Metalliala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metalliala on yksi käsi- ja taideteollisuusalan sekä teollisuuden ammattialoista. Metallialalla työmenetelminä voidaan käyttää esimerkiksi taontaa, hitsausta, koneistusta ja valamista.

Metalliartesaani

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelman perustutkinnon suorittanut metalliartesaani voi toimia muun muassa myynti-, neuvonta-, valmistus- ja huoltotehtävissä sekä yrittäjänä. Nykyään metallialan artesaanit osaavat metallin käsittelyä monipuolisesti. Useimmat koulutusohjelmat sisältävät korujen ja pienesineiden valmistusta sekä erilaisten käyttö- ja koriste-esineiden tekemistä monilla erilaisilla menetelmillä, kuten takomalla ja koneistamalla. Opittuihin taitoihin kuuluvat myös erilaiset valutekniikat (Hiekka-, kipsi- ja alipainevalu) erityyppisillä metalleilla (pronssi, messinki, rauta, alumiini). Metallialan ammattilaiset osaavat tehdä hitsaus-, teräsrakenne-, kalusteputki- ja koneistustöitä sekä sisustusesineitä. Artesaanit valmistavat myös erilaisia työkaluja ja korjaavat koneita ja laitteita. Nykyään jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus suuntautua ja erikoistua haluamansa tekniikan (esim. taonta, koneistus, hitsaus, valutyöt) opiskeluun opintojen edetessä. Osaava metalliartesaani pystyy tekemään melkein mitä vain.

Alalta työllistyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, alihankintatyöhön ja alan neuvontajärjestöihin. Jonkin verran työpaikkoja on tarjolla myös palvelualoilla ja teollisuudessa. Metallialan artesaani voi myös työllistää itsensä perustamalla yrityksen, mutta se vaatii paljon työtä ja pitkäjänteistä suunnittelua.

Kouluja joissa voi suorittaa metalliartesaanin tutkinnon:

  • Ikaalisten käsi- ja taideteollinen oppilaitos
  • Tampereen seudun ammattiopiston kulttuuriala, Lempäälä
  • Mynämäen käsi- ja taideteollisuus oppilaitos
  • Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus
  • Koulutuskeskus Sedu, Jurva
  • Jyväskylän ammattiopisto

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.