Sovitus (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sovitus
Atonement
Ohjaaja Joe Wright
Käsikirjoittaja Christopher Hampton Ian McEwanin romaanin pohjalta
Tuottaja Tim Bevan
Eric Fellner
Paul Webster
Säveltäjä Dario Marianelli
Kuvaaja Seamus McGarvey
Pukusuunnittelija Jacqueline Durran
Pääosat James McAvoy
Keira Knightley
Saoirse Ronan
Romola Garai
Vanessa Redgrave
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Studio Canal
Relativity Media
Working Title Films
Levittäjä UIP-Dunafilm
Ensi-ilta 7. syyskuuta 2007 (Yhdistynyt kuningaskunta)
28. syyskuuta 2007 (Suomi)
Kesto 123 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Sovitus (engl. Atonement) on brittiläinen draamaelokuva vuodelta 2007. Se perustuu kirjailija Ian McEwanin samannimiseen romaaniin, ja sen on ohjannut Joe Wright. Pääosissa näyttelevät muun muassa James McAvoy ja Keira Knightley. Sovitus avasi vuoden 2007 Venetsian elokuvajuhlat, jolloin ohjaaja Joe Wrightista tuli 35-vuotiaana nuorin ohjaaja, jonka elokuva on avannut arvostetun juhlaviikon.[1]

Elokuva kertoo, millaiset kauaskantoiset seuraukset lapsena annetusta väärästä todistuksesta voi aiheutua.

On vuosi 1935. Briony Tallis (Saoirse Ronan) on 13-vuotias varakkaan englantilaisperheen tytär, joka on juuri saanut valmiiksi kirjoittamansa näytelmän. Briony yrittää valmistaa näytelmästä serkkujensa (Jack ja Ben Harcourt) avulla teatteriesityksen, mutta serkut pitkästyvät ja päättävät mennä uimaan. Briony jää sisälle ja näkee erityisen, seksuaalisesti jännittyneen kohtauksen hänen isosiskonsa Cecilian (Keira Knightley) ja palvelijan poika Robbien (James McAvoyn) välillä. Briony on ollut jo jonkin aikaa ihastunut Robbieen. Robbie palaa kotiin ja luonnostelee useita Cecilialle tarkoitettuja kirjeitä, joista yksi on hyvin sopimaton ja eroottinen. Hän ei kuitenkaan aio lähettää sitä, vaan asettaa sen sivuun. Ollessaan matkalla Tallisien kartanossa pidettäviin perhejuhliin Robbie pyytää Brionya viemään hänen kirjeensä Cecilialle. Robbie kuitenkin tajuaa liian myöhään antaneensa Brionylle oikean kirjeen sijasta sen rivon luonnoksen. Briony lukee kirjeen salaa ja alkaa tuntea yhä enemmän epäluuloa Robbien aikomuksia kohtaan.

Sinä iltana Cecilia ja Robbie tapaavat kartanon kirjastossa ja tunnustavat viimein tunteensa toisilleen. He alkavat rakastella spontaanisti. Briony saapuu kuitenkin paikalle ja näkee kaiken oven raosta. Epäilyttävän kirjeen ja nuoren ikänsä vuoksi Briony luulee Robbien raiskaavan hänen sisartaan. Illallisella paljastuu, että kaksosserkut ovat karanneet. Briony lähtee yksin metsään etsimään heitä ja törmää mieheen, joka on ilmeisesti juuri raiskannut Brionyn teini-ikäisen Lola-serkun (Juno Temple). Lola väittää, ettei hän tiedä raiskaajansa henkilöllisyyttä, mutta Briony on varma, että kyseessä oli Robbie. Hän kertoo tapahtumista vanhemmilleen ja poliisille väittäen, että hän näki Robbien itseteossa. Sitten hän näyttää äidilleen Robbien kirjoittamaa rivoa kirjettä. Kaikki uskovat Brionyn kertomukseen, lukuun ottamatta kuitenkaan Ceciliaa. Robbie pidätetään ja viedään vankilaan.

Neljä vuotta myöhemmin Robbie pääsee pois vankilasta sillä ehdolla, että hän liittyy armeijaan. Hänet määrätään Sussexin kuninkaallisen rykmentin 1. pataljoonan A-komppaniaan. Robbie tapaa Cecilian (joka ei ole puhunut perheelleen tapauksen jälkeen) jälleen Lontoossa. He vakuuttavat rakastavansa toisiaan yhä ennen kuin Robbie viedään laivalla Ranskan rintamalle. 18-vuotias Briony (Romola Garai) on liittynyt Cecilian entiseen sairaanhoitajayksikköön St. Thomasin sairaalaan, sillä hän haluaa olla hyödyksi yhteiskunnalle ja on luopunut saamastaan Cambridgen opiskelupaikasta. Briony on yrittänyt ottaa useasti yhteyttä Ceciliaan mutta tuloksetta, sillä Cecilia syyttää häntä Robbien vangitsemisesta. Myöhemmin loukkaantunut ja hyvin sairas Robbie tuodaan Dunkerquen rannoille odottamaan evakuointia.

Briony käsittää tekojensa seuraukset viimein täysin ja saapuu Cecilian luokse pyytääkseen tältä henkilökohtaisesti anteeksi. Cecilia vastaa kylmästi, ettei hän anna pikkusiskolleen anteeksi ikinä. Robbie kohtaa Brionyn ja on miltei hyökätä raivoissaan tämän kimppuun vaatien, että tämä kertoo välittömästi totuuden perheelleen ja viranomaisille. Briony paljastaa, että raiskaaja oli oikeasti heidän perheystävänsä Paul Marshall (Benedict Cumberbatch), joka oli raiskauksen aikoihin jo aikuinen mies. Marshall on kuitenkin ehtinyt mennä naimisiin Lolan kanssa, joten häntä ei voi enää vetää syytteeseen.

Vuosikymmeniä myöhemmin iäkäs Briony (Vanessa Redgrave) paljastaa eräässä haastattelussa, että hän on kuolemassa vaskulaariseen dementiaan ja että hänen romaaninsa Sovitus tulee olemaan hänen viimeisensä. Briony paljastaa, että hänen kirjan lopussa Cecilialle ja Robbielle esittämänsä anteeksipyyntö ei ole kuitenkaan totta. Todellisuudessa Robbie kuoli Dunkirkissä verenmyrkytykseen odottaessaan evakuointia, kun taas Cecilia kuoli vain muutamaa kuukautta myöhemmin Balhamin metroasemalle iskeneessä tulvassa Lontoon pommituksissa. Briony toivoo, että kirjoittamalla Cecilian ja Robbien kirjassaan takaisin yhteen hän voisi antaa heille sen onnellisen lopun, jonka he olivat aina ansainneet.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Elokuvan sotakohtauslavaste Ranskassa.
 James McAvoy    Robbie Turner, Tallisien palkollinen  
 Keira Knightley    Cecilia Tallis, vanhempi Tallisin tyttäristä  
 Saoirse Ronan    Briony Tallis 13-vuotiaana, nuorempi Tallisin tyttäristä  
 Romola Garai    Briony Tallis 18-vuotiaana sairaanhoitajana  
 Vanessa Redgrave    Briony Tallis vanhana kirjailijana  
 Brenda Blethyn    Grace Turner, Robbien äiti  
 Harriet Walter    Emily Tallis, Tallisien äiti  
 Juno Temple    Lola Quincey, Tallisien serkku  
 Patrick Kennedy    Leon Tallis, Tallisien poika  
 Benedict Cumberbatch    Paul Marshall, suklaatehtailija ja Leon Tallisin tuttava  
 Danny Mays    Tommy Nettle, Robbien taistelutoveri  
 Nonso Anozie    Frank Mace, Robbien taistelutoveri  
 Anthony Minghella    Brionyn haastattelija  
  1. Gritten, David: Joe Wright: a new movie master Telegraph. 24.8.2007. Viitattu 2.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]