Laakso (Arda)
Laakso (engl. Dale) on ihmisten kaupunki J. R. R. Tolkienin luomassa fiktiivisessä Keski-Maassa.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Laakson kaupunki perustettiin noin 2600-luvulla Kolmannella Ajalla. Se rakennettiin kääpiövaltakunta Ereborin lähelle. Sekä Erebor että Laakso hyötyivät toisistaan kovasti, sillä kääpiöiden takomia kalleuksia vastaan laaksolaiset antoivat näille viljaa ja muita elintarvikkeita. Vuonna 2770 Kolmatta Aikaa kun lohikäärme Smaug valtasi Ereborin, hän tuhosi samalla myös Laakson kaupungin ja surmasi sen kuninkaan, Girionin. Girionin suku kuitenkin säilyi, sillä hänen vaimonsa ja poikansa selvisivät kaupungin tuhosta ja pakenivat järvikaupunki Esgarothiin.
Vuonna 2941 Kolmatta Aikaa Girionin perijä, Bard Jousimies, surmasi Esgarothiin hyökänneen Smaugin Mustalla nuolella. Girionilla sanottiin olleen smaragdikaulakoru, joka löytyi Smaugin aarteen joukosta. Bard antoi tämän kaulakorun haltiakuningas Thranduilille kiitoksena tämän avusta. Viiden armeijan taistelun jälkeen Bardille lahjoitettiin neljästoistaosa Ereborin kullasta ja hopeasta. Niillä hän jälleenrakennutti sekä Esgarothin että Laakson kaupungin, johon muuttaneita Esgaorthin asukkaita alettiin kutsua "bardilaisiksi".
Laakson kaupunki tuhoutui kuitenkin uudestaan Sormuksen sodassa kun Mordorin ja itäläisten joukot hyökkäsivät. Kaupungin asukkaat pakenivat turvaan Ereboriin. Taisteluissa Laakson kuningas Brand, Bardin pojanpoika, sekä Ereborin kuningas Dáin Rautajalka saivat surmansa. Mutta Sauronin tuhon jälkeen Laakson kaupunki rakennettiin uudestaan.
Kieli
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Laakson kieli (engl. Dalish) on käännetty muinaisnorjaksi.[1] Smaugin nimi on oikeasti Laakson kielellä Trâgu.[2]
Kolmannen Ajan kääpiöt kutsuvat aina itseään muiden kansojen keskuudessa laaksolaiskielisillä nimillä, eivätkä koskaan kerro näille oikeita khuzdulinkielisiä nimiään.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ J. R. R. Tolkien; Humphrey Carpenter, Christopher Tolkien (toimitus), The Letters of J. R. R. Tolkien, Kirje 144
- ↑ J. R. R. Tolkien, Christopher Tolkien (toimitus), The Peoples of Middle-earth, Luku 2: "The Appendix on Languages"