היהודים שיצאו מאתיופיה לסודאן במסגרת המבצע מוערך בכ-20 אלף. 16 אלף מהם הועלו לישראל והשאר, כרבע מהם, נספו במהלך הצעידה ובהמתנה לעלייה במחנות הפליטים.

מבצע אחים בתרבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2012 כתבה הסופרת רונית לוינשטיין- מלץ ספר לבני נוער בשם "מבצע אחים", בהוצאת "ידיעות ספרים", המספר על המבצע.

בשנת 2019 עלה לאקרנים הסרט אתר הצלילה בים האדום בהפקה של חברת נטפליקס ובכיכובו של כריס אוונס. הסרט מתאר את פעילות המוסד בכפר הנופש "ארוס" בסודאן במסגרת מבצע אחים.

עיינו גם בפורטל

פורטל ביתא ישראל הוא שער לכל הערכים והנושאים אודות ביתא ישראל. בפורטל ניתן למצוא קישורים שימושיים לשלל הערכים העוסקים בביתא ישראל על כל רבדיה: גאוגרפיה, היסטוריה, חברה, תרבות, דת ועוד.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ גל פרל פינקל, אנשים אחים אנחנו, הבלוג על הכוונת, ‏ 27 בפברואר 2022.
ערך זה הוא קצרמר בנושא ביתא ישראל ובנושא חיל האוויר הישראלי. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.