Julie Andrews

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 1. lokakuuta 2012 kello 17.41 käyttäjän Filmi50 (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julie Andrews
Henkilötiedot
Syntynyt1. lokakuuta 1935 (ikä 89)
Walton-on-Thames, Surrey
Ammatti Näyttelijä
Laulaja
Puoliso Blake Edwards
Näyttelijä
Merkittävät roolit Maija Poppanen
Maija Poppanen
Maria
Sound of Music
Palkinnot

Parhaan naispääosan Oscar-palkinto

Aiheesta muualla
julieandrewscollection.com
IMDb
Elonet

Dame Julie Andrews, alkuperäiseltä nimeltään Julia Elizabeth Wells (s. 1. lokakuuta 1935, Walton-on-Thames, Surrey) on englantilainen näyttelijä, laulaja ja lastenkirjailija, joka tunnetaan parhaiten rooleistaan musikaalielokuvissa Maija Poppanen (1964) ja The Sound of Music (1965)

Varhainen ura

Andrews näytteli debyyttiroolinsa teatterissa vuonna 1947, Lontoon West Endissä. Hän oli tuolloin vain 12-vuotias, mutta tenori-isäpuoli ja pianisti-äiti olivat kouluttaneet häntä esiintymään pienestä pitäen, ja hän oli jo toisen maailmansodan aikana esiintynyt viihdytyskiertueilla toisen lapsitähden Petula Clarkin kanssa. Andrewsilla oli harvinainen neljän oktaavin laajuinen sopraanoääni, joka teki hänestä poikkeuksellisen taitavan laulajan ja suositun musikaalitähden.

Esiinnyttyään joitakin vuosia Lontoon teatterilavoilla Andrews siirtyi Yhdysvaltoihin. Ensiesiintymisensä Broadwaylla hän teki musikaalissa The Boy Friend vuonna 1954, vain 18-vuotiaana. Vuonna 1956 Andrews sai Eliza Doolittlen roolin musikaalista My Fair Lady, josta tuli vuoden hitti ja Andrewsista sensaatio.

Maija Poppanen ja Sound of Music

Valtavan suosion saavuttaneesta My Fair Ladystä tehtiin nopeasti elokuvaversio, mutta Andrews ei saanut elokuvan pääosaa. Tuottaja Jack Warner, joka halusi pelata varman päälle ja varmistaa elokuvan suosion, antoi pääroolin aikansa suosituimmalle naisnäyttelijälle Audrey Hepburnille, vaikka tämä ei osannut laulaa. Marni Nixon toimi elokuvassa Hepburnin haamulaulajana.

Andrews teki kuitenkin elokuvadebyyttinsä samana vuonna kuin My Fair Lady -elokuva ilmestyi. Walt Disney palkkasi hänet päärooliin musikaalielokuvaansa Maija Poppanen (Mary Poppins, 1964) nähtyään Andrewsin Broadwayllä näyttelemässä kuningatar Guinevereä musikaalissa Camelot. Elokuvasta tuli Disney-yhtiön historian suurinlähde? menestys, ja Andrews kahmi pääroolistaan liudan palkintoja: Oscarin ja Golden Globen parhaasta naispääosasta sekä Grammyn elokuvan musiikista tehdystä levystä. Andrews on ainoa näyttelijä, joka on voittanut pääosa-Oscarin Disneyn elokuvasta. Päihitettyään Audrey Hepburnin Golden Globe -kisassa Andrews päätti kiitospuheensa sarkastisesti kiittämällä "miestä joka teki tämän mahdolliseksi, Mr. Jack Warneria".

Seuraavana vuonna Andrews näytteli ja lauloi pääroolin elokuvassa The Sound of Music (1965), josta tuli vielä Maija Poppastakin suurempi hitti, yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä elokuvista sekä kaikkien aikojen menestynein musikaalielokuva. On arvioitu, että The Sound of Music-elokuvan on nähnyt jopa miljardi ihmistä. Ohjaaja Robert Wise päätti palkata Andrewsin pääosaan nähtyään 2 minuuttia Andrewsin roolisuoritusta Maija Poppasen leikkaamattomasta versiosta.Sound of Musicin soundtrack-levyä, jonka useimmat laulut esittää Andrews, on myyty yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

Myöhempi ura

Maija Poppasen ja Sound of Musicin jälkeen Andrewsista tuli hetkeksi Hollywoodin tavoitelluin naistähti, joka vieraili lukuisissa tv-ohjelmissa ja sai muun muassa jalanjälkensä Grauman's Chinese Theatren edustan betonilaattaan. Sound of Musicia seuraavana vuonna hän näytteli naispääosat George Roy Hillin kolmetuntisessa historiallisessa eepoksessa Havaiji (Hawaii, 1966) ja Alfred Hitchcockin jännityselokuvassa Revitty esirippu (Torn Curtain, 1966).

1960-luvun lopulla Andrews esiintyi kahden suuren musikaalielokuvan pääroolissa. Star! – tähti (1968) oli elämäkerrallinen elokuva musikaalitähti Gertrude Lawrencen elämästä, Darling Lili (1970) komediallinen musikaali. Suurten musikaalien aika alkoi kuitenkin olla ohi Hollywoodissa. Molemmat elokuvat floppasivat pahasti ja pudottivat Andrewsin huipulta yhtä nopeasti kuin Maija Poppanen ja Sound of Music olivat hänet sinne nostaneet. Tämän jälkeen Andrews keskittyikin lähinnä perheeseensä ja muutti perheineen Sveitsiin.

Andrews oli naimisissa vuosina 19591967 englantilaisen nuoruudenrakkautensa Tony Waltonin kanssa, joka on Oscar-palkittu lavaste- ja pukusuunnittelija. Tony Walton muun muassa suunnitteli Maija Poppanen-elokuvan puvustuksen ja osan lavastuksesta vaimonsa näytellessä elokuvan nimihahmoa.

Vuonna 1969 Andrews meni naimisiin elokuvaohjaaja Blake Edwardsin kanssa, jonka kanssa hän teki myös lukuisia yhteisiä elokuvia. Niistä kuuluisin on musikaalikomedia Victor/Victoria (1982), joka toi Andrewsille Oscar-ehdokkuuden ja Golden Globe -palkinnon. Elokuvassa hän näytteli naista, joka näyttelee miestä, joka näyttelee naista saadakseen töitä. Vuonna 1995 Edwards muokkasi Victor/Victoria-elokuvasta näyttämökäsikirjoituksen, joka mahdollisti hänen vaimolleen paluun Broadwayn musikaalilavoille, joilta hän oli ollut poissa yli 30 vuotta. Musikaali pyöri 18 kuukautta loppuunmyydyille katsomoille, kunnes Andrews joutui vetäytymään ääniongelmien vuoksi. Ääniongelmat saivat hänet turvautumaan leikkaukseen, johon suostumistaan hän on jälkikäteen katunut.

Andrewsin tavaramerkkinä ollut lauluääni vaimentui pysyvästi kyseisessä leikkauksessa vuonna 1997.lähde? Leikkauksen jälkeen Andrews ei ole kyennyt laulamaan ja hänen puheääntäänkin vaivaa lievä käheys.lähde? Leikkauksensa jälkeen Andrews on toiminut aktiivisesti vaurioituneista äänihuulista kärsivien ihmisten auttamiseksi tukemalla tutkimusta äänihuulivaurioiden korjaamiseksi. Laulu-uransa päätyttyä Julie Andrews ryhtyi kirjoittamaan lasten kirjoja ja nykyään hän omistaa Emma-tyttärensä kanssa pienen kustannusyhtiön, Julie Andrews Collectionin, jolle he kirjoittavat kirjoja yhdessä. Kirjat kuvittaa usein Tony Walton. Viime vuosina Andrews on ollut Suomessa esillä lähinnä Prinsessapäiväkirjat-elokuvissa sekä äänihahmona animaatioelokuvissa Shrek ja Itse ilkimys.

Andrewsilla on kolme lasta: tytär Emma Katherine Walton Hamilton ensimmäisen miehensä Tony Waltonin kanssa ja kaksi Vietnamista 70-luvun alussa adoptoitua tytärtä Amelia (Amy) Leigh ja Joanna Lynne Blake Edwardsin kanssa. Lisäksi perheeseen kuuluvat myös Edwardsin kaksi lasta aiemmasta avioliitosta: tytär Jennifer ja poika Geoffrey. Lastenlapsia Andrewsilla ja Edwardsilla on yhdeksän ja lapsenlapsenlapsia on kaksi.Lapsenlapsista kaksi on Andrewsin biologisia lapsenlapsia: Emma-tyttären 90-luvulla syntynyt Sam-poika ja 2000-luvun alussa syntynyt,keskosuuden vuoksi lievästi CP-vammainen tytär Hope. Andrewsin puoliso Blake Edwards kuoli 88-vuotiaana 15. joulukuuta 2010. Andrews oli tuolloin miehensä vierellä. Andrews ja Edwards olivat juuri ehtineet viettää 41-vuotishääpäiväänsä.

Dame Andrews aateloitiin vuosituhannen vaihteessa. Andrews palkittin myös mm. vuonna 2007 Screen Actors Guild Lifetime Achievement Awardilla ja vuonna 2001 hänet palkittiin Kennedy Center Honors-palkinnolla, joka myönnetään Yhdysvalloissa kulttuurin parissa ansioituneesti työskennelleille henkilöille.Uransa aikana Andrews on palkittu muun muassa Oscarilla, Golden Globeilla, Emmyillä ja Grammyillä. Lisäksi hänen kirjoittamansa kirjat ovat lähes kaikki nousseet Yhdysvalloissa Bestseller-listojen kärkeen.

Aiheesta muualla