Viimeiset sanat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viimeisiksi sanoiksi kutsutaan kuuluisten tai pahamaineisten ihmisten viimeiseksi ennen kuolemaansa lausumia sanoja. Todellisuudessa historiallisten henkilöiden viimeiset sanat ovat usein vähemmän mahtipontisia kuin väitetään. Kuolevat ihmiset kärsivät usein deliriumista, heikentyneestä mielentarkkuudesta, kyvyttömyydestä puhua selkeästi tai jostain näiden kolmen yhdistelmästä, sillä ihmiset lähellä kuolemaa eivät yleensä pysy henkisesti selkeinä. Todelliset lopulliset lausunnot ovat usein lyhyitä tai vaikeasti tulkittavia. Hengityksen heikkeneminen voi rajoittaa äänenvoimakkuutta ja lääkkeet, energian puute, suun kuivuminen ja proteesien puute voivat myös vaikeuttaa kommunikaatiota. Viimeiset sanat ovat yleensä puolisoiden ja lasten nimiä tai banaalisia ilmaisuja, kuten ”äiti” tai yksittäisiä kirosanoja.[1]

Kuuluisia viimeisiä sanoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Julius Caesarin murhasi joukko kilpailijoita. Viimeisissä sanoissaan Caesar huudahti väitetysti siitä tosiasiasta, että hänen ystävänsä ja sukulaisensa Brutus osallistui hänen murhaansa.
  1. Erard, Michael: What People Actually Say Before They Die The Atlantic. 16.1.2019. Viitattu 9.9.2024. (englanniksi)
  2. Suetonius: 12 keisarin elämäkerrat, s. 82, kappale 1. University of Chicago. Teoksen verkkoversio.
  3. Suetonius: 12 keisarin elämäkerrat, s. 281, kappale 99. University of Chicago. Teoksen verkkoversio.
  4. The last words of King Charles II (Nell Gwyn oli kuninkaan rakastajatar) phrases.org.uk. Viitattu 15.6.2020. (englanniksi)
  5. a b c d Leinonen, Pauliina: ”Nukutaanhan vielä vähän, nukutaanhan” – muistatko Irwinin ja muiden suomalaislegendojen viimeiset sanat? Ilta-Sanomat. 2.11.2018. Viitattu 13.11.2019.
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.