Martin Parr

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parr vuonna 2014.

Martin Parr (s. 23. toukokuuta 1952 Epsom, Surrey) on brittiläinen valokuvaaja, joka kuuluu maailmankuulun Magnum Photos -kuvatoimiston kuvaajiin. Parr on 1980-luvulta lähtien työskennellyt myös Suomessa muun muassa Taideteollisen korkeakoulun vierailevana professorina 1990–1992.[1] Värikkäistä ja ironisista länsimaisten ihmisten elämää kuvaavista dokumentaarisista valokuvistaan tunnettu Parr on julkaissut noin 40 valokuvateosta, ja hänen töitään on ollut esillä lähes sadassa näyttelyssä eri puolilla maailmaa.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parr kiinnostui valokuvauksesta Yorkshiressa asuneen isoisänsä George Parrin kautta, joka oli innokas FRPS-arvonimellä palkittu amatöörivalokuvaaja. 14 vuoden iässä Martin Parr alkoi haaveilla dokumentaarisen valokuvaajan työstä ja pääsi opiskelemaan alaa vuosiksi 1970–1973 Manchester Polytechnic -oppilaitoksessa.

Vuonna 1975 Parr muutti läntisen Yorkshiren maaseudulle ja alkoi kuvata seudun elämää. Hän otti aiheekseen sulkemisuhan alla olevat pienet metodisti- ja baptistikappelit ja niissä käyvät maalaisihmiset. Hän aloitti uransa mustavalkokuvilla, koska värikuvausta ei tuolloin pidetty vakavasti otettavana välineenä dokumentaarisessa taidevalokuvauksessa. Tuloksena oli näyttely ja valokuvakirja The Unconformists.

Vuonna 1980 Parr avioitui Susan Mitchellin kanssa ja muutti tämän työn takia Irlannin länsirannikon Boyleen. Pari vuotta myöhemmin he muuttivat eteläiseen Englantiin, jossa Parr siirtyi pysyvästi värikuvaukseen esikuvinaan muun muassa amerikkalaiset Joel Meyerowitz, William Eggleston ja Stephen Shore. Kesien 1983, 1984 ja 1985 aikana Parr kuvasi työväenluokan ihmisiä kesälomallaan Brightonissa, mistä syntyi hänen läpimurtokokoelmansa The Last Resort: Photographs of New Brighton (1986), jota pidetään brittiläisen dokumentaarivalokuvauksen mullistaneena työnä.

Vuonna 1987 Parr muutti puolisoineen Bristoliin, jossa he ovat asuneet siitä lähtien. Siellä hänen kuvauskohteenaan oli Margaret Thatcherin hallinnon aikana vaurastunut keskiluokka ostoksilla, ravintolaillallisilla ja koulujen vanhempaintoiminnassa. Valokuvat koottiin näyttelyksi ja kirjaksi nimeltä The Cost of Living (1989). Samana vuonna julkaistiin Parrin valokuvateos One Day Trip Englannista Pariisiin kulkevista viinaristeilymatkailijoista.

Vuosina 1987–1994 Parr matkusti ympäri maailmaa kuvaten massaturismia kritisoivaa kokoelmaansa Small World (1995), joka oli näytteillä Lontoon, Pariisin ja Edinburghin lisäksi Espanjan Palmassa.

Parr hyväksyttiin mukaan Magnumin kuvaajiin 1988, mikä toi hänelle lehtikuvaustöitä ja muotikuvausprojekteja muun muassa Paul Smithille ja Louis Vuittonille.

Vuosien 1995 ja 1999 välillä Parr kuvasi sarjan Common Sense, jonka 350 kuvaa keskittyivät kulutuskulttuuriin eri puolilla maailmaa. Noin 160 niistä kiersi 17 maata ja yli 40 näyttelypaikkaa samannimisenä näyttelynä.

Vuonna 2011 Martin Parr kiersi hänelle jo aiemmilta vuosilta tuttua Suomea ja tuloksena oli vuonna 2012 näyttely Think Finland.[2]

Valokuvaustyönsä lisäksi Parr kerää ja arvioi valokuvakirjoja. Hänellä on myös laaja kokoelma postikortteja ja arkipäiväisiä esineitä kuten tapettinäytteitä ja prostituoitujen puhelinkoppeihin jättämiä käyntikortteja.

Parr toimi vierailevana taiteellisena johtajana vuoden 2004 Rencontres d’Arles -valokuvafestivaaleilla, minkä lisäksi hän on kuratoinut valokuvanäyttelyitä useilla muilla festivaaleilla. Valokuvauksen ohella Parr on 1990-luvun alusta saakka tehnyt myös televisiodokumentteja ja muita elokuvaprojekteja myös elokuvaajana. Vuonna 2003 BBC teki hänestä Imagine-sarjaansa tv-dokumentin The World According to Parr, ja vuonna 2007 hän oli mukana BBC Four -kanavan kuusiosaisessa Valokuvauksen huiput -dokumenttisarjassa valokuvauksen historiasta (The Genius of Photography).[3]

Palkintoja ja tunnustuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Think of Finland tarjoaa kuvia suomalaisuuden ytimestä (Arkistoitu – Internet Archive), Nokia Ääni 15.2.2012, viitattu 5.1.2015.
  2. Englantilainen Martin Parr on valokuvannut Suomea ja suomalaisia (Arkistoitu – Internet Archive), Skenet.fi, viitattu 5.1.2015.
  3. Valokuvauksen huiput[vanhentunut linkki], Yle Teema 9.1.2012, viitattu 5.1.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Martin Parr