Navayana
Navayana (hindiksi नवयान, Navayāna, "uusi polku") on buddhalaisuuden suuntaus, jonka on perustanut intialainen dalitien oikeuksien puolesta taistellut B. R. Ambedkar.
Jo buddhalaisuuden alkuajoista lähtien uskonto on ollut houkutteleva vaihtoehto intialaisen yhteiskunnan alimpien luokkien keskuudessa, koska buddhalaisuudessa ei erona hindulaisuuteen ole kastijärjestelmää.[1] Omana suuntauksenaan navayana sai alkunsa lokakuussa 1956, kun Ambedkar, entinen oikeusministeri, luopui hindulaisuudesta ja kääntyi buddhalaisuuteen yhdessä 200 000 muun dalitin kanssa Nagpurissa pidetyssä seremoniassa.[2]
Alkujaan se, että Ambedkar valitsi kääntymistilaisuutensa paikaksi juuri Nagpurin, herätti kritiikkiä, sillä kaupunkia pidetään myös RSS-järjestön synnyinpaikkana. Ambedkar itse kertoi kuitenkin, ettei edes ajatellut järjestöä paikkaa valitessaan, vaan päätyi Nagpuriin sen buddhalaisen historian vuoksi: nag-kansa levitti aktiivisesti buddhalaisuutta.[3].
Pyhät tekstit ja uskomuksia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Buddhalaisten tekstien lisäksi Ambedkarin kirjoittama, mutta postuumisti julkaistu, The Buddha and His Dhamma -kirja on keskeisessä asemassa navayanassa.[4] Ambedkar itse kuoli vain kolme päivää sen jälkeen, kun oli saanut kirjan ensimmäisen käsikirjoituksen valmiiksi.[5] Kirja on kirjoitettu ennemminkin maallikoille kuin uskonoppineille.[6]
Navayanan katsotaan edustavan sekulaaria buddhalaisuutta. Ambedkar kertoi Buddhan elämäkerran uudelleen keskittyen enemmän luonnollisiin piirteisiin sekä eettisiin opetuksiin eikä niinkään yliluonnollisiin asioihin. Uudelleensyntyminen toimii siten, että ruumiin atomit päätyvät ihmisen kuoltua takaisin osaksi luonnon kiertokulkua. Myös karman merkitys on vähäisempi verrattuna muihin buddhalaisuuden koulukuntiin. Nirvana edustaa navayanassa maailmantilaa, jossa tasa-arvo toteutuu ja johon kaikkien buddhalaisten tulisi pyrkiä.[6].
Navayanassa on kolme tärkeää juhlapyhää: Dhammachakra Pravartan Din, Ambedkar Jayanti ja Buddhan syntymäpäivä.
Navayana intialaisessa yhteiskunnassa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Navayana on suurin buddhalaisuuden suuntaus Intiassa: 87% kaikista Intian buddhalaisista on kääntynyt uskoon ja juurikin navayanaan. Syynä on ollut dalitien kokema syrjintä, jota he ovat kohdanneet hinduina.[7].
Navayanan kannatus on suurinta Maharashtran osavaltiossa, jossa 90% navayana-buddhalaisista asuu. Uskonto myös kasvaa nopeimmin juuri Maharashtrassa verrattuna muihin Intian osavaltioihin.[8].
Uskonnolla on myös poliittinen ulottuvuus. Intian kansanpuolue (BJP), joka on perinteisesti identifoitunut hindujen puolueena, on havahtunut mahdolliseen kannatuksen romahtamiseen keskiluokan keskuudessa. Vaikka kastijärjestelmä on ollut laiton vuodesta 1947 lähtien, se on kuitenkin aina ollut osa paikallista tapakulttuuria. Ihmiset ovat myös osoittaneet mieltään BJP:ta vastaan kääntymällä buddhalaisiksi.[8][9].
Ambedkarin 22 lupausta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kääntymisensä yhteydessä Ambedkar teki 22 lupausta, joista keskeisimmät olivat hindulaisuudesta luopuminen ja Buddhan opetusten seuraaminen riippumatta mahajanan tai hinajanan eroista. Ne ovat:[10]
- En usko Brahmaan, Vishnuun tai Maheshiin enkä palvo näitä.
- En usko Ramaan tai Krishnaan, joiden uskotaan olevan Jumalan inkarnaatioita, enkä palvo näitä.
- En usko Gauriin, Ganapatiin tai muihinkaan hindujen jumaliin tai jumalattariin enkä palvo näitä.
- En usko Jumalan inkarnaatioihin.
- En usko enkä tule uskomaan, että Buddha on Vishnun inkarnaatio Uskon tämän olevan hulluutta ja propagandaa.
- En ota osaa shraddhaan (kuolleiden esi-isien kunnioittaminen) enkä juhli Pitri Pakshaa (kuolleiden esi-isien muistojuhlaa).
- En käyttäydy tavalla, joka loukkaa Buddhan periaatteita ja opetuksia.
- En salli brahminien johtavan seremonioita.
- Uskon ihmisten tasa-arvoon.
- Teen tekoja tasa-arvon hyväksi.
- Seuraan jaloa kahdeksasosaista polkua.
- Seuraan Buddhan antamaa paramitaa.
- Tarjoan myötätuntoa ja rakastavaa ystävällisyyttä kaikkia olentoja kohtaan ja suojelen niitä.
- En varasta.
- En valehtele.
- En tee lihallista syntiä.
- En käytä päihdyttäviä aineita kuten alkoholia tai huumeita ym.
- Toimin jalon kahdeksasosaisen polun mukaisesti ja harjoitan myötätuntoa ja ystävällisyyttä joka päivä.
- Luovun hindulaisuudesta, joka on vahingollista ihmisyydelle ja hankaloittaa ihmisyyden etenemistä, koska se perustuu epätasa-arvolle, ja omaksun buddhalaisuuden uskokseni.
- Uskon tosissani siihen, että Buddhan opetukset ovat ainoa todellinen uskonto.
- Uskon jälleensyntymiseen.
- Vannon, että tästä päivästä lähtien elän Buddhan ja hänen opetustensa mukaan.
Galleria
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]-
Navayana-liikkeen käyttämä lippu
-
Buddhan patsas Viharissa, Maharashtrassa.
-
Ambedkaria ja Buddhaa esittävät patsaat Mumbaissa.
-
Navayanalaiset häät Maharashtrassa.
-
Ambedkarin 22 lupausta Nagpurissa.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Buddha and Ashoka: Crash Course World History #6 2.3.2012. CrashCourse. Viitattu 16.10.2020. (englanniksi)
- ↑ Bhimrao Ramji Ambedkar | Biography, Books, & Facts Encyclopedia Britannica. Viitattu 16.10.2020. (englanniksi)
- ↑ Decoding Dr BR Ambedkar’s Conversion to Buddhism 14.4.2019. The Quint. Viitattu 29.11.2020. (englanniksi)
- ↑ Navayana Ceremony World. 24.4.2019. Viitattu 16.10.2020. (englanti)
- ↑ Ambedkar Jayanti 2018: 10 Lesser-Known Facts About The Dalit Icon NDTV.com. Viitattu 27.11.2020.
- ↑ a b A New Buddhism 10.6.2019. Doug's Dharma. Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)
- ↑ In Boycotting Hinduism, Dalits Keep Pride But See No Equality 21.5.2018. The Quint. Viitattu 16.10.2020. (englanniksi)
- ↑ a b Manu Moudgil: Dalits Are Still Converting to Buddhism, but at a Dwindling Rate TheQuint. 17.6.2017. Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
- ↑ Hindus in India are converting to Buddhism to protest treatment of lower castes Religion News Service. 3.5.2018. Viitattu 27.11.2020. (englanti)
- ↑ 22 Vows of Dr. Ambedkar www.angelfire.com. Viitattu 16.10.2020.