Ero sivun ”Yhdistyneen kuningaskunnan vallanperimyslaki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Makecat-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: ar:مرسوم التولية
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(5 välissä olevaa versiota 5 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Yhdistyneen kuningaskunnan vallanperimyslaki''' ({{k-en|Act of Settlement 1701}}) vuodelta [[1701]] on laki, joka määrittelee, miten päätetään kuka nousee [[Yhdistynyt kuningaskunta|Yhdistyneen kuningaskunnan]] ja [[Kansainyhteisömaa]]n [[valtionpäämies|valtionpäämieheksi]]. Se on osa Yhdistyneen kuningaskunnan ja muiden Kansainyhteisön jäsenmaiden [[perustuslaki]]a.
[[Tiedosto:Act of Settlement 3323.jpg|pienoiskuva|Alkuperäisen Yhdistyneen kuningaskunnan vallanperimyslain kopio.]]
'''Yhdistyneen kuningaskunnan vallanperimyslaki''' ({{k-en|Act of Settlement 1701}}) vuodelta [[1701]] on laki, joka määrittelee, miten päätetään, kuka nousee [[Yhdistynyt kuningaskunta|Yhdistyneen kuningaskunnan]] ja [[Kansainyhteisömaa]]n [[valtionpäämies|valtionpäämieheksi]]. Se on osa Yhdistyneen kuningaskunnan ja muiden Kansainyhteisön jäsenmaiden [[perustuslaki]]a.


Laki hyväksyttiin [[Englannin parlamentti|Englannin parlamentissa]] [[Vilhelm III Oranialainen|Vilhelm III Oranialaisen]] ollessa kuninkaana. Hän ja edesmennyt vaimonsa [[Maria II]] olivat lapsettomia, joten kruunun oli määrä siirtyä seuraavaksi Marian sisarelle [[Anna (Englanti)|Annalle]]. Annan viimeinen henkiin jäänyt lapsi kuoli vuonna [[1700]], ja oli epätodennäköistä että hän saisi enempää lapsia. Tuolloisen perustuslain mukaan vallanperimys päättyi Mariaan ja Annaan, joten tarvittiin uusi laki, joka huolehtisi siitä että seuraavakin hallitsija olisi vakaumukseltaan [[protestantti]] ja torjuisi syrjäytetyn [[Jaakko II (Englanti)|Jaakko II]]:n ja hänen poikansa haaveet vallasta.
Laki hyväksyttiin [[Englannin parlamentti|Englannin parlamentissa]] [[Vilhelm III Oranialainen|Vilhelm III Oranialaisen]] ollessa kuninkaana. Hän ja edesmennyt vaimonsa [[Maria II (Englanti)|Maria II]] olivat lapsettomia, joten kruunun oli määrä siirtyä seuraavaksi Marian sisarelle [[Anna (Englanti)|Annalle]]. Annan viimeinen henkiin jäänyt lapsi kuoli vuonna [[1700]], ja oli epätodennäköistä, että hän saisi enempää lapsia. Tuolloisen perustuslain mukaan vallanperimys päättyi Mariaan ja Annaan, joten tarvittiin uusi laki, joka huolehtisi siitä, että seuraavakin hallitsija olisi vakaumukseltaan [[protestantti]] ja torjuisi syrjäytetyn [[Jaakko II (Englanti)|Jaakko II]]:n ja hänen poikansa haaveet vallasta.


Uuden lain mukaan valta menisi [[Hannover-suku|Hannover-suvun]] prinsessalle [[Hannoverin Sofia|Sofialle]], joka oli [[Jaakko I (Englanti)|Jaakko I:n]] lapsenlapsi, ja sellaisille hänen jälkeläisilleen, jotka eivät olleet [[katolinen kirkko|katolisia]] eivätkä naimisissa katolisen kanssa. Lisäksi laki määritteli että on parlamentin asia päättää vallanperijästä, ei hallitsevan monarkin.
Uuden lain mukaan valta menisi [[Hannover-suku|Hannover-suvun]] prinsessalle [[Hannoverin Sofia|Sofialle]], joka oli [[Jaakko I (Englanti)|Jaakko I:n]] lapsenlapsi, ja sellaisille hänen jälkeläisilleen, jotka eivät olleet [[katolinen kirkko|katolisia]] eivätkä naimisissa katolisen kanssa. Lisäksi laki määritteli, että on parlamentin asia päättää vallanperijästä, ei hallitsevan monarkin.


Tämä laki johti [[Skotlannin kuningaskunta|Skotlannin kuningaskunnan]] liittämiseen Englantiin ja Walesiin. [[Skotlannin parlamentti]] ei ollut tyytyväinen siihen, vaan vahvisti oman lain, joka antoi Skotlannille oikeuden valita eri seuraaja Skotlannin kuningatar Annalle. Tästä seurasi että Englannin parlamentti totesi että parlamentit ja valtiot on yhdistettävä ennen kuin kuningatar Anna kuolisi.
Tämä laki johti [[Skotlannin kuningaskunta|Skotlannin kuningaskunnan]] liittämiseen Englantiin ja Walesiin. [[Skotlannin parlamentti]] ei ollut tyytyväinen siihen, vaan vahvisti oman lain, joka antoi Skotlannille oikeuden valita eri seuraaja Skotlannin kuningatar Annalle. Tästä seurasi, että Englannin parlamentti totesi, että parlamentit ja valtiot on yhdistettävä, ennen kuin kuningatar Anna kuolisi.


Nykyisin laista ja etenkin sen [[Katolinen kirkko|katolisuus]]-pykälästä käydään keskustelua. Englannin katolinen [[arkkipiispa]] on huomauttanut, että on outoa, että [[Prinssi William]] saa naida [[hindu]]n tai [[muslimi]]n muttei perienglantilaista katolista.
Nykyisin laista ja etenkin sen [[Katolinen kirkko|katolisuus]]-pykälästä käydään keskustelua. Englannin katolinen [[arkkipiispa]] on huomauttanut, että on outoa, että [[Prinssi William]] saa naida [[hindu]]n tai [[muslimi]]n, muttei perienglantilaista katolista.


2011 perimysjärjestystä ehdotettiin muutettavaksi niin, että esikoinen perii aina huolimatta sukupuolesta. Lisäksi katolilaisen kanssa avioituminen ei enää poistaisi kruununperimyksestä. Katolinen ei kuitenkaan edelleenkään voisi olla Britannian monarkki.<ref>[http://www.guardian.co.uk/uk/2011/oct/28/commonwealth-royalty-succession-change Royal equality act will end succession of first born male - rather than older sister]</ref>
2011 perimysjärjestystä ehdotettiin muutettavaksi niin, että esikoinen perii aina huolimatta sukupuolesta. Lisäksi katolilaisen kanssa avioituminen ei enää poistaisi kruununperimyksestä. Katolinen ei kuitenkaan edelleenkään voisi olla Britannian monarkki.<ref>[http://www.guardian.co.uk/uk/2011/oct/28/commonwealth-royalty-succession-change Royal equality act will end succession of first born male - rather than older sister]</ref>
Rivi 15: Rivi 16:
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan historia]]
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan historia]]
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan laki|Vallanperimyslaki]]
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan laki|Vallanperimyslaki]]

[[ar:مرسوم التولية]]
[[cs:Act of Settlement (1701)]]
[[de:Act of Settlement]]
[[en:Act of Settlement 1701]]
[[es:Acta de Establecimiento]]
[[fr:Acte d'établissement]]
[[gl:Lei de Instauración]]
[[it:Act of Settlement]]
[[he:חוק ההסדר 1701]]
[[nl:Act of Settlement (1701)]]
[[ja:王位継承法]]
[[no:Act of Settlement]]
[[pl:Act of Settlement]]
[[ru:Акт о престолонаследии (Великобритания)]]
[[sk:Act of Settlement (1701)]]
[[sl:Act of Settlement]]
[[th:พระราชบัญญัติว่าด้วยการสืบราชสันตติวงศ์ ค.ศ. 1701]]
[[uk:Акт про спадкування престолу (Велика Британія)]]

Nykyinen versio 2. lokakuuta 2023 kello 16.14

Alkuperäisen Yhdistyneen kuningaskunnan vallanperimyslain kopio.

Yhdistyneen kuningaskunnan vallanperimyslaki (engl. Act of Settlement 1701) vuodelta 1701 on laki, joka määrittelee, miten päätetään, kuka nousee Yhdistyneen kuningaskunnan ja Kansainyhteisömaan valtionpäämieheksi. Se on osa Yhdistyneen kuningaskunnan ja muiden Kansainyhteisön jäsenmaiden perustuslakia.

Laki hyväksyttiin Englannin parlamentissa Vilhelm III Oranialaisen ollessa kuninkaana. Hän ja edesmennyt vaimonsa Maria II olivat lapsettomia, joten kruunun oli määrä siirtyä seuraavaksi Marian sisarelle Annalle. Annan viimeinen henkiin jäänyt lapsi kuoli vuonna 1700, ja oli epätodennäköistä, että hän saisi enempää lapsia. Tuolloisen perustuslain mukaan vallanperimys päättyi Mariaan ja Annaan, joten tarvittiin uusi laki, joka huolehtisi siitä, että seuraavakin hallitsija olisi vakaumukseltaan protestantti ja torjuisi syrjäytetyn Jaakko II:n ja hänen poikansa haaveet vallasta.

Uuden lain mukaan valta menisi Hannover-suvun prinsessalle Sofialle, joka oli Jaakko I:n lapsenlapsi, ja sellaisille hänen jälkeläisilleen, jotka eivät olleet katolisia eivätkä naimisissa katolisen kanssa. Lisäksi laki määritteli, että on parlamentin asia päättää vallanperijästä, ei hallitsevan monarkin.

Tämä laki johti Skotlannin kuningaskunnan liittämiseen Englantiin ja Walesiin. Skotlannin parlamentti ei ollut tyytyväinen siihen, vaan vahvisti oman lain, joka antoi Skotlannille oikeuden valita eri seuraaja Skotlannin kuningatar Annalle. Tästä seurasi, että Englannin parlamentti totesi, että parlamentit ja valtiot on yhdistettävä, ennen kuin kuningatar Anna kuolisi.

Nykyisin laista ja etenkin sen katolisuus-pykälästä käydään keskustelua. Englannin katolinen arkkipiispa on huomauttanut, että on outoa, että Prinssi William saa naida hindun tai muslimin, muttei perienglantilaista katolista.

2011 perimysjärjestystä ehdotettiin muutettavaksi niin, että esikoinen perii aina huolimatta sukupuolesta. Lisäksi katolilaisen kanssa avioituminen ei enää poistaisi kruununperimyksestä. Katolinen ei kuitenkaan edelleenkään voisi olla Britannian monarkki.[1]