Keskustelu:Demokraattinen sosialismi
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Koko artikkeli pitäisi kirjoittaa uusiksi kunnon lähteiden kanssa. Nyt tässä on surkea määritelmä ja sisältö on lähinnä kokoelma omituisia tulkintoja käsitteen merkityksestä. Poistin mielestäni kyseenalaisimmat väitteet, mutta huono tämä on edelleen. Esimerkiksi englannin kielisen Wikipedian artikkelissa on paljon paremmin asiaa kuvaava johdanto. Pientä lohtua tuo ainoastaan se, että ruotsinkielisellä puolella on menty vielä pahemmin metsään kuin täällä. --Risukarhi (keskustelu) 2. kesäkuuta 2013 kello 20.59 (EEST)
mitä eroa on demokraattisella sosialismilla ja eurokommunismilla? jälkimmäisen voisi lisätä linkkinä --82.181.84.66 25. toukokuuta 2017 kello 16.45 (EEST)
- Eurokommunismi on ”1970-luvulla Länsi-Euroopassa syntynyt poliittinen liike”, joka syntyi halusta edustaa sosialidemokratiaa kommunistisempia arvoja mukautumatta silti kaikessa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen tahtoon. Demokraattinen sosialismi sen sijaan on (käsittääkseni) paljon vanhempi aate. Muistelen esimerkiksi lukeneeni, että Suomen vasemmistolaisten selvä enemmistö olisi ainakin vielä vuoden 1917 alkupuolella kannattanut demokraattista sosialismia. Kun ei täysimittaista kansanvaltaa ollut vielä laajalti kokeiltu, monista tuntui luontevalta ajatukselta, että täysin vapaissa oloissa eduskunnan enemmistö voisi säätää uuden perustuslain, joka ohjaisi valtiota kohti sosialismia. Kaikki kansalaiset, luokkataustasta riippumatta, saisivat edelleen äänestää ja osallistua päätöksentekoon. Proletariaatin diktatuuria ei tarvittaisi, koska sosialismin aktiiviset vastustajat olisivat niin selkeä vähemmistö. Eurokommunismin syntyessä asetelma oli toinen. Silloin tiedettiin vuosikymmenien kokemuksesta, että kokonaisten valtioitten kansanvaltainen, rauhanomainen siirtyminen sosialistiseen järjestelmään, ainakaan ruotsalaista sosialidemokratiaa vasemmistolaisempaan malliin, ei teollisuusmaissa olisi kovinkaan todennäköistä. – Jippe (keskustelu) 27. huhtikuuta 2021 kello 00.19 (EEST)