Liikelentokone
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Liikelentokone on tyypillisesti alle 20-paikkainen ja kaksimoottorinen lentokone, jota käytetään liikemiesten, poliitikkojen ynnä muiden lentomatkustamiseen.
Taustaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ilmailu sai osin alkunsa tällaiseen tehtävään tarkoitetuista lentokoneista, toisin ensimmäiset 20–25 vuotta lentämisen vaarallisuus rajoitti kysyntää rajusti. Reittilentojen hinnat olivat Yhdysvalloissa 1950-luvulle asti ja Länsi-Euroopassa 1960-luvun alkuun asti niin korkeat, että matkustajisto koostui lähinnä siitä ihmisryhmästä, jolla on varaa tai valtaa käyttää liikelentokoneita 2000-luvun alussa.
Liikelentokoneiden konetyypeistä keksittiin 1960-luvun lopulla sana suihkuseurapiiri, eli ihmiset, jotka lensivät Välimeren rannoille ja saarille omilla pienellä suihkumoottorein varustetulla lentokoneella. Kymppikerholla alettiin tarkoittaa seksin harrastamista lentokoneissa[1]. Tätä julkkisilmailuperinnettä ovat sittemmin jatkaneet esimerkiksi Harrison Ford ja John Travolta, jotka lentävät omilla liikelentokoneilla. Niki Lauda perusti lentoyhtiönsä Lauda Airin alun perin liikelentokoneiden varaan.
2000-luvulla kysyntä huipussaan
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liikelentokoneiden kysyntä on vuosina 2006 ja 2007 ollut kaikkien aikojen huipussa. Tähän on perusteena yritysten kasvaneet katteet, niiden johtajien korkeat palkat ja reittilennoille siirtymisen hitaus, jota turvatarkastukset ovat edelleen hidastaneet. Liikelentokoneet operoivat suurkaupunkien sivukentiltä ja niissä matkustajat voivat siirtyä koneeseen likimain suoraan autosta. Liikelentokoneiden lentonopeus voi olla alempi kuin reittilentokoneiden, mutta lentokorkeus on suurempi – alle 1 000–2 000 kilometrin matkan kaupungista toiseen lentäminen voi toteutua nopeammin kuin reittilentokoneella. Sään vaikutukset voivat olla rajumpia kuin reittilentokoneissa. Matkustusmukavuus on tietysti liikelentokoneessa tyypillisesti parempi kuin reittilentokoneiden ensimmäisessä luokassa. Mm. Airbus ja Boeing tarjoavat liikennekonemalleistaan liikelentoversioita, joissa yhdistyvät likenne- ja liikelentokoneiden parhaat puolet.
Liikelentokoneita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Suihkukoneita, käytössä:
- Airbus A319CJ
- Boeing Business Jet
- Cessna Citation lukuisina eri versioina
- Dassault Falcon-sarjan koneet
- Gulfstream
- Bombardier-konserniin kuuluvat Learjet-sarjan koneet
- Global Express
Suihkukoneita, suunnitteilla:
- Suhoi suunnitteli 2000-luvun alussa ylisoonista liikelentokonetta italialaisen Alenian kanssa
- VLJ eli Very Light Jets, pienet suihkoneet, ovat suunnitteilla:
- Adam A700
- Cessna Mustang
- Embraer Phenom 100
- Honda HA-420 HondaJet
- Spectrum Independence
- Personal Jets eli pienkoneet, joissa suihkumoottori, ovat 2000-luvun alun kehityskohde:
- Cirrus the-jet
- Diamond D-Jet – pyritty suunnittelemaan miljoonan dollarin hintaan. Koska valmistus on Itävallassa ja myynti Yhdysvalloissa, euro-dollari-vaihtosuhde ilmeisesti pilaa tämän koneen tulevaisuuden.
- Eclipse Concept Jet
- Epic Victory
- Piper Jet
Potkuriturbiinikoneita:
- King Air C90
- Pilatus PC12NG (yksimoottorinen)
Mäntämoottorikoneita:
- Cessna
- Piper Chieftain
Muita:
- Toisinaan liikelentokoneiksi on kutsuttu vanhoja tai toisinaan uusia matkustajalentokoneita, jotka ovat siirtyneet yrityksen tai yksityishenkilön omistukseen ja tulleet hulppeasti sisustetuiksi. Tällaisia koneita ovat esimerkiksi DC-3 Yhdysvalloissa ja Jakovlev Jak-40 Venäjällä. 2000-luvulla ainakin yksi Airbus A380 on ostettu henkilökohtaiseksi kuljetusvälineeksi. Sinänsä nämä kuljettavat ihmisiä, jotka ovat liike-elämässä, mutta lentokoneita ei itsessään ole suunniteltu tätä liikennemuotoa varten.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Tales of the Mile High Club Milehighclub.com. Arkistoitu 8.10.2015. Viitattu 11.8.2015.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liikelentokone Wikimedia Commonsissa