Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. | |
---|---|
Perustettu | 1998 |
Kotipaikka | Helsinki |
Toiminta-alue | Suomi |
Puheenjohtaja | Markus Koski |
Pääsihteeri | Miisa Tervala |
Varapuheenjohtajat |
|
Liittohallitus (2024) |
|
Aiheesta muualla | |
Sivusto |
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (lyhenne Nuva ry) on vuonna 1998 perustettu järjestö, joka toimii Suomen nuorisovaltuustojen ja muiden paikallisten nuorisovaltuustoihin rinnastettavien nuorten vaikuttajaryhmien edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. Liitto toimii yhteistyöelimenä kaikille Suomen nuorille vaikuttajille ja nuorten vaikuttajaryhmille, jotka pyrkivät parantamaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kunta-, alue- ja valtakunnantasolla.[1] Nuva ry edistää nuorisovaltuustojen asemaa ja parantaa nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto perustettiin keväällä 1998 Allianssi -risteilyn yhteydessä. Tuolloin yhdistys oli nimellä Nuoret Vaikuttajat ry. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Mervi Kuittinen (nyk. Katainen). Yhdistys rekisteröitiin vuonna 2001 ja sen jälkeen toiminta on ollut kasvusuunnassa.
Keväällä 2001 Nuoret Vaikuttajat ry oli ensimmäistä kertaa mukana Nuppi– Nuorten päättäjien huipputapaamisen järjestelyissä Kajaanissa. Vuosi 2001 oli myös ensimmäinen kerta, kun yhdistys järjesti vuosikokouksensa Nuppi-tapahtuman yhteydessä. Seuraavana keväänä Nuoret Vaikuttajat olivat jo päävastuussa Nuppi-tapahtuman järjestämisestä Kuopiossa. Tästä lähtien on joka vuosi järjestetty suuri koulutustapahtuma, joka vuoden 2007 jälkeen vaihtoi nimensä Huipputapaamiseksi. Vuonna 2004 Nuppi-tapahtuma ja yhdistyksen vuosikokous siirtyivät sääntömuutoksen mukaisesti syksylle.
Ensimmäiset nuorisovaltuustojen puheenjohtajille tarkoitetut Puheenjohtajapäivät järjestettiin keväällä 2001 Kuopiossa Kuopion nuorisovaltuuston järjestämänä. Saman vuoden syksyllä Nuoret Vaikuttajat ry otti itselleen myös tästä tapahtumasta järjestelyvastuun, kun puheenjohtajapäivät järjestettiin Vihdin Nummelassa. Tämän jälkeen Puheenjohtaja-päiviä järjestettiin vielä muutaman vuoden verran, kunnes Nuva ry:n koulutustoiminta suunniteltiin uusiksi.
Yhdistyksen ensimmäinen jäsenille suunnattu Vaikute-lehti lähetettiin jäsenille vuonna 2003. Samoihin aikoihin näki päivänvalon myös ensimmäinen sähköinen uutiskirje e-Vaikute. Viimeinen painettu lehti ilmestyi joulukuussa 2011, ja Vaikute siirrettiin verkkoon kaikille vaikuttamisesta kiinnostuneille nuorille avoimeksi monimediajulkaisuksi vaikute.net:ksi. Nykyisin Vaikute.net ei ole enää käytössä.
Vuonna 2003 järjestö saavutti ensimmäistä kertaa valtionapukelpoisuuden ja tuolloin liittoon palkattiin ensimmäinen työntekijä. Työntekijä muuttui kokopäiväiseksi pari vuotta myöhemmin.
Yhdistys muutti nimensä Suomen Nuorisovaltuustojen Liitoksi ja alkoi käyttämään lyhennettä Nuva ry vuoden 2005 vuosikokouksessa. Vuonna 2006 Järvenpään Nupissa Nuva r. nimitti kunniapuheenjohtajaksi Mervi Kataisen sekä kunniajäseniksi Tuukka Elorannan sekä Eero Rämön. Vuonna 2008 juhlittiin yhdistyksen 10 -vuotisjuhlaa Helsingissä, jossa juhlapuheen piti Mervi Katainen.
2010-luku
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 2012 Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto laajensi valtakunnallisten koulutustapahtumien tarjontaansa järjestämällä ensimmäisen Aktiivipäivät HC -tapahtuman Hyvinkäällä. Tapahtuma oli tarkoitettu kokeneille nuorisovaltuustotoimijoille ja siellä osallistuneille tarjottiin entistä yksilöllisempää koulutusta. Vuonna 2016 liitto laajensi valtakunnallista koulutustarjontaansa järjestämällä Aktiivipäivät PRO -tapahtuman kokeneille nuorisovaltuustotoimijoille. Liiton 15-vuotisjuhlia vietettiin vuoden 2013 syyskuussa Helsingin Kaapelitehtaalla. Tapahtuman juhlapuhujana vieraili hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen. Vuoden 2013 lopussa Suomen Nuorisovaltuustojen Liittoon kuului jo lähes 2000 jäsentä. lähde?
Liiton pitkäaikainen tavoite nuorisovaltuustojen kirjaamisesta lakiin toteutui keväällä 2015, kun eduskunta hyväksyi uuden kuntalain 13. maaliskuuta 2015.[2] Uuden kuntalain (410/2015) myötä kuntia velvoitettiin asettamaan nuorisovaltuusto kuntaan ja varmistamaan valtuuston toimintaedellytykset. Asettamisen jälkeen liitto alkoi työstää 26 § Nuorisovaltuusto: perusta, vakiinnuta, vahvista -hanketta, ja liitto palkkasi kolmannen kokopäiväisen työntekijän[3].
Vuonna 2016 liittohallitus hyväksyi liiton historian ensimmäisen hallitusohjelman ja keväällä 2016 liitto järjesti yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa Nuorten Vaikuttajien Huipputapaamisen, jossa nuorisovaltuustojen puheenjohtajat ympäri Suomea pääsivät tuomaan kuntiensa nuorten näkemyksiä Sipilän hallituksen maakunta- ja tulevaisuuden kunta -reformeihin.[4] Kevään aikana Nuva ry julkaisi yhteistyössä Kuntaliiton kanssa ohjeistuksen kunnille ja nuorisovaltuustoille uuden kuntalain ja siinä säädetyn nuorisovaltuustoja käsittelevän pykälän soveltamisesta. ”Ohjeita nuorisovaltuuston perustamiseen ja toimintasäännön laatimiseen” sisälsi tietoa uudesta kuntalaista, perustamiseen liittyvistä periaatteista ja toimintasääntöjen valmisteluun liittyviä ohjeistuksia.[5]
Kevättalvella 2017 opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Nuva ry:lle avustuksen Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankeelle. Hankkeella vastattiin Sipilän hallituksen maakunta- ja soteuudistuksen myötä tulevien maakunnallisten nuorten vaikuttajaryhmien perustamiseen ja kehittämiseen. Hankkeen käynnistyessä pilottimaakunniksi valittiin Kanta-Häme, Pohjois-Karjala ja Uusimaa. Huipputapaaminen järjestettiin toisen kerran Helsingissä toukokuun 2017 lopussa yhteistyössä Valtion nuorisoneuvoston kanssa. Huipputapaamisessa arvioitiin Sipilän hallituksen kärkihankkeita ja se huipentui eduskunnan puhemiehen vastaanottoon Pikkuparlamenttiin.[6] Liiton 20-vuotisjuhlavuosi käynnistettiin Helsingin Kuntatalolla 20. liittokokouksen merkeissä, minkä ohjelmassa oli liiton toiminnasta linjaamisen lisäksi juhlaseminaari ja Helsingin kaupungin juhlavastaanotto.[7]
Liitto juhli 20-vuotisjuhlavuottaan vuoden 2018 aikana. Vuoden 2018 varsinainen liittokokous järjestettiin Jyväskylässä, missä liitolle valittiin uusi liittohallitus ja linjattiin liiton asiakirjoista.[8]
2020-luku
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuosikymmenen alkua varjosti koronapandemia, jonka johdosta monet suunnitellut tapahtumat jouduttiin perumaan tai siirtämään etäyhteydellä toteuttettaviksi. Liitto kuitenkin selvisi koronavuosista, järjestäen ensimmäisen kasvokkain tapahtuvan suuren tapahtuman Hyvinkäällä keväällä 2021. Kyseessä olivat Aktiivipäivät ABC+HC. Vuoden aikana pyrittiin myös elvyttämään liiton piiritoimintaa, jonka vaikutukset ovat edelleen näkyvissä piiritoiminnan aktiivisuudessa.
Koronavuosien jälkeen liitto järjesti ensimmäisen liittokokouksensa kokonaan fyysisenä Lappeenrannassa marraskuussa 2022. Tuolloin hyväksyttiin liiton eduskuntavaaliohjelma ja uusi liittohallitus. Liittohallitukseen valittiin puheenjohtajaksi toiselle kaudelleen sysmäläinen Nette Rimpioja, varapuheenjohtajiksi Maria Markkula ja Filip Godlewski. Heidän lisäkseen liittohallitukseen valittiin Markus Koski, Eino Koskinen, Petra Varjus ja Aada Aho. Liitto juhlisti vuoden aikana 25-vuotisjuhlavuottaan. Elokuussa järjestetyssä Huipputapaamisessa käytiin läpi hallitusohjelmaa nuorten näkökulmasta. Päivä huipentui pääministeri Petteri Orpon ja nuorisoministeri Sandra Berqvistin vierailuun. Vuoden aikana liitto toimi asiantuntijana Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeessa sekä piti yhteyttä paikallisiin ja alueellisiin nuorisovaltuustoihin. Liiton sisällä aloitettiin myös paikallisen toiminnan uudistusta.
Marraskuussa 2023 liiton jäsenet kokoontuivat liittokokoukseen Hämeenlinnaan valitsemaan tulevan vuoden hallituksen sekä keskustelemaan ja hyväksymään tulevan vuoden asiakirjat. Puheenjohtajaksi valittiin Markus Koski, varapuheenjohtajiksi Eino Koskinen ja Petra Varjus, sekä hallitukseen Roger Penter, Helmi Rantanen, Vilja Vänskä ja Kerttu Kajander. Tavanomaisten tapahtumiensa lisäksi liitto järjestää vuoden 2024 aikana Vaikuttajasimulaation. Liiton sisällä jatketaan paikallisen toiminnan uudistamista.
Liittohallitus 2024[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
|
Liittohallitus 2023[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
|
Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
|
Toiminta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto toimii Suomen nuorisovaltuustojen ja nuorten vaikuttajaryhmien edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. Liitto valvoo nuorisovaltuustojen ja nuorisovaltuutettujen etuja osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä palvelee heitä esimerkiksi liiton tarjoamien koulutuspolkujen avulla. Liiton koulutustoiminta jakautuu nuorisovaltuutetuille suunnattuihin valtakunnallisiin ja paikallisiin koulutuksiin sekä kuntien viranhaltijoille ja ohjaajille suunnattuun muuhun koulutustoimintaan.[10]
Koulutustoiminta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liitto järjestää vuosittain valtakunnallisia Aktiivipäivät-koulutustapahtumia. Vuodesta 2018 alkaen kevään ja syksyn Aktiivipäivillä on järjestetty rinnakkaista ohjelmaa samoina koulutusviikonloppuina. Aktiivipäivät ABC on suunnattu vasta vähemmän aikaa toiminnassa mukana olleille nuorisovaltuutetuille ja nuorten osallisuudesta kiinnostuneille. Viikonlopun mittaisessa tapahtumassa käydään läpi nuorisovaltuustotoiminnan keskeiset kulmakivet ja opetellaan vaikuttamistyön perusteita. Aktiivipäivät HC -koulutustapahtuma on puolestaan suunnattu jo pidemmän aikaa nuorisovaltuustotoiminnassa vaikuttaneille jäsenille. Aktiivipäivät PRO -koulutustapahtuma on suunnattu kokeneille nuorisovaltuustotoimijoille, jotka ovat käyneet jo Aktiivipäivät ABC:n ja HC:n.[11]
Paikalliset koulutukset ovat nuorisovaltuustoille suunnattuja räätälöityjä koulutuksia, jotka vastaavat nuorisovaltuustojen toiminnan kehittämiseen. Paikallisten koulutusten vertaiskouluttajina toimivat nuorisovaltuustoissa toimivat nuoret. Liiton ”Perusta, Vakiinnuta ja Vahvista” -koulutukset on suunnattu nuorisovaltuustoille, jotka tarvitsevat tukea valtuuston perustamiseen tai toiminnan kehittämiseen.[11]
Edunvalvonta- ja yhteistyötoiminta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Nuva ry järjestää vuosittain liittokokouksen, jossa valitaan puheenjohtajisto, liittohallituksen jäsenet sekä linjataan seuraavan toimikauden edunvalvonnan linjoista.
Liitolla on viisi vakituista työntekijää, pääsihteeri, järjestöasiantuntija, edunvalvonnan asiantuntija, tapahtumatuotannon ja viestinnän asiantuntija sekä alueellisen osallisuuden asiantuntija. Lisäksi liitossa työskentelee projektityöntekijöitä eri hankkeiden yhteyksissä.[12]
Nuva ry:llä on kymmenen jäsenjärjestöä, jotka vastaavat kukin oman toiminta-alueensa nuorisovaltuustojen toiminnan tukemisesta. Piirien tarkoituksena on huolehtia nuorisovaltuustojen toimintaedelltyksistä alueellisella tasolla, parantaa yhteistyötä piirin alueella toimivien nuorisovaltuustojen välillä sekä toimia liiton edustajana alueellisessa tasolla.[13] Liitolla on tällä hetkellä olemassa siis seuraavat piirit:
- Hämeen piiri
- Kaakkois-Suomen piiri
- Lapin piiri
- Lounais-Suomen piiri
- Pirkanmaan piiri
- Pohjanmaan piiri
- Pohjois-Suomen piiri
- Savo-Karjalan piiri
- Sisä-Suomen piiri
- Uudenmaan piiri
Talous
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rahoitus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liitto on saanut vuosittain Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustusta nuorisojärjestöille. Määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2012 (120 000 eurosta) vuoteen 2019 (240 000 euroon).[14][15]
Rahoituksen lähde | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus nuorisojärjestöille[16] | 233 000 € | 240 000 € | 240 000 € | 210 000 € | 180 000 € | 129 600 € | 120 000 € | 120 000 € | 120 000 € |
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n säännöt 20.–22.11.2015. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.. Arkistoitu 24.8.2017.
- ↑ Uusi kuntalak i Kuntaliitto. Viitattu 24.2.2019.
- ↑ Uusia osallisuuspioneereja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitolle nuva.fi. Viitattu 12.03.2020.
- ↑ Nuorisovaltuutetut kertoivat näkemyksiään tulevaisuuden kunnista ja maakunnista Valtiovarainministeriö. Viitattu 24.2.2019.
- ↑ Opas nuorisovaltuuston perustamiseen julkaistu Kuntaliitto.fi. Viitattu 24.2.2019.
- ↑ Huipputapaaminen 2017 Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.. Arkistoitu 24.8.2017.
- ↑ Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.: Nuvaska 2018: Liite 7: Toimintakertomus vuodelta 2017 static1.squarespace.com. Viitattu 12.03.2020.[vanhentunut linkki]
- ↑ Suomalaisen nuorisovaltuustoliikkeen vuoden 2019 johto valittu - Sami Salminen puheenjohtajaksi nuva.fi. Viitattu 12.03.2020.
- ↑ Tiedote: Alina Heywood Nuva ry:n puheenjohtajaksi loppuvuodeksi 2018 (Nuorisovaltuustojen Liiton tiedote) 8.9.2018. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.. Viitattu 20.11.2020.
- ↑ Nuva ry: Miten koulutamme? nuva.fi. Viitattu 12.03.2020.
- ↑ a b Miten koulutamme? Nuva ry.. Viitattu 21.8.2019.
- ↑ Nuva ry: toimisto nuva.fi.
- ↑ Piirijärjestöt Nuva ry. Viitattu 21.8.2019.
- ↑ Nuorisojärjestöt Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 21.8.2019.
- ↑ Avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriminiseriö. Arkistoitu 24.5.2018. Viitattu 23.5.2018.
- ↑ Valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen myönnetyt avustukset vuosilta 2012-2020 (XLSX) (Linkki osoitteessa minedu.fi/nuorisojarjestot) Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 2.4.2021.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto
- Vaikute.net (Arkistoitu – Internet Archive)