Tafsir

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 24. syyskuuta 2019 kello 14.07 käyttäjän Toivo ja Toivo (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tafsir (arab. تفسير‎, tafsīr) on Koraanin suurien kielellistä ja historiallista selittämistä.

Mir Sayyid Ali kirjoittaa Tafsir -tulkintaa Koraanista (n. 1550).

Tafsir -selityksillä on kaksi päätavoitetta. Ensinnäkin ne kytkevät jokaisen suuran Muhammedin elämäkertaan. Tämä on islamin kannalta välttämätöntä, sillä profeetta Muhammed ei varsinaisesti esiinny itse tekstissä. Sana Muhammed esiintyy Koraanissa vain neljä kertaa, mutta niidenkin osalta on epävarmaa, mitä sanalla kulloinkin tarkoitetaan.[1]

Toinen päätavoite on selittää kielellisesti ongelmallisia Koraanin kohtia.[2] Koraanin kielitieteelliset ongelmat ovat mittavia, sillä esimerkiksi orientalisti ja Koraanin tutkija Gerd-R. Puin on todennut, että noin viidesosa Koraanista on käsittämätöntä millä kielellä tahansa.[3] Tämä johtuu siitä, että Koraani on kirjoitettu merkistöllä, josta alun perin puuttuivat vokaaleja osoittavat diakriittiset merkit. Lisäksi merkit saattoivat olla yhteisiä jopa viidelle eri konsonantille. Epävarmuutta on lisännyt se, että Koraanin kieli ei ilmeisesti ollut puhdasta arabiaa, vaan arabian ja syyro-aramean sekakieltä.

Merkittävin Koraanin eksegeetti on Muhammad ibn Jarir al-Tabari (838923), jonka Koraanin selityksiin myös nykyinen islam pääasiassa nojautuu. Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan tutkijat eivät katso Koraanin selitysten kaikissa kohdissa edustavan sen ensimmäisen (600-luvun) kuulijakunnan ymmärrystä, vaan 800-luvulla syntynyttä käsitystä siitä, mitä kukin Koraanin kohta tarkoittaa.[2]

Katso myös

Lähteet

Viitteet

  1. Ohlig, K-H.: From Muhammad Jesus to prophet of the Arabs. Teoksessa: K-H. Ohlig (toim.) Early islam. A critical reconstruction based on contemporary sources, s. 251-307. Prometheus, 2013.
  2. a b Hämeen-Anttila, Islamin käsikirja, sivut 93–96
  3. Lester, B.: What is the Koran The Atlantic. January 1999.


Aiheesta muualla

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.