לדלג לתוכן

ג'וזף ל. מנקייביץ'

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'וזף ל. מנקייביץ'
Joseph L. Mankiewicz
לידה 11 בפברואר 1909
וילקס-בארה, פנסילבניה, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 5 בפברואר 1993 (בגיל 83)
בדפורד, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה St. Matthew's Episcopal Churchyard עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-1929 עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
בן או בת זוג
  • Rose Stradner (19391958)
  • בפסקה זו רשומה אחת נוספת שטרם תורגמה עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים טום מאנקיוויקז עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
פרופיל ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'וזף לאו מנקייביץ' (אנגלית: Joseph L. Mankiewicz‏; 11 בפברואר 1909 - 5 בפברואר 1993) היה תסריטאי, במאי ומפיק יהודי-אמריקאי, זוכה ארבעה פרסי אוסקר.

נולד במזרח פנסילבניה לזוג מהגרים יהודים מגרמניה. כילד עבר עם משפחתו להתגורר בעיר ניו יורק. למד באוניברסיטת קולומביה. למשך תקופה עבד ככתב זר מטעם העיתון "Chicago Tribune", טרם כניסתו לתעשיית הקולנוע ההוליוודית. ב-1922 הוא החל לעבוד ככותב כותרות לסרטי ראינוע ואחר כך היה לתסריטאי מן המניין. במשך חמישה עשורים כתב תסריטים ל-47 סרטים, ובהם חמישה שהיו מועמדים לאוסקר. משנת 1936 החל גם להפיק סרטים הוליוודים נוסחתיים שהירבו להופיע בהם ג'ואן קרופורד וג'יימס סטיוארט. בין הסרטים הבולטים שהפיק נמנים: "זעם" של פריץ לאנג, "A Christmas Carol", "סיפור פילדלפיה", עליו היה מועמד לאוסקר כמפיק, ובנוסף כתב את התסריט, "אשת השנה" ו"מפתחות הממלכה", על פי הרומן של א. ג'. קרונין.

משנת 1946 החל גם לביים סרטים. סרטו החשוב הראשון כבמאי היה "מכתב לשלוש נשים", עם קירק דאגלס, עליו זכה בשני פרסי אוסקר: בימוי ותסריט מעובד. בשנת 1950 ביים סרט אפל בשם "באין מוצא", בו כיכב סידני פואטייה בהופעה קולנועית ראשונה. באותה השנה ביים את סרטו הידוע מכל, "הכל אודות חוה", אשר כתב לו גם את התסריט. הסרט, בכיכובה של בטי דייוויס, זכה בשישה פרסי אוסקר לרבות פרס האוסקר לסרט הטוב ביותר (וגם שניים למנקייביץ' עצמו : תסריט ובימוי), והיה זה גם הסרט היחידי עד ל"טיטניק" שקיבל 14 מועמדויות לפרס האוסקר, ביניהן חמש מועמדויות לקטגוריית המשחק. ב-1951 ביים את הסרט "יומנו של רופא" בכיכובם של קרי גרנט וג'ין קריין.

לאחר מכן ביים את סרט הריגול "חמש אצבעות", בכיכובו של ג'יימס מייסון, את הדרמה ההיסטורית "יוליוס קיסר" על פי המחזה של ויליאם שייקספיר, בו גילם מרלון ברנדו את מרקוס אנטוניוס וקיבל מועמדות שלישית רצופה לפרס האוסקר. כמו כן ביים את הגרסה הקולנועית למחזמר "ברנשים וחתיכות", שקיבל פרס גלובוס הזהב לסרט הקומי\מוזיקלי, ואת הדרמה המלחמתית "האמריקני השקט", על פי ספרו של גרהם גרין. הוא המשיך לעבד לקולנוע יצירות קלאסיות כ"פתאום, בקיץ האחרון", על פי המחזה של טנסי ויליאמס והאפוס ההיסטורי "קלאופטרה", שהיה לסרט היקר ביותר בזמנו (44 מיליון דולרים) שהצליח רק במעט לכסות את כל הוצאותיו. סרטו האחרון כבמאי היה "Sleuth", שהתבסס על המחזה זוכה פרס הטוני. בסרט כיכבו לורנס אוליבייה ומייקל קיין.

ב-1954 היה מועמד לפרס אוסקר לתסריט המקורי הטוב ביותר על הסרט הרוזנת היחפה.

אחיו הרמן מנקייביץ' היה תסריטאי נודע.

פרסי האוסקר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סך הכל: 12 שחקנים קיבלו מועמדות לפרס האוסקר בסרטים בבימויו של מנקייביץ', מתוך 48 מועמדויות. ארבעה מסרטיו היו מועמדים לסרט הטוב ביותר: "מכתב לשלוש נשים", "הכל אודות חווה", "יוליוס קיסר" ו"קלאופטרה".

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'וזף ל. מנקייביץ' בוויקישיתוף


הקודם:

1949: רוברט רוסן (כל אנשי המלך)
פרס גילדת הבמאים של אמריקה – במאי בסרט קולנוע
1948: ג'וזף ל. מנקייביץ' (מכתב לשלוש נשים)
1950: ג'וזף ל. מנקייביץ' (הכל אודות חוה)
הבא:
1949: רוברט רוסן (כל אנשי המלך)
1951: ג'ורג' סטיבנס (מקום תחת השמש)