Marsilaiset
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Marsilaiset ovat Mars-planeetan kuvitteellisia asukkaita.[1] Nykytiedon mukaan Marsissa ei todellisuudessa ole kuvitellun kaltaista elämää.
Elämä Mars-planeetalla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Elämästä Marsissa on aiemmin spekuloitu paljon. Muun muassa Percival Lowell (1855–1916) oli vakuuttunut Marsin kanavien olemassaolosta. Kuitenkaan ei ole olemassa mitään merkkejä siitä, että Marsissa olisi koskaan ollut älyllistä elämää.
Tieteiskirjallisuus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Marsilaiset ovat olleet varsin suosittuja hahmoja tieteistarinoissa. Niitä ovat kuvanneet muun muassa Edgar Rice Burroughs (Mars-kirjat)[2], H. G. Wells, Kurt Vonnegut[1] ja Ray Bradbury. Wellsin romaanissa Maailmojen sota (1898) marsilaiset tekevät hyökkäyksen Maahan. Romaanin pohjalta tehdyssä kuunnelmassaan nuori Orson Welles säikäytti amerikkalaiset radionkuuntelijat vuonna 1938 luulemaan hyökkäystä todeksi.[1][3]
Viihteessä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]DC Comicsin sarjakuvahahmo Metsästäjä Marsista on kuvattu pitkäksi, kaljuksi ja vihreäihoiseksi humanoidiksi. Prätkähiiret ovat samannimisessä sarjassa marsilaisia, jotka tekivät maahan pakkolaskun. Marsilaisia näkyy myös useissa muissa sarjakuvissa, kuten Aku Ankoissa.
Populaarikulttuurissa marsilaiset on usein kuvattu niin sanottuina ”pieninä vihreinä miehinä”.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- archive.org/details/alerielorvoyaget00lach
- blog.inkyfool.com/2010/09/wladyslaw-lach-szyrma-and-first-martian.html
- askmarsvenus.com/dr-john-gray.php
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b c Suominen, Pentti: Mars on mysteeri. Punaisen planeetan vihamieliset asukkaat ovat askarruttaneet ihmismieliä vuosisatojen ajan. Helsingin Sanomat, 11.8.1996, s. 54. Näköislehden aukeama (tilaajille).
- ↑ Maan miehet valloittamassa sodanjumalan planeettaa. Burroughs on avaruusoopperan klassikko. Helsingin Sanomat, 7.7.1974, s. 19. Näköislehden aukeama (tilaajille).
- ↑ Tulevaisuuden näkijä Wells. Helsingin Sanomat, 3.10.1966, s. 7. Näköislehden aukeama (tilaajille).