Etiopian birr

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 12. marraskuuta 2024 kello 15.23 käyttäjän Ipr1Bot (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Etiopian rahayksikköä. Birr on myös pikkukaupunki Irlannissa.
Vuoden 1966 50 Etiopian dollarin setelin molemmat puolet. Kuvassa keisari Haile Selassie.

Etiopian birr (amharaksi ብር) on Etiopian rahayksikkö. Se jakaantuu sataan santimiin. Yksi euro on noin 24 birriä (vuonna 2016). Rahayksikön valuuttakoodi on ETB. Birr on amharan kieltä ja tarkoittaa 'hopeaa'. Birrit laskee liikkeeseen maan keskuspankkina toimiva Etiopian kansallispankki. Nykyisin liikkeessä on 1, 5, 10, 50 ja 100 birrin setelirahat. Kolikoita lyödään 1, 5, 10, 25 ja 50 santimin nimellisarvoilla.

Italian miehitysvallan painama sadan liiran seteli, joka oli lisäpainatuksella käypä Italian Itä-Afrikassa (Africa orientale italiana).

Etiopian (Abessinian) rahayksikkö tunnettiin vuoteen 1936 nimellä taaleri (thaler), joka jakautui 16 piasteriin (qiršiin). Ensimmäiset setelirahat julkaisi Abessinian pankki vuonna 1915. Pankki oli alisteinen Kairossa pääkonttoriaan pitäneelle Egyptin pankille. Pankin painamat setelit mitätöitiin vuonna 1935. Ennen Italian suorittamaa miehitystä tuolloinen Etiopian pankki laski liikkeeseen uudet taaleri-määräiset setelirahat, joissa oli keisari Haile Selassien ja hänen keisarinnapuolisonsa muotokuvat. Nämä setelit vedettiin liikkeestä 1936. Italian vallan alla Etiopia oli osa Somalimaata ja Italian Itä-Afrikkaa. Maa vapautui miehityksestä 1941, jolloin birr otettiin käyttöön. Etiopian ulkopuolella valuuttaan viitattiin nimellä Etiopian dollari, mikä oli painettu englanniksi seteleiden arvopuolelle. Aluksi dollarit laski liikkeeseen Etiopian valtionpankki, myöhemmin Etiopian kansallispankki. Keisarivallan kukistuttua 1974 ja maan muututtua pian sosialistiseksi tasavallaksi dollari-lisänimestä luovuttiin, ja birr on ollut siitä pitäen käytössä valuutan nimenä myös kansainvälisesti. Ensimmäiset uuden vallan aikaiset birr-määräiset setelit julkaistiin 1976.[1]

  1. Albert Pick, Russell Rulau (vastaava toimittaja): Standard Catalog of World Paper Money 3. painos, s. 456–458. Krause Publications, 1980. ISBN 0-87341-052-1

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]