WIMP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee termiä WIMP kosmologiassa. WIMP on myös tietotekniikassa käytetty ohjelmistokokonaisuus.

WIMPit (lyhenne sanoista Weakly Interacting Massive Particle) ovat eräitä mahdollisia pimeän aineen rakenneosasia. Niitä ei ole vielä havaittu, mutta ne olisivat hyvin massiivisia hiukkasia, jotka vuorovaikuttaisivat muun maailmankaikkeuden kanssa vain gravitaation ja heikon vuorovaikutuksen kautta. WIMPien nimi on tarkoitushakuinen, sillä englanninkielinen sana wimp tarkoittaa nynnyä.

Kosmologiassa oletetaan, että maailmankaikkeuden keskitiheys on hyvin lähellä niin sanottua kriittistä tiheyttä, joka on rajana suljetulle ja avoimelle maailmankaikkeudelle eli rajatiheys sille, riittääkö maailmankaikkeuden massa romahduttamaan sen vielä kerran kokoon. Tunnettu baryoninen aine (protonit, neutronit) kattaa noin kuusi prosenttia tästä tiheydestä. Siksi osan aineesta on oltava meille näkymätöntä, pimeää ainetta.

Hiukkasfysiikan standardimalli ei tunne yhtään sopivaa WIMPiä, mutta supersymmetriset teoriat tuottavat hyvän kandidaatin WIMPiksi; superhiukkasen hajoamisessa pitää aina syntyä kevyempi superhiukkanen, joten keveimmän supersymmetrisen hiukkasen on oltava pysyvä.