לדלג לתוכן

SAT

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

SAT (מבוטא אס איי טי; לשעבר ראשי תיבות של Scholastic Aptitude Test – מבחן יכולת לימודית – או של Scholastic Assessment Test – מבחן הערכה לימודית) הוא בחינה פסיכומטרית המשמשת כבחינת כניסה לאוניברסיטאות ולמכללות בארצות הברית (בדומה למטרתה של הבחינה הפסיכומטרית בישראל, שנוצרה על בסיס ה-SAT). תחילתה של הבחינה בשנת 1901, והיא עברה גלגולים שונים במהלך השנים. שמה הנוכחי הוא SAT Reasoning Test (מבחן SAT חשיבתי).

ה-SAT תופס משקל נכבד בתנאי הקבלה ללימודים גבוהים בארצות הברית, בדומה למשקלה של הבחינה הפסיכומטרית בישראל. מרבית האוניברסיטאות הגדולות בארצות הברית מעניקות לבחינה משקל של 50% ויותר מכלל השיקולים לקבלה, כאשר שאר הגורמים הם קורות חיים, מכתבי המלצה וגיליון ציונים מהתיכון.

הבחינה נכתבת על ידי ה-College Board, ארגון הגג של האוניברסיטאות ומכללות בארצות הברית. היא מתקיימת שבע פעמים בשנה בארצות הברית וכמו כן במועדים שונים ברחבי העולם (ארבע פעמים בשנה בישראל, בחודשים מרץ, מאי, אוקטובר ודצמבר). הבחינה כוללת 154 שאלות בארבעה פרקים בשני תחומים (פלוס משימת כתיבה שהיא משימת רשות). התחומים הם:

  • אנגלית – שני הפרקים הראשונים במבחן הם פרקי האנגלית. פרק 1 נקרא reading test וכולל חמישה טקסטים עם כ- 11 שאלות הבנת הנקרא לכל טקסט. פרק 2 נקרא writing and language test וכולל ארבעה טקסטים עם 11 שאלות לכל טקסט. השאלות בפרק זה עוסקות בהבנה של עקרונות הכתיבה הנכונה מבחינת תחביר, פיסוק, אוצר מילים בהקשר ועוד.
  • מתמטיקה – פרקים 3 ו-4 של המבחן הם פרקי המתמטיקה. בפרק 3 אסור השימוש במחשבון ואילו בפרק 4 הוא מותר. שני הפרקים כוללים שאלות מתחומי האלגברה, גאומטריה, הסתברות וכו'. חלק מהשאלות הן שאלות פתוחות ולא שאלות בחירה מרובה.

כל אחד משני התחומים, אנגלית ומתמטיקה, מקבל ציון הנע בין 200 ל-800. הציון הכולל במבחן, הוא סכום של שני הציונים הללו ולכן נע בטווח של 400 עד 1600.

מבנה הבחינה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • פרק 1: הבנת הנקרא (Reading Test). הפרק כולל 52 שאלות ב-65 דקות.
  • הפסקה ראשונה (5 דקות)
  • פרק 2: הבנת הכתיבה (Writing and Language Test). הפרק כולל 44 שאלות ב-35 דקות.
  • פרק 3: מתמטיקה ללא מחשבון. הפרק כולל 20 שאלות ב-25 דקות.
  • הפסקה שנייה (5 דקות)
  • פרק 4: מתמטיקה עם מחשבון. הפרק כולל 38 שאלות ב-55 דקות.
  • סוף המבחן לנבחנים שלא ממשיכים למשימת הכתיבה. הפסקה שלישית (5 דקות) לאלו שכן.
  • פרק 5 (רשות): משימת הכתיבה (חיבור). אורך החלק הזה 50 דקות.

כשבועיים לאחר הבחינה מתקבלים הציונים. כל נבחן מקבל 6 ציונים: מתמטיקה (הטווח נע בין 200–800), קריאה (200–800), חיבור (2–12) וכתיבה (200–800), האחרון נקבע לפי ציון משוקלל של ציון החיבור ושני פרקי הכתיבה בבחינה.

הציון הממוצע במתמטיקה הוא 515, בקריאה 501 ובכתיבה 493. הממוצע של המתקבלים לאוניברסיטאות ה"מובילות" (הרווארד, ייל, פרינסטון וכדומה) גבוה בהרבה - על-פי מחקר של חברת "פרינסטון רוויו" מאוגוסט 2009, ממוצע ה-SAT בעשרת המוסדות המובילים היה כ-2300 (סכום שלושת התחומים).

קרסון הואיי-יו, ילד פלא שנכנס ללימודי אוניברסיטה בגיל 11 וקיבל ציון SAT של 1770 (באותה תקופה מרווח הציונים היה עד 1600).

הכנה למבחן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עשרות חברות ברחבי העולם עוסקות בקורסי הכנה וספרים ללימוד עצמי למבחן ה SAT. בתחום חומרי ההכנה ל-SAT, שלוש חברות מתחלקות בכ-90% מהשוק: Barrons‏, Kaplan ו"פרינסטון רוויו". ניתן גם למצוא תוכנות ומשחקים להכנה, מכשירי PDA ללימוד עצמי, יישומונים לטלפונים חכמים, ואפילו קיימים משחקי נינטנדו ופלייסטיישן ללימוד SAT. בישראל יש מספר חברות מקומיות העוסקות בהכנה למבחן זה.

קיים גם מבחן נוסף - SAT Subject Test (מבחן SAT נושאי) - אשר נקרא גם SAT-II. מבחן זה עוסק בנושא ספציפי מהתיכון והוא אינו חובה ברוב האוניברסיטאות. ניתן להיבחן במבחן SAT-II בנושאים מדעיים, ספרות ושפות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא SAT בוויקישיתוף