SSE2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SSE2 (engl. Streaming SIMD Extensions 2) on yksi IA-32:n SIMD-käskykannoista. Intel otti sen ensimmäisenä käyttöön Pentium 4 -suorittimen ensiversion myötä vuonna 2001. SSE2 lisäsi aikaisempaan 70-käskyiseen SSE-käskykantaan 144 käskyä ja korvasi täysin MMX:n. SSE2-käskykantaa on edelleen laajennettu SSE3:lla, joka tunnetaan myös nimellä "Prescott New Instructions" (suom. Prescottin uudet käskyt). Sen Intel otti käyttöön vuoden 2004 alussa.

Kilpaileva suoritinvalmistaja AMD lisäsi tuen SSE2-käskykannalle omien 64-bittisten suorittimiensa (AMD Opteron ja AMD Athlon 64) käyttöönoton yhteydessä ja vuonna 2005 lisäsi tuen SSE3-käskykannalle päivittämällä suorittimensa "E"-merkinnällä.

SSE2 lisäsi tuen kaksoistarkkuuden (64-bittisille) IEEE-liukuluvuille ja 64-, 32-, 16- ja 8-bittisille kokonaislukuoperaatioille SSE:n yhteydessä käyttöön otetuissa kahdeksassa 128-bittisessä XMM-suoritinrekisterissä. Kokonaislukuoperaatioiden lisäys mahdollistaa liukuluku- ja kokonaislukuoperaatioiden sekoittamisen ilman MMX:n vaatimaa tilanvaihtoa MMX- ja x87-liukulukuoperaatioiden välillä.

Muut SSE2:n laajennukset sisältävät suorittimen välimuistin hallinnan, joka on tarkoitettu etupäässä välimuistin hallintaan käsiteltäessä jatkuvaa datavirtaa. Lisäksi käskykannassa on lukuformaattien muunnoskäskyt.

AMD:n toteutus SSE2-kannasta AMD64-alustalla sisältää lisäksi vielä 8 rekisteriä eli se sisältää yhteensä 16 XMM-rekisteriä (XMM0–XMM15). Nämä lisärekisterit ovat näkyvissä vain mikäli suoritin on 64-bittisessä tilassa. Intel hyväksyi nämä lisärekisterit osana tukea AMD64:n arkkitehtuurille vuonna 2004.

Erot x87-kaksoistarkkuuden ja SSE2:n välillä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

x87:n FPU-käskyt tallettavat aina välitulokset 80 bitin tarkkuudella. Kun perinteiset FPU-ohjelmistoalgoritmit siirretään käyttämään SSE2:ta, tuloksissa voi olla poikkeamia. Tällä on vaikutusta etenkin tieteellisessä laskennassa.

Kääntäjät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun SSE2 otettiin ensi kerran käyttöön (vuonna 2001), ohjelmistokehitystyökalut eivät vielä tukeneet sitä. Esimerkiksi mikäli ohjelmoija halusi käyttää SSE2-käskyjä omassa Microsoft Developer Studio -projektissaan hänen oli joko käsin kirjoitettava assembly-koodia tai tuotava objektikoodia ulkoisesta lähteestä (kuten Microsoftin MASM:ista).

Intelin C-kääntäjä osaa itsestään luoda SSE/SSE2-koodia ilman käsin kirjoitettua assembly-koodiakin. Näin ohjelmoivat voivat assembly-tason toteutuksen asemesta keskittyä algoritmiseen kehitystyöhön. Käyttöönottonsa myötä Intelin C-kääntäjä on suuresti lisännyt SSE2:n yleistä hyväksyntää Windows-ohjelmistokehitystyössä.

SSE2-käskykanta on nykyisin pakollinen modernien käyttöjärjestelmien ajamiseksi. Windows 7 lakkasi tukemasta prosessoreja ilman sitä maaliskuun 2018 päivityksessä. Käskykanta on aina ollut pakollinen Windows 8:n tai uudemman asentamiseksi.[1]

Merkittävin suoritin ilman SSE2-tukea on Pentium III.

SSE2-käskykantaa tukevat suorittimet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.