Porthan-Seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Porthan-Seura on Turun yliopiston yhteydessä toimiva oppihistoriallinen, lähinnä humanistisia tieteitä edistävä yhdistys. Sen perustivat vuonna 1936 Turun yliopiston professorit. Seuran toimintamuodot ovat julkaisutyö sekä esitelmä- ja luentotilaisuudet. Seuran päätehtäväksi on muodostunut Henrik Gabriel Porthanin koottujen teosten julkaiseminen.

Porthan-Seuran jäsenistö koostuu ansioituneista suomalaisista tieteenharjoittajista (työjäsenet) ja huomattavista ulkomaista tiedemiehistä (kirjeenvaihtojäsenet). Kaikki kiinnostuneet voivat liittyä seuran vuosijäseniksi tai kannattajajäseniksi. Seurassa oli vuonna 2007 2 kunniajäsentä, 163 työjäsentä, 27 kirjeenvaihtajajäsentä ja 13 vuosijäsentä.[1]

Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan professorit Uno Harva, Einar W. Juva, Emil Öhmann, Topi Kallio, Paavo Ravila ja J. E. Salomaa kokoontuivat 27. toukokuuta 1936 Samppalinnaan keskustelemaan humanistisen seuran perustamisesta. Päätettiin perustaa "Porthan-Seura", jonka hallituksen puheenjohtajaksi valittiin professori Uno Harva ja sihteeriksi professori J .E. Salomaa. Seuran perustaminen oli ensimmäisen kerran ollut esillä jo vuonna 1930 Yrjö Koskisen 100-vuotisjuhlissa, mutta tuolloin asia vielä jäi.

Perustavassa kokouksessa päätettiin ryhtyä julkaisemaan yleissivistyksellistä aikakauskirjaa, jonka nimeksi marraskuussa valittiin Länsi. Sen päätoimittajana toimi professori Paavo Ravila ja taloudenhoitajana maisteri T. Lehtikunnas. Länsi ilmestyi vuosina 19361941 kaikkiaan 13 numeroa. Ilmestyminen lakkasi sodan tuomiin taloudellisiin ongelmiin. Paavo Ravila oli päätoimittajana koko ilmestymisajan.

Seuran muuksi toiminnaksi ovat vakiintuneet vuosittaiset kevät- ja syyskokoukset ja niiden yhteydessä pidetyt esitelmät. Lisäksi on aika-ajoin järjestetty erilaisia seminaareja. Ensimmäisessä kokouksessa Uno Harva luennoi Antero Vipusesta. Porthanin 200-vuotisjuhlissa vuonna 1939 professori J. E. Salomaan aiheena oli Porthanin filosofia. Marraskuussa 2005 dosentti Vesa Oittinen puhui Porthanin valistusfilosofiasta.

Henrici Gabrielis Porthan Opera Omnia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alusta alkaen tärkeimmäksi tehtäväksi muodostui Porthanin koottujen teosten eli Opera Omnian toimittaminen. Opera Omnian ensimmäinen osa julkaistiin Porthanin syntymän 200-vuotisjuhlassa vuonna 1939. Se sisältää Porthanin väitöskirjat sekä vanhimmat hänen johdollaan julkaistut väitöskirjat.

Sarjan toista osaa odottaa aina vuoteen 1963 asti. Kolmas osa ilmestyi Porthan-Seuran täyttäessä 30 vuotta 1966 ja neljäs vuonna 1971. Nämä osat sisälsivät käsikirjoituksina säilynyttä ennen julkaisematonta Porthanin jäämistöä. Opera Omnian julkaiseminen on tämän jälkeen ollut suhteellisen säännöllistä. Vuonna 2006 ilmestyi koottujen teosten kahdestoista osa.

Vuonna 2008 Porthan-Seura aloitti uuden Auraica-lehden julkaisemisen. Se on kerran vuodessa ilmestyvä tieteellinen verkkolehti, jossa julkaistaan lähinnä Turun Akatemian aikaan ja H. G. Porthaniin liittyviä oppihistoriallisia tutkimuksia.

Porthan-Seuran toimihenkilöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran esimiehet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran sihteerit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Jäsenet Porthan-Seura. Viitattu 4.7.2010.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]