לדלג לתוכן

טיוטה:יום פורים המשולש

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תבנית {{חג}} ריקה מתוכן. יש להזין פרמטרים בערך או בוויקינתונים.

"יוֹם-חַג פּוּרִים הַמְּשֻׁוּלָּשׁ"[1] או נקרא גם "יוֹם פּוּרִים מְּשֻׁוּלָּשׁ" מתרחש פעם בכמה שנים כאשר יום ט"ו באדר חל ביום שבת באופן זה מתחלקות מצוות הפורים בערים המוקפות חומה לשלושה ימים: י"ד באדר, ט"ו באדר, וט"ז באדר, כלומר: פורים משתרע על פני שלושה ימים רצופים תוך העברת ארבעת מצוות הפורים שאינן יכולות להתקיים בשבת, לערב שבת וליום ראשון. על אף שיום הפורים עצמו חל בשבת, את מצוות הפורים מקיימים דווקא בשישי שלפניו ובראשון שלאחריו. את קריאת המגילה ואת מתנות לאביונים נותנים ביום שישי, וביום ראשון אוכלים את סעודת החג ושולחים משלוחי מנות.

כללי ופרטי יום פורים המשולש

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"פורים משולש" הוא כינוי מקובל למצב ההלכתי שנוצר כאשר פורים המוקפים, ט"ו באדר, חל בשבת (המקרה המקביל, שבו י"ד באדר חל בשבת, אינו אפשרי לפי כללי הלוח העברי הקבוע). מסיבות שונות, חלק ממצוות פורים אינן יכולות להתקיים בשבת, ובשל כך, על פי השיטה המקובלת, מקיימים חלק מהן ביום ששי וחלק מהן ביום ראשון. מצב זה מכונה "פורים משולש" מכיוון שמצוות החג מתפרסות על שלושה ימים רצופים. פורים משולש הוא אירוע נדיר יחסית הקורה רק בכ-11.5% מהשנים, באותן שנים בהן חל ערב פסח בשבת (שנות השא, זחא והחא).

הבעיה העיקרית היא קריאת המגילה, שאינה יכולה להיעשות בשבת. במשנה, מסכת מגילה, פרק א', משנה ב' נאמר שכאשר פורים חל בשבת, מקדימים לקרוא את המגילה ביום שישי, י"ד באדר (שבו קוראים גם בני הפרזים). בתלמוד מבואר כי אף שמעיקר הדין אין מניעה לקרוא מגילה בשבת, אסרו חז"ל לקראה בשבת משום גזירה דרבה: "שמא יעבירנו ארבע אמות ברשות הרבים".[2] הקריאה אינה יכולה להידחות ליום ראשון, מפני שאין קוראים את המגילה לאחר יום ט"ו באדר.[3] הסבר אחר לאיסור הקריאה בשבת נובע מהזיקה בין קריאת המגילה למצוות מתנות לאביונים, שאינן יכולות להינתן בשבת (שהשימוש בכסף אסור בה).[2] טעם זה מחייב גם את הצמדת הענקת המתנות לאביונים לקריאת המגילה, ולכן שתי המצוות מתקיימות ביום שישי.

"חייב איניש לבסומי עד דלא ידע..."

מועד עריכת סעודת פורים פחות ברור. אף על פי שלכאורה אין מניעה לקיים סעודה זו בשבת, נאמר בתלמוד הירושלמי שאין לקיימה בשבת, כדי לא לערב בין שמחת הפורים, הנקבעת בידי אדם, לשמחת השבת, הקבועה ועומדת מששת ימי בראשית. בשל כך, קובע הירושלמי, יש לדחות את הסעודה ליום ראשון.[4] נימוק נוסף שלא לעשות את הסעודה בשבת הוא שהסעודה תלויה במשלוח מנות (שנועד לצורכי הסעודה), ואין לשלוח מנות בשבת (או בשל איסור הוצאה מרשות לרשות או בשל איסור קניין בשבת).[5] כיוון שאין התייחסות לנושא בתלמוד הבבלי, רוב פוסקי ההלכה הראשונים פסקו לפי התלמוד הירושלמי, וכתבו שמאחרים את הסעודה ליום ראשון.[6] מקצת מהראשונים קיבלו את דעת הירושלמי שלא לעשות סעודה בשבת, אך הכריעו שעדיף להקדים אותה ליום שישי, יחד עם קריאת המגילה.[7] ברם, ראשונים רבים דחו את דברי הירושלמי, וקבעו שיש לערוך את הסעודה בשבת.[8] התפרסמו במיוחד דברי רבי לוי בן חביב, רבה של ירושלים במאה ה-16, שהכריע כראשונים אלה, ונהג למעשה לערוך סעודת פורים ולשלוח מנות בשבת עצמה.[9] רוב הפוסקים דחו את ראיותיו של רבי לוי בן חביב, וטענו שהתלמוד הבבלי לא הכריע בסוגיה זו ולכן יש לפסוק לפי התלמוד הירושלמי,[10] וכך המנהג הרווח כיום – לערוך את סעודת הפורים ולשלוח מנות ביום ראשון.[11] בניגוד לכך, חלק מיוצאי תימן נוהגים כשיטת רבי לוי בן חביב, משום שגם מדברי הרמב"ם משתמעת שיטתו.[דרוש מקור]

בתלמוד הבבלי נאמר שיש לשאול ולדרוש בהלכות פורים בשבת זו.[12] לדעת הרמב"ם זהו חיוב מיוחד משום שנגרעה קריאת המגילה,[13] ואילו לדעת השולחן ערוך זה חיוב בפורים שכזה ככל המועדים.[14]

קטעי וידאו על פורים

סדר הדברים לפי הדעות שהתקבלו להלכה ולפי המנהג הרווח:

שכיחותו של חג פורים משולש

[עריכת קוד מקור | עריכה]

יום פורים משולש נקרא אירוע נדיר יחסית, המתרחש בממוצע פעם ב-9 שנים (10.5%)[15]. אמנם בזמן חז"ל שקידשו את החודש על פי הראיה של 2 עדים היה יכול לחול בשבת הן י"ד באדר והן ט"ו באדר[16]. בימינו, על פי הלוח העברי, רק פורים הנחגג בערים המוקפות חומה ביום ט"ו באדר (הנקרא שושן פורים) יוכל לחול בשבת. בשנה בה חל פורים משולש, יחול תמיד ערב פסח בשבת, ואז ליל הסדר חל בליל יום ראשון שבשבוע.


הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ מקור הכינוי אינו ידוע בוודאות, אולם ככל הידוע הוא מופיע לראשונה במודעה מטעם הרב יוסף חיים זוננפלד בשנת ה'תרנ"ו.
  2. ^ 1 2 תלמוד בבלי, מסכת מגילה, דף ד', עמוד ב'.
  3. ^ תלמוד בבלי, מסכת מגילה, דף ב', עמוד א'. שם כתוב שמסיקים זאת מהפסוק "ולא יעבור" במגילה.
  4. ^ תלמוד ירושלמי, מסכת מגילה, פרק א', הלכה ד'.
  5. ^ כלבו, סימן מה, בסוף; בית הבחירה למאירי, מגילה ה. ד"ה סעודת פורים.
  6. ^ רי"ף מגילה ג ע"א; ר"ן על הרי"ף שם; פסקי הרא"ש מגילה, פרק א', סימן ז; כלבו, סימן מה, ועוד, ובעקבותיהם פסק כך בשולחן ערוך, אורח חיים, סימן תרפ"ח, סעיף ו'.
  7. ^ בית הבחירה למאירי, מגילה ה. ד"ה סעודת פורים; רבי עובדיה מברטנורא, משנה, מסכת מגילה, פרק א', משנה ב' ודרכי משה אורח חיים, סימן תרפ"ח, אות ג, בשם יש אומרים.
  8. ^ שיטת הרא"ה המובאת בר"ן על הרי"ף מגילה ג.; חידושי הרשב"א, מגילה ה. ד"ה גרסינן; חידושי הריטב"א שם ד"ה עוד; וכן פירשו רבים בדעת הרמב"ם שלא הזכיר שיש לשנות את מועד הסעודה כשחל בשבת.
  9. ^ שו"ת מהרלב"ח, סימן ל"ב.
  10. ^ מגן אברהם סימן תרפ"ח, ס"ק י; שו"ת נודע ביהודה קמא, אורח חיים מא; משנה ברורה, סימן תרפ"ח, סעיף קטן י"ח.
  11. ^ רבים מהפוסקים האחרונים כתבו שראוי להחמיר גם כדבריו, ולצד הסעודה העיקרית ביום ראשון, לשלוח משלוח מנות אחד ולערוך סעודה גם בשבת עצמה. (למשל, רבי יוסף חיים זוננפלד, סדר הפורים המשולש, ירושלים תר"ע, באתר אוצר החכמה)
  12. ^ תלמוד בבלי, מסכת מגילה, דף ד', עמוד א'.
  13. ^ משנה תורה לרמב"ם, ספר זמנים, הלכות מגילה וחנוכה, פרק א', הלכה י"ג.
  14. ^ ראו ביאור הגר"א לשולחן ערוך, אורח חיים, סימן תרפ"ח, סעיף ו'.
  15. ^ בלוח השנה העברי הקבוע, פורים משולש קורה בשנים פשוטות מסוג השא וזחא ובשנים מעוברות מסוג החא, בהפרשים של 3 עד 20 שנים. בין השנים ה'ת"ש - ה'תת"ק, חל ט"ו באדר בשבת 21 פעמים. בשנים: ה'תש"י, ה'תשי"ד, ה'תשל"ד, ה'תשל"ז, ה'תשמ"א, ה'תשנ"ד, ה'תשס"א, ה'תשס"ה, ה'תשס"ח, ה'תשפ"א, ה'תשפ"ה, ה'תת"ה, ה'תת"ח, ה'תתי"ב, ה'תתל"ב, ה'תתל"ה, ה'תתל"ט, ה'תתנ"ט, ה'תתס"ג, ה'תתפ"ג, ה'תת"צ.
  16. ^ אמנם בתלמוד ירושלמי, מסכת מגילה, פרק א', הלכה ד' מובא שבדרך כלל לא חל י"ד בשבת, משום שאז היה נופל יום הכיפורים ביום שישי, דבר שלא יתכן לפי הכלל לא אד"ו ראש.


הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו פסיקה הלכתית.