Mandariini (sarjakuvahahmo)
Mandariini | |
---|---|
Mandariini, voimasormusten herra (taustalla velho Chen Hsu). |
|
Luoja(t) | Stan Lee & Don Heck |
Kustantamo | Marvel |
Ensiesiintyminen | Tales of Suspense #50 (helmikuu 1964) |
Henkilötiedot | |
Oikea nimi | Ei tiedossa |
Status | Aktiivinen |
Ryhmäsidokset | Pahuuden Mestarit |
Edelliset ryhmäsidokset | Hiekkamiehen vanha liittolainen |
Henkilöllisyydet | Gene Khan, Zhang Tong |
Voimat | Tieteellinen nero ja mestarillinen lähitaistelija. Puku, jossa vahva suojekenttä, kymmenen voimallista sormusta. |
Suhteet | |
Sukulaiset | Nimettömäksi jääneet isä, äiti ja täti (kaikki kuolleita), Mei-Ling (morsian, kuollut), Temujin (poika), Tšingis-kaani (oletettu esi-isä, kuollut) |
Mandariini on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto ja Rautamiehen pitkäaikainen arkkivihollinen. Hahmon loivat Stan Lee ja Don Heck. Mandariinin ensiesiintyminen tapahtui Tales of Suspense -lehden numerossa 50 (helmikuu 1964). Suomessa Mandariini esiintyi ensimmäisen kerran Vihreä Mies Hulk -lehden numerossa 6 (1982) tarinassa "Kosto on suloinen...!"
Vuonna 2009 IGN-sivuston laatimassa sadan parhaan sarjakuvarikollisen luettelossa Mandariini oli listattu sijalle 81.[1]
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mandariini on Kiinan varakkaimman liikemiehen poika ajalta ennen vallankumousta. Suku väitti polveutuvansa Tšingis-kaanista, vaikka Mandariinin äiti olikin englantilainen aatelisnainen. Molemmat vanhemmat kuolivat pian pojan syntymän jälkeen ja Mandariinin kasvatti hänen maailmalle katkeroitunut tätinsä isän puolelta.
Poika osoitti jo varhain tieteellistä neroutta ja käytti suuren perintönsä kouluttaakseen itseään tieteiden eri saroilla Kiinassa ja ulkomailla. Aikuistuttuaan hänestä tuli korkea-arvoinen valtion virkamies, mandariini, ja hänet opittiin pian tuntemaan kautta Kiinan nerokkaana valtiomiehenä.
Kommunistisen puolueen valtaannousun jälkeen Mandariinilta kuitenkin riistettiin hänen asemansa, palatsinsa ja varakkuutensa. Katkeroituneena Mandariini vaelsi myyttiseen Henkien Laaksoon, josta hän toivoi löytävänsä keinon palauttaa kunniansa. Hän löysi muinaisen avaruusaluksen ja valtavan lohikäärmemaisen luurangon. Alus oli makluaaneiksi kutsun sivilisaation ja luuranko aluksen kapteenin, Axonn-Karrin jäänne. Makluaaneista tunnetuin on Fin Fang Foom.
Mandariini tutkiskeli makluaanien alusta vuosia ja oppi hyödyntämään sen voimanlähteinä toimivia kymmentä sormusta voimakkaina aseina. Voimasormuksillaan Mandariini alisti Henkien Laakson ympärillä asuvat asukkaat ja kohosi pian voimatekijäksi, jota edes virallinen hallitus ei uskaltanut vastustaa. Mandariini otti tavoitteekseen Kiinan, ja sen jälkeen koko maailman valloituksen.
Maailmanvalloituksensa alussa Mandariini sabotoi amerikkalaisen ohjuskokeen ja varasti ohjukset, jotka olivat Anthony Starkin valmistamia. Stark lensi Rautamiehen haarniskassa Kiinaan etsimään ohjuksiaan. Tämän jälkeen Mandariini ja Rautamies ottivat useasti yhteen. Mandariini yritti muun muassa tuhota Stark-yhtiöt satelliitiltaan laukaistavalla kuolemansäteellä. Hän löysi myös avaruudesta peräisin olevan, 15-metrisen robotin, Ultimon tulivuoren kraatterista, ja lähetti sen Rautamiehen kimppuun.
Kaikki Mandariinin yritykset Rautamiehen tuhoamiseksi ovat epäonnistuneet, mutta toisaalta myös Rautamies on epäonnistunut Mandariinin saattamisessa oikeuden eteen. Myös Kostajat ovat taistelleet Mandariinia vastaan.
Mandariini sai pojan, Temujinin, jonka hän kylmästi sijoitti kaukaiseen luostariin. Tämän jälkeen Mandariini pystytti tukikohtansa Gobin autiomaahan ja kohdisti huomionsa Hulkiin. Mandariini liittoutui jopa Hulkin pitkäaikaisen vihollisen Hiekkamiehen kanssa, mutta epäonnistui tästäkin huolimatta Hulkin päihittämisessä[2], ja lopulta Hulk tuhosi Mandariinin tukikohdan. Opittuaan virheistään Mandariini rakensi Hulk-androidin, ja usutti sen Rautamiehen kimppuun. Mandariini yritti myös surmata Tony Starkin tyttöystävän Janice Cordin. Mandariinin kihlattu Mei Ling kuitenkin pelasti Cordin uhraten oman henkensä.
Uusi keho
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mandariini palasi Kiinaan ja etsi keinoja sormustensa voiman lisäämiseksi. Hän löysikin tiedon Yin Silmä -nimisestä talismaanista, joka auttaisi häntä tehtävässä. Juonitteluillaan Mandariini manipuloi epäinhimilliset hakemaan esineen hänelle, mutta Musta Salama voitti Mandariinin ja piilotti voimasormukset.
Epätoivoissaan Mandariini vaelsi takaisin Henkien Laaksoon ja löysi makluaanien avaruusaluksesta pannan, jonka avulla paikansi sormuksensa. Palatessaan linnaansa Mandariini löysi sen toisen kiinalaisen mestaririkollisen, Keltaisen Kynnen valtaamana. Seuranneessa taistelussa Mandariini haavoittui kuolettavasti, mutta kykeni pantansa avulla siirtämään tajuntansa sormuksiinsa.
Kynnen vallanhimoinen apuri Loc Do löysi sormukset ja aikoi käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa, mutta Mandariini valtasi tämän mielen ja muunsi Materian uudelleenjärjestelijäsormustaan käyttäen Don kehon kopioksi omasta nuoremmasta kehostaan.
Rakennettuaan tuhotun linnansa uudelleen Mandariini yritti estää Stark-yhtiöiden Kiinan valloituksen. Salanimellä Zhang Tong Mandariini käytti muinaisen salamurhaajakultti Käden palveluksia estääkseen Starkin suunnitelmat.
Myöhemmin Mandariini pakotti Tajunnan alaisekseen. Tajunta käytti sen jälkeen Mandariinin sormuksia ja nimeä Lady Mandariini, kunnes vapautui Mandariinin hallinnan alta Ryhmä-X-toveriensa Wolverinen ja Jubileen avulla. Tapahtumat johtivat Mandariinin ja Käden välirikkoon.
Fin Fang Foomin avulla Mandariini valloitti kolmanneksen Kiinasta. Mandariini kuitenkin sai tietää, että ihmiskunnan seassa ihmismuodossa piileskelleet makluaanit yrittivätkin valloittaa Maan hänen avullaan. Raivoissaan Mandariini liittoutui Rautamiehen kanssa ja tuhosi makluaanit ydiniskussa[3]. Rautamiehen kadottua Onslaughtia vastaan käydyssä taistelussa Mandariini yritti valloittaa Venäjän Taivaiden Lohikäärme -nimisen valtavan lentävän linnoituksen avulla.
Mandariini taisteli Kostajia vastaan ja Rautamiehen onnistui tuhota linnoituksen voimalähde, jolloin Taivaiden Lohikäärme putosi maahan ja murskautui yhdessä Mandariinin kanssa. Mandariini on kuitenkin jo useasti aiemminkin huijannut kuolemaa.
Temujin
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rautamiestä vastaan taistelee nykyisin Mandariinin poika, Temujin. Temujin on luonteeltaan isäänsä henkisempi ja kontrolloi mestarillisesti chitään, kaiken elollisen elämänenergiaa.
Temujin sai haltuunsa isänsä kymmenen sormusta, ja pitää Rautamiehen tuhoamista kunniakysymyksenä. Nuori mies osoittautuikin vaaralliseksi vastustajaksi jopa ilman sormuksiaan. Mandariinin sormukset korruptoivat nuorta miestä ja lisäävät hänen voimatasoaan entisestään.
Voimat ja varusteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mandariini on yksi Marvel-universumin nerokkaimmista ihmisistä. Hän on tutkinut makluaanien tieteellisiä saavutuksia vuosien ajan ja jopa kehittänyt näiden keksintöjä eteenpäin. Vaikka Mandariinilla ei olekaan omasta takaa supervoimia, hän on erinomainen voimistelija ja mestarillinen lähitaistelija: hän hallitsee useita kamppailulajeja ja murskasi esimerkiksi kerran taistelutaidoillaan joukon Käden ninjoja. Harjoituksen kautta hän on kovettanut ihonsa ja lihaksensa, ja kykenee ilman voimasormustensa apuakin murskaamaan käsillään puuta, tiiliä ja jopa ohutta terästä. Pukunsa voimakentää käyttäen Mandariini on lyönyt kätensä jopa läpi Rautamiehen haarniskaa suojaavan magneettikentän.
Mandariinin pääasialliset aseet ovat kuitenkin hänen voimasormuksensa, joita hän pitää käsissään. Sormusten toimintaa ei voi selittää nykyisen teknologisen tietämyksen puitteissa, mutta niiden tiedetään olevan miltei rajattomia energianlähteitä. Sormusten avulla Mandariini hallitsee lukuisia voimia, joita kykenee ilmeisesti myös yhdistelemään. Sormusten voimalla hän siirsi esimerkiksi joukkueellisen kiinalaisia sotilaita silmänräpäyksessä Kuuhun.
Sormusten voimat ja sormet, joissa Mandariini niitä pitää, lueteltuina:
- Vasen pikkusormi — "Pakkassäde", jolla Mandariini voi vangita vastustajansa jään sisään tai luoda jäämuureja tukkiakseen takaa-ajajiensa tien. Sormuksen voiman avulla kohteen lämpötilan voi laskea miltei absoluuttiseen nollapisteeseen.
- Vasen nimetön — "Mielisäde", joka lisää Mandariinin omia henkisiä kykyjä ja antaa hänelle kyvyn hallita muita eläviä olentoja. Mielenhallinta toimii kuitenkin vain viiden metrin etäisyydeltä, eikä sen voima riitä kuin yhteen olentoon kerrallaan.
- Vasen keskisormi — "Sähkösäde", jossa on voimakas sähkölataus ja jolla voi luoda sähkömagneettisia iskuja.
- Vasen etusormi — "Tulisäde", jolla Mandariini voi ampua lämpösäteilyä. Useimmiten Mandariini ampuu sormuksellaan liekinheitinmäisen tulisuihkun.
- Vasen peukalo — "Valkoisen valon säde", hyödyntää sähkömagneettisen spektrin eri osia. Mandariini käyttää sädettään yleensä lasermaisena energiaiskuna.
- Oikea peukalo — "Materian uudelleenjärjestelijäsäde", joka voi muokata atomeja ja molekyylejä. Mandariini käyttää tätä voimaansa useimmiten esineiden muodon muuttamiseen, kuten maasta nousevan valtavan kivikäden nostamiseen, joka sitten vangitsee Mandariinin vastustajan. Sormuksella voi myös esimerkiksi muuttaa vastustajan ympärillä olevan ilman myrkyllisiksi kaasuiksi.
- Oikea etusormi - "Iskusäde", jolla Mandariini voi luoda murskaavan energia- tai painovoimaiskun. Käytännössä säde on voimakas neutronisuihku, joka vastaa voimaltaan noin 15 kg TNT:tä.
- Oikea keskisormi - "Pyörresäde", joka antaa Mandariinille voiman hallita ilmaa ja tuulia. Säteen avulla Mandariini voi lentää.
- Oikea nimetön - "Hajotussäde", joka murtaa atomien väliset sähköiset siteet. Toisin kuin muut sormukset, tämä säde vaatii kahdenkymmenen minuutin latausajan iskujen välillä.
- Oikea pikkusormi - "Mustan valon säde", jolla Mandariini voi luoda täydellisen pimeyden vastustajansa ympärille.
Vuosien saatossa Mandariini on luonut voimakkaan psyykkisen siteen sormuksiinsa. Side on vahvistanut suunnattomasti hänen voimiaan ja siteen ansiosta kukaan muu kuin Mandariini ei kykene käyttämään sormuksia. Mandariini kykenee myös komentamaan sormuksiaan vaikka ne olisivat pitkänkin matkan päässä hänestä. Mandariini kykenee mielensä voiman avulla tarkkailemaan sormustensa lähellä tapahtuvia tapahtumia.
Jatkuva sormusten käyttö on muuttanut Mandariinin kädet vihreiksi ja suomuisiksi (kenties johtuen makluaanien lohikäärmemäisyydestä).
Mandariini muissa medioissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Televisio
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mandariini oli pääasiallinen vihollinen lyhytaikaiseksi jääneessä Rautamies-animaatiosarjassa. Hahmon ääninä toimivat Ed Gilbert ensimmäisellä tuotantokaudella ja Robert Ito toisella kaudella. Sarjassa Mandariini on arkeologi, joka paetessaan aavikkorosvoja putoaa muinaiseen katakombiin, jonka uumenissa lepää muukalaisten avaruusalus. Avaruusaluksesta Mandariini löytää kymmenen voimallista jalokiveä, mutta toteaa että aavikkorosvot ovat surmanneet jopa hänen vaimonsa.
Rosvojen jäljiltä ovat jääneet vain Mandariinin vaimon kymmenen sormusta, joihin tämä upottaa hankkimansa jalokivet. Pantuaan sormukset sormiinsa Mandariini muuttuu fyysisesti: hänen ihonsa muuttuu vihreäksi, korvat suipoiksi ja hänen lihasmassansa kasvaa. Mandariini hankkii ympärilleen lukuisia kätyreitä, kuten Harmaan Kalman, Elolaserin, MODOKin ja Mustan Ruoskan, ja alkaa hyökkäillä arkkivihollisensa Rautamiehen kimppuun.
Sarjan lopussa Rautamies onnistuu heijastamaan Mandariinin sormusten voiman takaisin tähän itseensä, minkä jälkeen Mandariini jää avuttomana aavikkorosvojen kynsiin.
Elokuvat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 2007 Mandariini esiintyi The Invincible Iron Man -elokuvan lopussa, jossa Li Mein oli tarkoitus herättää Mandariini henkiin. Hahmon äänenä toimi Fred Tatasciore.
Marvel Cinematic Universe
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Marvel Cinematic Universessa esiintyy useita Mandariinin konsepteja:
- Elokuvassa Mandariiniin viitataan Iron Man terroristijärjestöllä nimeltä Kymmenen Rengasta (engl. Ten Rings). Järjestön jäseniä esiintyi myös elokuvissa Iron Man 2 (2010) ja Ant-Man (2015).
- Elokuvassa Iron Man 3 esiintyi brittiläisen alkoholiongelmainen näyttelijä nimeltä Trevor Slattery, näyttelijänään Ben Kingsley, jonka Aldrich Killian oli palkannut näyttelemään ”Mandariiniä”, lavastaakseen AIM:n tekemistä Extremis-kokeista johtuneet räjähdykset Kymmenen Renkaan tekemiksi terrori-iskuiksi.
- Slattery esiintyy myös lyhytelokuvassa All Hail the King (2014), jossa hän istui tuomiota Seagaten vankilassa, jossa häntä haastattelee dokumentaristi Jackson Norriss. Norriss paljastuu Kymmenen Renkaan jäseneksi ja kidnappaa Slatteryn, koska Kymmenen Renkaan todellinen johtaja oli vihainen Slatteryn ja Killianin toimista.
- Elokuvassa Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) paljastui, että johtaja halusi aluksi tappaa Slatteryn, mutta hänen kätyrinsä pitivät häntä niin huvittavana, että hän salli Slatteryn jäädä henkiin ja työskennellä ”hovinarrinaan”. Slattery toipuu alkoholiongelmastaan ja ystävystyy Morrisiksi nimeämänsä dijiangin kanssa.
- Slattery tulee esiintymään myös Disney+-sarjassa Wonder Man (2025).
- Shang-Chi and the Legend of the Ten Ringsissä Kymmenen Renkaan todellisen johtajan henkilöllisyydeksi paljastuu Xu Wenwu, Shang-Chin isä, näyttelijänään Tony Leung.[4] Wenwu löysi tuhat vuotta sitten kymmenen metallista sinisenä hohtavaa rengasta, jotka ovat antaneet hänelle kuolemattomuuden ja muita mystisiä voimia, ja joita hän käyttää kuin itsepuolustuslajeissa käytettyjä rautarenkaita. Etsiessään valtakuntaa nimeltä Ta Lo, hän rakastui sen porttia vartioivaan naiseen nimeltä Ying Li, ja he saivat lapset Shang-Chi ja Xialing. Vaikka hän alun perin luopui renkaiden käytöstä perustettuaan perheen, hän otti ne jälleen käyttöön, kun Rautajengin jäsenet tappoivat Ying Lin. Hän myös koulutti Shang-Chin salamurhaajaksi surmaamaan Rautajengin johtaja. Mutta sekä Shang-Chi että Xialing hylkäsivät isänsä. Wenwu kuuli myöhemmin Ying Lin äänen, joka väitti olevansa vankina Ta Lossa. Shang-Chi ja Xialing yhdessä tätinsä Ying Nanin kanssa puolustivat kylää Kymmenen Renkaan hyökkäykseltä, mutta Wenwu sai vapautettua äänen todellisen lähteen: olennon nimeltä Pimeydessä asuva. Pimeydessä asuva syö Wenwun sielun, joka ennen kuolemaansa luovuttaa renkaat Shang-Chille.
- Feodor Chin ääninäyttelee vaihtoehtoisten universumien variantteja Wenwusta Disney+-animaatiosarjan What If...? toisella tuotantokaudella (2023).
Videopelit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Mandariini esiintyy kolmantena ja viimeisenä vastustajana Data Eastin vuonna 1991 julkaisemassa videopelissä Captain America and the Avengers, jossa Mandariini hallitsee Punakallon merenalaista tukikohtaa ja taistelee Namoria vastaan.
- Mandariini on yksi superroistoista, jotka esiintyvät videopelissä Marvel: Ultimate Alliance. Pelissä Mandariini liittyy Tohtori Doomin johtamiin Pahuuden Mestareihin, mutta joutuu lähtemään pois yritettyään kammeta valtaa Doomilta. Kostoksi Doom lavastaa Lokin avulla sankarit väärille jäljille Mandariinin palatsiin Kiinaan. Mandariinilla on pelissä apunaan lukuisia superroistoja, kuten Harmaa Kalma ja Lohikäärmemies.
Hahmoa näytelleet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuodet | Näyttelijät | Sarjat | Elokuvat | Konsolipelit |
---|---|---|---|---|
1966 | Bernard Cowan | Rautamies | ||
1994 | Ed Gilbert | Rautamies | ||
1995–1996 | Robert Ito | Rautamies | ||
2006 | James Sie | Marvel: Ultimate Alliance | ||
2007 | Fred Tatasciore | The Invincible Iron Man | ||
2009 | Vincent Tong | Iron Man: Armored Adventures | ||
2021 | Tony Leung | Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings | ||
2023 | Feodor Chin | What If...? |
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Mandarin is number 81 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
- ↑ Vihreä Mies Hulk #6 (1982). Mail-Man Ky.
- ↑ MARVEL #3 & 8 (1992). Kustannus Oy Semic.
- ↑ Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Mandariinin profiili Marvel-kustantamon kotisivuilla
- Mandariinin profiili MarvelDirectory-sivustolla
|