Hautala
Arkistoidut keskustelut:
Betty Elfving – niinkuin
muokkaaTervehdys! Huomasin, että olit muuttanut artikkelissa Betty Elfving niinkuin-sanan erilleen. Tuo on ihan ansiokasta hommaa korjailla kielenhuoltoa vaativia sanoja oikein, mutta korjaamassasi kohdassa sattui olemaan suora lainaus Elfvingin kirjasta. Suorien lainauksien sisältöä ei kaiketi tulisi muuttaa, kun kirjassa tosiaan kirjoitetaan sana vanhanaikaiseen tapaan yhteen. Palautin kyseisen kohdan ennalleen. – Nysalor 2. kesäkuuta 2005 kello 14:39:19 (UTC)
- Selvä. Minulla on Wikipediassa sivupersoonia. Tapaamasi sivupersoona oli kuin botti. Toivottavasti en jatkossa tee samaa. --Hautala 3. kesäkuuta 2005 kello 14:20:12 (UTC)
Hei! Sivupersoonasi oli taas muuttanut saman kohdan artikkelin Betty Elfving lainauksesta. Toivottavasti saisit sen jo hyväksymään ”väärän” muodon tuossa lainauksessa. :) – Nysalor 2. maaliskuuta 2006 kello 13.53 (UTC)
- He hee! Muistelinkin, että jossakin on niinku joku kohta, jota ei saa korjata. Olen pahoillani, myös tulevista korjauksista kyseiseen kohtaan. --Hautala 2. maaliskuuta 2006 kello 14.50 (UTC)
- Vaikka tuo AWB onkin hieno juttu muistuttaisin tästä. :) --MiPe (wikinät) 27. joulukuuta 2006 kello 14.05 (UTC)
Teit samantapaisen väärän korjauksen kuin Betty Elfvingin kohdalla, tällä kertaa artikkelissa Mayne Reid. Siinä muutit listatun kirjan nimeä, mutta siinä Mississippiä ei pidä korjata, koska kirja on todellakin ilmestynyt sillä nimellä, joka arvattavasti oli silloisen kirjoitustavan mukainen. Tarkkuutta siis lisää jatkossa. :) – Nysalor 6. maaliskuuta 2007 kello 14.35 (UTC)
- Tässä tapauksessa olin aika tarkkana: tarkastin internetistä. Google-haun mukaan nimessä ei olisi virhettä: [1]–[2], ja HelMet sanoo samaa: [3]. Lukeeko kirjan kannessa varmasti näin? --Hautala 6. maaliskuuta 2007 kello 12.20 (UTC)
- HelMetissä kyseessä ovat korjatut toinen ja kolmas painos, ei alkuperäinen ensimmäinen painos vuodelta 1918. Google-maininnoista ei käy ilmi, mikä painos on kyseessä, mutta hinnan huomioon ottaen kyse ei ehkä ole ensimmäisestä painoksesta. Oma lähteeni on Fennica, jonka mukaan nimien kirjoitusasut vaihtelevat painosten mukaan, ja Fennica on varmaan luotettavin lähde kirjojen nimille, vaikka toki siinäkin voi olla virheitä. Ensimmäinen painos on niin harvinainen, etten taida saada sitä mistään fyysisesti käsiini, joten täytynee tyytyä luottamaan Fennicaan.
- Artikkelin listassa lienee olennaisinta mainita ensisijaisesti ensimmäisen painoksen nimi, vaikka toki korjattujen painosten nimenmuutoksesta voi toki mainita, jos katsoo tarpeelliseksi. – Nysalor 6. maaliskuuta 2007 kello 14.35 (UTC)
Kuvien siirtäminen Commonsiin
muokkaaHei! Oletko tietoinen työkalusta PushForCommons? Commonsissa kuvat on tärkeää laittaa johonkin luokkaan ja tämä työkalu ehdottaa niitäkin (tosin yleensä liian laajoja, mutta niiden kautta löytää täsmällisemmät). -Samulili 12. syyskuuta 2006 kello 10.35 (UTC)
- Kiitos tiedosta. En osaa sanoa, vähentääkö tuo vaivaa kuvan siirtämisessä. Se näyttää tuottavan kuvan yhteyteen tekstiä, joka on ilkeästi suomen ja englannin sekoitusta. --Hautala 12. syyskuuta 2006 kello 12.24 (UTC)
- Se on vähän kömpelöä. Siitä kuitenkin pystyy helposti copy-pasteamaan kuvan selityksen (suomeksi), kuvan lähteen (alunperin fi-wikissä) ja siitä kaikesta tulee hieno taulukko Jokainen taplatkoon tyylillään :) -Samulili 12. syyskuuta 2006 kello 12.26 (UTC)
- Hei! Käytän nykyään itse CommonsHelperiä, joka "ymmärtää suomea". Samulili 16. helmikuuta 2007 kello 22.13 (UTC)
Muokkausyhteenveto
muokkaaAutomatisoitujen muokkaustesi yhteenveto häiritsee minua hiukan. Sen pitäisi olla "kielenhuoltoa AWB:llä", ei "kielenhuoltoa AWB". ;-) --Hapo 23. marraskuuta 2006 kello 23.21 (UTC)
- Se ohjelman mokoma länttää sen AWB:n muokkausyhteenvedon loppuun itse, joten sen perään ei saa taivutusta... --Hautala 23. marraskuuta 2006 kello 23.23 (UTC)
- Miten olis: Puoliautomaagista kielenhuoltoa ohjelmalla AWB. --Anr 23. marraskuuta 2006 kello 23.39 (UTC)
- OK, eipä sille sitten mitään mahda. --Hapo 24. marraskuuta 2006 kello 00.10 (UTC)
- "kielenhuoltoa ohjelmalla AWB" --Hautala 24. marraskuuta 2006 kello 00.11 (UTC)
- Ihan jees tapa kiertää tuo. --Hapo 24. marraskuuta 2006 kello 00.14 (UTC)
Voisiko tuon "Typos fixed:" kohdan muuttaa muotoon "Korjatut typot"? --AdaL 14. toukokuuta 2007 kello 21.24 (UTC)
- Se on valitettavasti kovakoodattu, ei voi mitään. --Hautala 15. toukokuuta 2007 kello 11.39 (UTC)
- Harmi. --AdaL 15. toukokuuta 2007 kello 16.33 (UTC)
Varoitus kuvan poistamisesta | Kun latasit kuvan Hurriganesin Roadrunnerin kansikuva.jpg, et lisännyt siihen tarpeellisia tietoja. Jos tarpeellisia tietoja ei lisätä, kuva tullaan poistamaan. Lisätietoja voi löytyä kuvan sivulta. Tarkista myös muiden tallentamiesi kuvien kuvien tiedot. |
Musamies 11. tammikuuta 2007 kello 21.16 (UTC)
Yhtäsuuri
muokkaaYhtäsuuri kirjoitetaan matemaattisena terminä yhteen. Äläpä sotke matikka-artikkeleja tämän osalta. Huomaa ero: yhtä suuri tarkoittaa, että kyseessä on samankokoiset objektit. Yhtäsuuri tarkoittaa matikassa, että objektit ovat yhtä mahtavat ja niiden kaikki rakenneosat ovat samat. Rakennukset A ja B voivat olla yhtä suuria vaikka ne eivät olisi yhtäsuuria. --Matikkapoika 12. tammikuuta 2007 kello 23.37 (UTC)
- Ymmärrän tämän logiikan. Otan sanan pois luettelosta. --Hautala 15. tammikuuta 2007 kello 18.32 (UTC)
Suomenkielen aakkosista
muokkaaMistä lähtien ns. hattu-S on kuulunut suomenkielen aakkosiin. Mielestäni suomenkielisessä wikipediassa pitäisi käyttää suomenkielen aakkosia ja vain painavissa poikkeustapauksissa (kuten erisnimet) käyttää erikoismerkkejä, kuten hattu-S, hattu-Z, saksalainen Y jne. --EskoG 15. tammikuuta 2007 kello 20.16 (UTC)
- En tiedä, mihin tapaukseen viittaat, mutta Kielitoimiston dokumentti Maat, pääkaupungit ja kaupungit kehottaa käyttämään esimerkiksi nimiä Tšekki ja Tadžikistan. Suomenkielisessä Wikipediassa on esimerkiksi artikkelit Šaahi, Šamanismi, Šeikki, Šeriffi ja Šillinki. Š on kyllä suomen kielessä, tosin vain lainasanoissa. Artikkelin suomen kieli loppupuolella käsitellään tätä. --Hautala 15. tammikuuta 2007 kello 20.37 (UTC)
- Kielitoimiston suositukset on yksi asia ja vakiintuneet kirjoitusasut kokonaan toinen juttu. Venäjänkielisten nimien translitteroinnissa on omat ongelmansa mutta juuri tuollaiset sanat, kuin Sheriffi, Shillinki, Shampoo ja Tsekkkoslovakia ovat vakiintuneita ilmauksia vastoin kielitoimiston suosituksia (kuin muuten myöskin Citroen vs. Citroën). Olen edelleen vankasti sitä mieltä, ettei suomenkieltä pidä kirjoittaa käyttäen sille vieraita merkkejä, ellei kyse ole erisnimistä. Eihän tuota hatullista s-kirjainta edes löydy PuuCeen tai Remingtonin näppäimistöltä ilman jotain ihme kikkailuja.--EskoG 16. tammikuuta 2007 kello 11.47 (UTC)
- Erityisesti tätä kysymystä käsittelee Kotimaisten kielten tutkimuskeskus artikkelissa Kirjaimet š ja ž suomen kielen oikeinkirjoituksessa. Korostettuna siellä lukee suomen kielen perusperiaate, että "yhtä äännettä merkitään yhdellä kirjainmerkillä, samoin yhdellä kirjaimella on vain yksi äännearvo." Eli koska suomen kielessä on sanoja, joissa on suhu-s (ei "s-hillinki" vaan "ʃillinki"), on sille oltava oma kirjain. Vakiintuneisuuteen vetoaminen on vaikeaa, koska ensinnäkin, mistä tiedämme, mikä on vakiintunut muoto, ja toiseksi, kuten sanoit, hattu-s:ää ei edes löydy perusnäppiksestä, joten kirjoittajien on teknisistä syistä joskus pakko tyytyä "Tsekkoslovakiaan" tai "Tshekkoslovakiaan", mikä voi saada virheellisen muodon vaikuttamaan vakiintuneelta. (Suomenkielisessä Wikipediassa tähän puutteeseen on varauduttu, ja muokkaussivun alimmalla rivillä on harvinaisia merkkejä, jotka saa klikkauksella: šŠžŽß) --Hautala 16. tammikuuta 2007 kello 13.51 (UTC)
- Kielitoimiston suositukset on yksi asia ja vakiintuneet kirjoitusasut kokonaan toinen juttu. Venäjänkielisten nimien translitteroinnissa on omat ongelmansa mutta juuri tuollaiset sanat, kuin Sheriffi, Shillinki, Shampoo ja Tsekkkoslovakia ovat vakiintuneita ilmauksia vastoin kielitoimiston suosituksia (kuin muuten myöskin Citroen vs. Citroën). Olen edelleen vankasti sitä mieltä, ettei suomenkieltä pidä kirjoittaa käyttäen sille vieraita merkkejä, ellei kyse ole erisnimistä. Eihän tuota hatullista s-kirjainta edes löydy PuuCeen tai Remingtonin näppäimistöltä ilman jotain ihme kikkailuja.--EskoG 16. tammikuuta 2007 kello 11.47 (UTC)
Numeroiden taivutuksesta
muokkaaJos artikkelissa on lyhennetty 15:sta, niin sitä ei voi automaattisesti korvata 15:stä, sillä 15:sta on yleinen virheellinen muoto viidentoista eri taivutuksista (15:n, 15:ttä jne). --Ekeb 18. tammikuuta 2007 kello 16.37 (UTC)
- Kyseessä on ollut minun ajatusvirheeni. Luen aina korjaukset ennen kuin tarkastan. Kävin vain läpi kymmenittäin artikkeleita, joissa esiintyi pakosti virheellinen taivutusmuoto "_5:_a", missä alaviivojen tilalla on 0–999 kappaletta numeroita ja kirjaimia. Mainitsemasi virhe löytyi myös yhdestä toisesta artikkelista, mutta siinä onneksi hoksasin, mistä oli kyse. --Hautala 18. tammikuuta 2007 kello 20.11 (UTC)
Karjaan vaakuna
muokkaaHei! Olet ladannut kuvan Image:Karjaan vaakuna.png. Vaakuna näyttää kuitenkin erilaiselta tämän mukaan. commonsista löytyi tuo oikea myöskin, vaihdoin sen artikkeliin. Väärä kuva on kuit. edelleen commonsissa. --Teveten 20. tammikuuta 2007 kello 10.46 (UTC)
- Hei! Voisitko sinä käydä merkkaamassa kuvan roskaksi. Olisi kait commonsin ylläpitäjien helpompi sitten poista, kun olet itse kuvan ladannut. terv.--Teveten 23. tammikuuta 2007 kello 13.05 (UTC)
- Mistä lienee tuo vanha löytynyt. Ei selvästikään vastaa vaakunaselitystä. Löysin korkeampiresoluutioisen vaakunan netistä, mutta mustavalkoisena. Väritin sen itse ja tallensin kyseisen PNG:n päälle: Karjaan vaakuna.png. --Hautala 23. tammikuuta 2007 kello 17.48 (UTC)
Alkoi muokkaamaan
muokkaaTerve. Minullekin opetettiin koulussa, että on sanottava joko alkoi muuttaa tai rupesi muuttamaan. Käytän noita itsekin ainakin tekstissä. YLE TV:n Supisuomea -kielenopetusohjelmassa näyttää kuitenkin pidettävän ainakin puhekielessä hyväksyttävänä alkoi muokkaamaan -tyyppiset ilmaukset. Saas nähdä mitä tuleman pitää. Wikipediahan ei ole puhekielinen teos. Hyvät jatkot t. --Höyhens 30. tammikuuta 2007 kello 12.25 (UTC)
Yhteen vai erikseen
muokkaaEsim. Suomenruotsalaiset ja Inkerinsuomalaiset kirjoitetaan yhteen, mutta esim Suomen romanit ja Makedonian albaanit erikseen. Onko joku syy miksi näin tehdään, itse en ainakaan näe eroa noilla termeillä. Osaatko sanoa? --Kyzyl 13. helmikuuta 2007 kello 08.45 (UTC)
- En osaa sanoa. Ero voisi olla siinä, että romanit ja albaanit ovat omia etnisiä ryhmiä, ja Suomen romanit tai Makedonian albaanit eivät ole muista romaneista tai albaaneista eroavia. Eihän tuo oikein paikkaansa pidä, mutta asia olisi sama kuin Uudenmaan suomenruotsalaiset. --Hautala 20. helmikuuta 2007 kello 22.36 (UTC)
Mahdollinen AWB-tehtävä
muokkaaHuomasin, että lukuisiin artikkeleihin on kielimallinneiden sisään lisätty ''-merkit kursiivin aikaansaamiseksi, vaikkka koko mallineiden perusajatus on saada aikaan ulkoasu joka on yhteinäisesti säädetty mallinneen avulla. Katso Keskustelu mallineesta:K. Kun käyt sivuja AWB:lla läpi, voisitko poistaa mallineiden sisään lisätyt ulkoasumääritteet? --Joonasl (kerro) 26. helmikuuta 2007 kello 07.33 (UTC)
- Haluttiin ne kursivoida tai ei, oikea paikka kursiivin merkitsemiseen on malline eikä sen kutsu. Viritin AWB:n poistamaan nuo heittomerkit
k-
-alkuisten mallineiden kutsujen parametreista. Katso esimerkiksi [4]. --Hautala 27. helmikuuta 2007 kello 13.54 (UTC) - Yritän jättää ne kursiivit teosten alkukielisiin nimiin. Olen miettinytkin, että olisi hyvä olla malline niiden merkitsemiseen, eli esimerkiksi
- Aikahyppy (alkukiel. engl. Quantum Leap)...
- -tekstin suluissa olevan kohdan tuottava malline. --Hautala 27. helmikuuta 2007 kello 14.01 (UTC)
Just kun saatiin kuvat pois niin hän tehnyt uuden gallerian. mikähän on käytäntö noihin kuvagalleroihin artikkelissa --Musamies 26. helmikuuta 2007 kello 20.54 (UTC)
- Kaikki galleriat kuuluvat Commonsiin, jonne perustetaan päänimiavaruuteen omakielinen sivu. Sitten artikkeliin merkitään Commonsiin linkki mallineella. --Hautala 27. helmikuuta 2007 kello 13.58 (UTC)
Wikiprojekti matematiikka
muokkaaHei, mielestäni olisi aika perustaa wikiprojekti matematiikan artikkeleiden tason parantamiseksi ja organisoimiseksi. Lisäksi siitä saisi keskustelufoorumin parannusehdotuksille ja se kokoaisi kohtalaisen runsasta joukkoa, joka muokkaa aihepiirin artikkeleita. Käännyin puoleesi, koska olet käsittääkseni matikan alan wikiveteraani. Itselläni on tilastotausta, jonka vuoksi jättäisin organisoinnin mielelläni esim. sinulle. Miltäs kuulostaa? --jkv 1. maaliskuuta 2007 kello 14.15 (UTC)
- Oikeastaan en ole muokannut matematiikka-artikkeleita aika pitkään aikaan. Mutta perusta sinä vain rohkeasti uusi wikiprojekti. Ei siinä paljoa organisointia tarvita alkuun pääsemiseksi. Katso mallia muista wikiprojekteista ja perusta sivu, jossa on vaikka vain muutama tyhjä otsikko. --Hautala 1. maaliskuuta 2007 kello 21.25 (UTC)
Perussuomalaisten logo
muokkaaLöysin PDF:n, jossa on Perussuomalaisten logo vektorigrafiikkana. Voisitko muuntaa tämän totuttuun tapaan SVG-muotoon? --Hapo 10. maaliskuuta 2007 kello 17.01 (UTC)
- Kuva:Perussuomalaisten logo.svg. --Hautala 10. maaliskuuta 2007 kello 17.39 (UTC)
Moi. Lisäsin tiedon, että kuva on kuvakaappaus nettisivuilta. Miten oikein voisin merkitä sen luotettavasti, että kyseinen kuva on juuri MINUN ottama. Ok...poistakaa, jos haluatte, minulle se ja sama...
--Poletos 24. maaliskuuta 2007 kello 17.59 (UTC)
Rankaista!
muokkaaMikä ihmeen uusi oikeinkirjoitussääntö on astunut voimaan? Nimittäin ainakin sivulla 27. tammikuuta olet ajanut oikein (ainakin vielä vähän aikaa sitten) olleen muodon 'rankaistaan' sijaan 'rangaistaan', mikä on minun kielikorvassani pahasti särähtävä tyylirikko. Minä rankaisen - en rangaise -, sinä rankaiset, hän rankaisee.. - rangaistus on se tupla-ängällinen muoto, josta tuo lapsus on pesiytynyt kielikorvia kiusaamaan. Robotilla aiheutetusta rappiosta huolestuen wm313 4. huhtikuuta 2007 kello 19.11 (UTC)
- Kyseinen oikeinkirjoitussääntö: astevaihtelussa umpitavua edeltää heikko aste ja avotavua vahva aste. Heikko aste on tässä tapauksessa -ng- ja vahva aste -nk-. Umpitavu on tavu, joka loppuu konsonanttiin ja avotavu vastaavasti vokaaliin. Eli esimerkiksi ran-gais-ta, ran-kai-sen, ran-gais-taan, ran-gais-tus ja ran-kai-su. --Hautala 5. huhtikuuta 2007 kello 10.48 (UTC)
- No voihan pentele, kun ei enää kielikorva toimi (tai niin no, ole toiminut vuosikausiin). Sitä niin uskoo, että myös vastaavankuuloiset muodot hankaista, vinkaista, ponkaista, henkäistä tms. olisivat jotenkin luotsiapuna. Pientä lohtua tosin tuo tuo Nykysuomen sanakirja, jonka mukaan rankaista on käypä (mutta vanhahtava) muoto, joten ei sen käyttö ihan virhekään ole. wm313 16. huhtikuuta 2007 kello 09.34 (UTC)
Korkeaenerginen/korkeaenergiainen
muokkaaHei,
bottisi on korjannut jo kolme kertaa Falun Gong -sivulla olevan sanan "korkeaenerginen" muotoon "korkeaenergiainen". Googlesta löytyy 285 kertaa ensimmäinen muoto ja vain 7 kertaa jälkimmäinen, jota sinä ehdotat. Oletko nyt ihan varma asiasta? ✔ Olaf Stephanos ✍ 6. toukokuuta 2007 kello 13.49 (UTC)
Moduli
muokkaaVoisitko ystävällisesti lakata sotkemasta matematiikka-artikkelien "moduleita" muotoon "moduuli" (Jacobin elliptiset funktiot). Moduli on vakiintunut termi matemaatikoiden piirissä. Vandalismia ei Wikipedia kaipaa. --Matikkapoika 6. toukokuuta 2007 kello 23.57 (UTC)
- Suomen kieltä ei määrätä erityisesti matemaatikoiden mukaan. Matemaatikoidenkin on nojauduttava laskusääntöihin eikä vain sanoa, että laskun tulos on vakiintunut äidinkielen opettajien piirissä. Aivan samoin nojautuu suomen kieli sääntöihin. Moduuli on vanha lainasana tekniikan alalla, joka merkitsee samaa muilla, myös matematiikan alalla.
- Tietotekniikan liiton pakinan mukaan Kielitoimiston mukaan sana on lähtöisin ruotsin sanasta modul, jolloin se lausutaan pitkällä vokaalilla, eli se lainataan suomeen moduuliksi (pakinassa väitetään, että englannin sana module lausutaan lyhyellä vokaalilla, mutta se on muuten väärin). Lisäksi muutama sanakirja niin netissä kuin paperilla joista tsekkasin, sanovat moduuli. Kielitohtori sanoo: "Vierasperäisissä sanoissa jälkitavun vokaali on yleensä pitkä, niin myös moduuli-sanassa." Kielipoliisi sanoo: "Sanan kirjoitusasussa on kaksi u-kirjainta; useimmissa vierassanoissa viimeistä edellinen vokaali on pitkä kotimaisen konsonantin edellä (poikkeuksena ovat lähinnä -oli-, -omi-, -ori-loppuiset sanat)."
- Jatkan sivujen korjaamista ja siirtämistä, jos otsikossa on virhe. --Hautala 7. toukokuuta 2007 kello 01.35 (UTC)
- Joku puhuu nyt vastoin parempaa tietoaan. Moduli sana tulee latinasta. Se esiintyy ensimmäisen kerran ranskan kielessä vuonna 1547. Lähtökohtana on olleet latinan modulu ja de modus eli mitta. Ääntämisessä ole missään vaiheessa pitkää vokaalia, joka on muutenkin harvinaine ilmiö latinaan pohjautuvissa kielissä. Mitä tulee kielitoimistoon ja muihin ns. sääntöihin, niin ne nyt ovat vain neuvoja, jotka eivät aina kohtaa arkea ja realismia. Siis ei ruotsin ielestä ole mitään moduli-sanaa suomenkieleen tullut ja englantikin on liian kaukana latinasta, ja ilmeisesti se on kieleen kulkautunut ranskan kautta, kuten lukuisat englanninkielen sanat. --Alexius Manfelt 7. toukokuuta 2007 kello 05.23 (UTC)
- Kotuksen Finsk-svensk utbildningsordlistassa näyttävät olevan molemmat versiot sanasta. – Nysalor 7. toukokuuta 2007 kello 13.24 (UTC)
- Enpä ole missään suomalaisessa matikankirjassa tärmännyt moduuleihin, vaan kyseessä on aina ollut modulit. Kieliopillisesti moduuli on oikein, mutta nyt kyse ei ole kieliopista, vaan terminologiasta. Moduli on vakiintunut termi ja siitä matemaatikot puhuvat. Eihän määritelmiä ja niiden nimiä anneta kielioppisääntöjen mukaan, vaan teksteihin vakiintuu ajan mittaan jokin termi. Näin on käynyt modulin kohdalla. Matematiikassa käsittääkseni käsitettä "moduuli" ei ole ollenkaan määritelty. Artikkelin todennäköiset lukijat ovat matemaatikkoja tai matematiikan opiskelijoita, jotka kyllä ihmettelevät jos artikkeliin jää muoto "moduuli", sillä tällaista matemaattista termiä ei esiinny muissa matikan kirjoissa tai prujuissa. --Matikkapoika 7. toukokuuta 2007 kello 17.57 (UTC)
- Katsoin kirjastossa monesta nykysuomen sanakirjasta, ja lähes kaikissa oli "moduuli", vain yhdessä "moduli", ja muutamassa ei kumpaakaan. Ainoa "moduli" oli ilmoitettu johdetun latinan sanasta "modulus", kun taas yhdessä "moduuli" oli ilmoitettu johdettu samasta "moduluksesta" ja englannin sanasta "module". "Moduuli" oli kaikissa muistaakseni kiinnitetty myös matemaattiseksi termiksi, esimerkiksi kompleksiluvun itseisarvoksi. Väite "modulin" vakiintumisesta matematiikan kirjoihin ei ole looginen; tunnustat varmasti, että suomenkieliset matemaatikot hyvin todennäköisesti eivät ole keksineet termiä itse vaan ovat kopioineet termin toisenkielisistä oppikirjoista tai artikkeleista, jolloin sen on noudatettava vierasperäisten sanojen lainaamisen sääntöjä, joita suomen kielestä kyllä löytyy. --Hautala 7. toukokuuta 2007 kello 18.52 (UTC)
- Minä luen nykyään hyvin vähän matematiikkaa suomeksi. Moduleja olen kuullut Helsingin yliopiston (lineaari)algebran luennoilla. Olli Lehdon kirja "Funktioteoria I-II" s.7 puhuu kompleksiluvun modulista. --Matikkapoika 7. toukokuuta 2007 kello 19.42 (UTC)
- En tiedä modu(u)leista mitään enkä ota tähän nimenomaiseen kysymykseen kantaa, mutta yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että Wikipediassa pitäisi käyttää niitä termejä, jotka ovat vakiintuneet ammattikirjallisuuteen, vaikka ne olisivatkin ristiriidassa kielenhuollon ohjeiden kanssa. Wikipedian ei pidä yrittää muuttaa maailmaa, vaan mukautua tosiasioihin. --Mb 7. toukokuuta 2007 kello 19.11 (UTC)
- Näin juuri. Minusta on outoa puhua moduuleista matematiikassa, kun en ole koskaan kuullut siitä puhuttavan. Jos matemaatikko hakee tietoa moduleista Wikipediasta, hän todennäköisesti laittaa hakusanaksi moduli. Tosin tuskinpa monikaan yliopistossa opintoja suorittanut käyttää Wikipediaa opiskeluun. --Matikkapoika 7. toukokuuta 2007 kello 19.42 (UTC)
- Ei ole hyvä, että suomen kieltä määrätään jossain muussa oppikirjassa kuin suomen kielen oppikirjassa. Myös matematiikan kirjojen on noudatettava sääntöjä lainasanojen muodostamisessa. Olisi tietenkin eri asia, jos jossain sanottaisiin, että "kompleksiluvun moduli ei ole sama käsite kuin kompleksiluvun moduuli." Vakiintuneisuuteen viittaaminen oikeinkirjoituksessa ei automaattisesti ole pätevää, koska sanan pitäisi myös olla erikoistunut tarkoittamaan jotain uutta. Esimerkiksi yhdyssana "lastenleikki" on vakiintunut ja erikoistunut tarkoittamaan jotain hyvin helppoa tehtävää, eikä sitä saa sotkea "lasten leikkiin". --Hautala 8. toukokuuta 2007 kello 13.24 (UTC)
- Ei olekaan hyvä, mutta koska pelkästään matemaatikot käyttävät moduleita tutkimuksessaan, eikö ole oikein, että he määräävät termit, jotta heille olisi helpompi keskustella samasta asiasta? Jokaisella alalla lienee oma slanginsa. Kyllä minustakin moduuli on loogisempi vaihtoehto, mutta koska moduli on vakiintunut termi, käytän sitä. On tavattoman aikaa vievää tarkistaa jokaisesta sanasta erikseen, onko se kieliopin mukainen vai ei, jos ei ole kielioppi hyvin hallussa. Siksi matemaatikot luovat käsitteitä välittämättä kieliopista. Et varmasti onnistu vakiinnuttamaan käsitettä "moduuli" matemaatikoiden suuhun, sillä ei kukaan viitsi ruveta muuttamaan pitkän aikaa käytössä ollutta termiä toiseksi vain siksi, että joku on havainnut, että se on kieliopillisesti väärin. Termien ei tarvitse noudattaa kielioppia. Riittää, että kaikki tietävät mistä puhutaan. --Matikkapoika 8. toukokuuta 2007 kello 16.25 (UTC)
- Matematiikkaa tietenkin sovelletaan muilla aloilla. Olen kuullut väitteen, että jokaiselle matemaatikoiden keksinnölle on löydetty sovellus, mukaan lukien mitä abstraktimmat rakennelmat. Ei ole siis oikein väittää, että esimerkiksi kompleksiluvut ovat vain matemaatikoiden reviiriä.
- "Termien ei tarvitse noudattaa kielioppia. Riittää, että kaikki tietävät mistä puhutaan." En halua kuulostaa häijyltä, mutta taidat pitää kielenhuoltoa arvottomana häiriköintinä, kun avausviestissäsikin puhuit vandalismista. Yksi kielenhuollon tavoitteista on pitää käytetyn kielen sanat lukijalleen tuttuina ja siten helppotajuisina. Wikipediassa tämä ei kallista vaakakuppia eksperttien vaan maallikoiden suuntaan, koska mitä teknisimpienkin artikkelien lukijat voivat olla alaan mitä vihkimättömimpiä. En yritä vakiinnuttaa moduulia matemaatikoiden suuhun, vaan pitää kieltä loogisena lukijoiden silmissä poikki kaikkien artikkeleiden. --Hautala 10. toukokuuta 2007 kello 12.41 (UTC)
- Tässä on periaatteessa kyse vähän samasta asiasta kuin uuden tutkimuksen kiellossa. Wikipedia-artikkeleissa ei pidä lähteä pohtimaan, miten asiat "oikeasti" ovat, vaan meidän on tyydyttävä referoimaan, mitä lähteemme asiasta sanovat. Näin on myös terminologian kohdalla: ei ole meidän tehtävämme arvioida, ovatko alan ihmisten käyttämät termit hyviä vai huonoja, vaan meidän on tyydyttävä käyttämään niitä samalla tavalla kuin hekin tekevät. Vaikka matemaatikoille ehkä pitäisikin opettaa parempaa suomea, Wikipedia ei ole oikea paikka siihen. --Mb 8. toukokuuta 2007 kello 20.40 (UTC)
- Minullapa onkin tarvittaessa antaa kymmenen tai seitsemän nykysuomen sanakirjaa, joista ei löydy hakuasanaa moduli, mutta löytyy "moduuli, ... kompleksiluvun itseisarvo". --Hautala 10. toukokuuta 2007 kello 12.41 (UTC)
- Kuten sanottua, en ota tähän nimenomaiseen tapaukseen kantaa. Puhun vain yleisellä tasolla tilanteesta, jossa kielenhuollon asiantuntijat sanovat yhtä ja kyseessä olevan alan asiantuntijat sanovat toista. Sellaisessa tilanteessa pitäisi mielestäni kuunnella alan asiantuntijoita, koska muuten alaa käsittelevät Wikipedia-artikkelit poikkeaisivat oudosti kaikesta muusta alan kirjallisuudesta. Sehän olisi Wikipedian taholta eräänlainen yritys muuttaa alan käytäntöjä, mutta siihen Wikipedia ei ole tarkoitettu. Paras lähde modu(u)li-kysymksen ratkaisemiseen olisi jokin matematiikkaan erikoistunut sanasto, mikäli sellainen on olemassa. --Mb 10. toukokuuta 2007 kello 14.20 (UTC)
Interwiki
muokkaaNäyt muuttavan iw-linkkien järjestystä muokatessasi AutoWikiBrowserilla. Voisitko kuitenkin käyttää oikeaa järjestystä, esim. tässä iw-linkit menevät väärään järjestykseen (id=Bahasa Indonesia ja jne). --Cartman 16. toukokuuta 2007 kello 19.24 (UTC)
Hei, AWB näköjään sotkee kielilinkkien järjestystä joillain sivuilla. Fi-wikissä tulisi käyttää kielen nimen mukaista järjestystä, ei kielikoodin mukaista. Lisätietoa sivulta Wikipedia:Kieltenväliset linkit. Botit ainakin osaavat oikean järjestyksen, eli pywikipedian lähdekoodista voi luntata järjestyksen. --Jannex 16. toukokuuta 2007 kello 19.34 (UTC)
- Jaahas. Ennen se luki interwiki-järjestyksen sivulta meta:Interwiki sorting order, mutta nykyään se laittaa ne näköjään vain aakkosjärjestykseen. Täytyy kytkeä pois. --Hautala 16. toukokuuta 2007 kello 19.36 (UTC)
Oikaisulukea
muokkaaHei! Olet muuttanut oikolukea-sanoja oikaisulukea-sanoiksi. Minusta vaikuttaa, ettei oikaisulukea ole kuitenkaan todellista käytössä olevaa kieltä, vaikka se Suomen kielen perussanakirjassa vielä kummitteleekin ”paremmaksi” väitettynä vaihtoehtona. Jo pelkkä Google-hakukin osoittaa asian [6] [7]. Vaikka Google ei välttämättä ole paras mittari yleiskielen asioiden ilmaisemisessa, luvut ovat sen verran selkeät, että niiden täytyy kertoa jotakin sanan käytöstä. Jos olet asiasta eri mieltä ja haluat asiaan laajempaa näkökulmaa, niin siitä voitaneen keskustella Kahvihuoneen kielenhuoltopalstalla. – Nysalor 31. toukokuuta 2007 kello 13.55 (UTC)
- Tehdään näin, siirrytään areenalle. --Hautala 31. toukokuuta 2007 kello 13.58 (UTC)
PDF & SVG
muokkaaTerve, opettelen tässä juuri käyttämään näitä SVG:eja Inkscapella, ja nyt sain jopa muokattua pari Wikipediaan. Ihmettelen tässä vain, miten niitä pystyy purkamaan PDF-tiedostoista? Inkscape kun ei suostu liittämään PDF:stä otettua kopiota, eikä se kyllä pysty niitä avaamaankaan. Sinä näköjään olit purkanut nuo puolustusvoimien tunnuksetkin noista PDF-tiedostoista. Miten on sekin, kun PDF:ssä se kuva näytti epätarkalta ja risoiselta, mutta täällä hyvältä? Pehmensit vain reunoja? Tämä olisi ihan hyvä tietää. --Pudeo 1. kesäkuuta 2007 kello 15.27 (UTC)
- Vain muutama valikoitu ohjelma osaa ladata PDF-tiedostoja. Käytän Adobe Illustratoria. Tallennan sitten sillä tiedoston SVG:nä, ja sitten vielä uudestaan Inkscapella, joka tallentaa SVG:t ilman kommervenkkejä joita MediaWiki ei tunne. Kyseisiä tiedostoja en ole mitenkään muokannut. --Hautala 1. kesäkuuta 2007 kello 17.20 (UTC)
- Juu toimii. Näillä aloin tekemään YlPalvO:sta Sotilasarvot Suomen puolustusvoimissa. Ei sinulla sattuisi olemaan hieman vapaa-aikaa? ;) Taisin ottaa vähän liian ison palan nieltäväksi. Jos ei muuta, viitsitkö edes katsoa voitko korjata prikaatikenraalin, kenraalimajurin ja kenraaliluutnantin kauluslaatat, näyttävät leijonat karkaavaan liian oikealle minun tallentaessa. --Pudeo 30. heinäkuuta 2007 kello 09.50 (UTC)
AWB-säätöä
muokkaaMahtaisiko AWB selvitä erinäisistä tähtiä käsittelevistä artikkeleista, sellaisista missä on käytetty merkkausta -- —:n tilalla. Muutenkin niissä artikkeleissa tuntuisi olevan runsaasti säädettävää. --Krgeqewrjsif 4. kesäkuuta 2007 kello 00.42 (UTC)
- Ohjelmoin kyseisen lausekkeen AWB:heni, mutta hommassa täytyy edetä vähän varoen. Katsotaan mitä tapahtuu. --Hautala 4. kesäkuuta 2007 kello 09.57 (UTC)
AWB-ongelma
muokkaaYhteisvaluuttaa käsittelevässä artikkelissa Euro on pariin kertaan sana rahapolitiikkojen "korjattu" muotoon rahapoliitikkojen. Tekstissä pitää olla monikon genetiivi sanasta rahapolitiikka > rahapolitiikkojen, kyse ei ole siis rahapoliitikoista eli ihmisistä. Olen korjannut tuon takaisin oikeaksi nyt pari eri kertaa (aiemmat muokkaukseni ovat IP-tunnuksilla, juuri äsken vasta rekisteröidyin). Miten varmistuisi, ettei virheellinen korjaus taas toistuisi? WikiCraft 4. kesäkuuta 2007 kello 17.44 (UTC)
- Kiitos kun olet korjannut. Ongelma johtui siitä, etten ollut älynnyt varautua moiseen tapaukseen. Korjaan asian. --Hautala 5. kesäkuuta 2007 kello 10.36 (UTC)
Keskustelusivu-rd
muokkaaJos mikään toinen sivu ei viittaa keskustelusivu-ohjaukseen, niin ei kannata korjata. Merkkaa ne mieluummin roskaksi. --Tve4 9. kesäkuuta 2007 kello 11.09 (UTC)
- Viittausten tarkastaminen ei onnistu AWB:llä. Olisi vaikeaa pomppia selaimen ja AWB:n välillä. --Hautala 9. kesäkuuta 2007 kello 11.59 (UTC)
- Mieluummin laittaa ne sitten suoraan roskaksi, tarkastakoon poistaja. :-) --Tve4 9. kesäkuuta 2007 kello 12.00 (UTC)
- Onko niistä keskusteluohjauksista muuten jotain haittaa? -tKahkonen 9. kesäkuuta 2007 kello 12.04 (UTC)
- Eihän ne kenenkään leipää syö, mutta niitä on turha korjata, kun ne ovat 99 prosentissa tapauksista tarpeettomia ja poistetaan kuitenkin. Se tässä on pointtina. --Tve4 9. kesäkuuta 2007 kello 12.05 (UTC)
- Nikerabbit muuten kirjoittaa kahvihuoneessa, että #UUDELLEENOHJAUS toimii senkin jälkeen, kun #OHJAUS tuleekin voimaan. -tKahkonen 9. kesäkuuta 2007 kello 12.07 (UTC)
Kirjanmerkki vai kirjamerkki
muokkaaSivullasi lukee kirjamerkki. Kumpi on "oikea" ja miksi? -tKahkonen 11. kesäkuuta 2007 kello 16.52 (UTC)
- Gummeruksen suuri suomen kielen sanakirja on sitä mieltä, että kirjanmerkki. Olen ajatellutkin, että tuo pitäisi varmaan korjata, kun Firefoxin valikossakin lukee kirjanmerkit.
- Luulen, että se liittyy siihen, että kirjanmerkkiä käytetään yhdessä kirjassa kerrallaan (kuten kirjankansia), siinä missä vastaavasti kirjahylly ja kirjakauppa ovat yleisesti kirjoja varten. --Hautala 11. kesäkuuta 2007 kello 17.29 (UTC)
Työn Ääni (valokuta)
muokkaaKatsopas Smörren keskustelusivuilta kuvan historiasta ennen jatkotoimenpiteitä. Voisit ottaa myös yhteyden SKP:n nimen nykyiseen haltijaan puoluearkiston todennäköisiin lähteisiin liittyen. 81.175.157.92 17. kesäkuuta 2007 kello 00.10 (UTC)
Miten se nyt on
muokkaaOlet korjannut Marc Bloch-artikkelin termin itsetyytyväisyyteen muotoon omahyväisyyteen. Onkohan nyt nuo kaksi temiä todellakin samaa tarkoittavat? Mielestäni eivät ole. Itseyytyväinen on perusmuoto ja se on käännetty ranskan sanasta présomptueux -euse. Omahyväinen on perusmuoto ja se puolestaan on ranskaksi prétentieux -euse, suffisant, content de soi, infatué. Ja mistään tuollaisesta ranskankielisestä termistä ei kuitenkaan ole kyse. En lähde pidemmälle erittelemään kahden käsitteen eroja, mutta ne todellakin ovat täysin eri temmejä ja muttavat alkuperäisen ajatuksen, ja vaatisivat lähdeviitteen laittamista. Ystävällisesti --Alexius Manfelt 26. kesäkuuta 2007 kello 19.26 (UTC)
- Lähteet ovat kolme suomen kielen sanakirjaa. Uusi kieliopas ja Nykysuomen käyttötieto sanovat, että "itsetyytyväinen par. omahyväinen", ja Gummeruksen suuri suomen kielen sanakirja sanoo "itsetyytyväinen, omahyväinen". --Hautala 27. kesäkuuta 2007 kello 11.47 (UTC)
- Kielitoimiston sanakirja, osa 1 (Gummerus 2006), sanoo:
- itsetyytyväinen omahyväinen, itserakas, -riittoinen. Itsetyytyväinen hymy.
- ja lisäksi:
- itsetyytyväisesti vrt. itsetyytyväinen. Kerskua itsetyytyväisesti.
- sekä:
- itsetyytyväisyys vrt. itsetyytyväinen.
- Tuon perusteella ainakin tämä uusi sanakirja pitää itsetyytyväisyys-sanaa sellaisenaan yhtä kelvollisena kuin muitakin ja antaa myös esimerkkejä sen käytöstä. Sanaa ei myöskään ole luokiteltu arkityyliseksi. Siten alkuperäistä artikkelissa käytettyä termiä ei mielestäni voi pitää vääränä, joten sitä ei olisi syytä korjata. Oma kantani on, että se pitäisi palauttaa, koska kirjoittaja itse on sen valinnut ja pitää sitä vivahteeltaan oikeampana kuin korvaavaa sanaa. Se, että yleissanakirjassa esitetään sanoja synonyymeinä, ei sulje pois niiden vivahde-eroja. WikiCraft 29. kesäkuuta 2007 kello 20.13 (UTC)
Roska -malline
muokkaaTerve, Malline:Roskaa on kehittynyt viimeaikoina, syyn saa nyt "hienosti" mallineen sisään tyyliin {{roskaa|huono artikkeli}}. --Harriv 4. heinäkuuta 2007 kello 21.10 (UTC)
No anteeksi vaan!
muokkaaNo anteeksi jos olen käyttäjäsivullani käyttänyt Nokian logoa. Se oli vain vitsi ja minulle läheinen asia, koska kapitalistina olen erittäin iloinen suomalaisesta globaalista suuryhtiöstä. Mutta miksen saisi käyttää sitä? Käytetäänhän sitä myös Nokiasta kertovalla sivulla "Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuden ja Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain fair use -oikeuden nojalla." Miksei myös käyttäjäsivulla, jos lupa kerran on? Ja epäolennaisuuksista on muita turha mennä syyttämään. Epäolennaista minun mielestäni on "Tämä käyttäjä syö mielellään omenoita", mutta en ole sitä mennyt silti poistamaan. Tällaiset poistot ovat ylläpitäjien heiniä ja laitankin nyt käyttäjälaatikkoni takaisin, kunnes ylläpitäjä käy sen poistamassa, mikäli katsoo sen välttämättömäksi.
Kiitos! --Paajohtaja 6. heinäkuuta 2007 kello 12.23 (UTC)
- Kuvan sivulla oleva lupalause loppuu "...artikkelissa Nokia (yritys)." Sitaattikuvia ei saa käyttää muualla. Ne eivät ole vapaata riistaa. Voit toki korvata laatikon kuvan jollakin muulla kuin logolla. -tKahkonen 6. heinäkuuta 2007 kello 12.27 (UTC)
Haloo innokkaat moderoijat
muokkaaOlen työstänyt Leipzig-artikkelia muutaman päivän aikana, kääntämällä saksankielisestä versiosta. Artikkeli on pitkä, käännös ei ole vielä edes lähellä puoliväliä. Ajattelin kuitenkin tehdä perusteellisen artikkelin eli kääntää koko saksankielisen suomeksi, en vain referoida.
Jokin aika sitten sain neuvon, että työstettävänä olevat artikkelit kannattaa merkitä Työstetään-mallineella. Niin teinkin, ja lisäsin vielä mallineen tekstiosaan boldilla, että käännöstyö kestää, koska artikkeli on pitkä. Mallineessa toki lukee, että sen pitäisi olla vain muutama tunti kerrallaan artikkelissa, mutta tällaisessa tapauksessa muutama tunti ei riitä. Olet näköjään nyt poistanut mallineen, kun olen tehnyt välillä (runsaat 12 tuntia) vähän muutakin kuin kääntämistä.
Olkoon sitten pois, taitaa olla turha malline, kun ei sekään saa olla paikallaan. Jatkan kääntämistä jos jaksan tai jätän tuon nyt tuollaisekseen, tyngäksi alkuteokseensa nähden vaikkakin jo aika laajaksi suomenkieliseksi versioksi.
Samoin olit poistanut toimimattomat kuvat. Ne olivat paikallaan, jotta selvittäisin vähän myöhemmin, miksi ne eivät näy. Ilmeisesti ne on tallennettu saksankieliseen Wikipediaan eikä Commonsiin, jolloin niitä ei saane tässä artikkelissä näkymään. Mutta en ollut siitä vielä varma, ja siksi halusin pitää kuvalinkkejä vielä tekstissä mukana.
WikiCraft 13. heinäkuuta 2007 kello 13.41 (UTC)
- Kuka vaan poistaisi artikkelista työstetään-mallineen, jos se vaikuttaa unohtuneen, ja kuvat jotka eivät toimi. --JannE 13. heinäkuuta 2007 kello 13.45 (UTC)
- Milloin se mielestäsi vaikuttaa unohtuneen? WikiCraft 13. heinäkuuta 2007 kello 13.50 (UTC)
- En ole sanonut, että se olisi mielestäni unohtunut. Sanoin vain, että jos jonkun mielestä malline vaikuttaa unohdetulta, poistaa hän sen. --JannE 13. heinäkuuta 2007 kello 13.54 (UTC)
- Viisastelua. Jos luet oikein, enhän minäkään väittänyt sinun niin sanoneen. Yritin saada selville, milloin malline katsotaan unohtuneeksi täällä, koska olen käytännössä aloittelija. Kysyn samaa edelleen, jos sinulla on siihen vastaus (kuten oletan, kun kerran sen esitit oletettavaksi syyksi ja katsoit asiaksesi kommentoida Hautalalle esittämääni viestiä). Kuten sanoin, malline taitaa olla turha, ainakin tällaisessa tapauksessa, jollei senkään anneta olla paikallaan kun iso työstö on kesken ja olin sen vielä mallineen tekstissä ilmaissut. WikiCraft 13. heinäkuuta 2007 kello 14.01 (UTC)
- Työstetään-mallineen tarkoitus on pyytää muita käyttäjiä tekemästä päällekkäisiä muokkauksia sinä aikana, kun yksi käyttäjä työstää artikkelia ilman taukoja ja tekee välitallennuksia. Malline pitäisi poistaa lopullisen tallennuksen eli tauon aloittamisen yhteydessä, että muut saavat luvan lisätä tekstiä, luokkia tai korjata oikeinkirjoitusta ja niin edelleen. Mutta jos malline on artikkelissa, vaikka edellinen tallennus on useita tunteja vanha tai mallineen allekirjoitus on vaikka eilinen, voi jo olettaa, että artikkelin työstäminen on siltä erää päättynyt ja muut käyttäjät saavat luvan poistaa mallineen. Työstetään-mallineella ei ole siis tarkoitus sanoa vain, että artikkelissa on vielä puutteita.
- Jos haluat lisätä artikkeliin esimerkiksi kuvia, jotka eivät vielä toimi, ne kannattaa kommentoida piiloon: ensin
<!--
ja lopuksi-->
. Näin ne eivät näy lukijalle mutta säilyvät artikkelin lähdekoodissa. --Hautala 14. heinäkuuta 2007 kello 11.28 (UTC)
- Kiitokset selvennyksestä. En vain tiedä, millä tekniikalla tällainen pitkä artikkeli (käännös) pitäisi sitten tehdä, koska muutaman tunnin työllä se ei valmistu, enkä kuitenkaan vuorokautta ympäri voi tätä työtä tehdä. Toisaalta sen tekeminen valmiiksi esim. Wordilla ennen ensimmäistäkään tallennusta Wikiin on vaikeaa, sillä kaikkien kuvien, linkkien yms. Wiki-ominaisuuksien testaus on sekin iso työ tehtäväksi vasta lopuksi kerralla. Helpompaa olisi tehdä siten kuin tein, eli kääntää pätkä kerrallaan ja hioa se sitten Wikissä kuntoon ennen seuraavaa osuutta. Mutta täytyy keksiä jotakin muuta sitten. Pystyykö artikkelin tallentamaan Wikiin niin, että muokkaaja itse näkisi sen kaikkine toimintoineen kuin valmiin artikkelin, mutta muut käyttäjät eivät vielä näkisi ennen julkaisua?
- Tuo ehkä toimimattoman kuvan poiskommentointi on hyvä vinkki, ei ole tullut mieleen aiemmin. WikiCraft 17. heinäkuuta 2007 kello 17.38 (UTC)
- Voit kokeilla laittaa artikkeliin mallineen {{Käännettävä}}. --Hautala 17. heinäkuuta 2007 kello 20.01 (UTC)
Morjens. Olisiko mahdollista saada tämän epäilemättä hyödyllisen projektin tiimoilta luettelo muutoksista, mitä botti/sinä teet? Tarkoitan siis listaa kaikista erilaisista sanoista/sanapareista tms., mitä olet korjannut. Suurin osa muutoksista on tottakai hyviä ja tarkoituksenmukaisia, tuntuu välillä vain siltä että osa on täysin samanarvoisia entisen muodon kanssa ja lähinnä kirjoittajan omaa valintaa - tällöin en kannata WP:n tekstien tämmöistä keinotekoista yhdenmukaistamista. Saatan olla väärässäkin ja tämä on vain näppituntumaa, mutta tosiaan jos saisi tuollaisen luettelon. yst. terv., --NeofelisNebulosa (моє обговорення) 21. heinäkuuta 2007 kello 16.54 (UTC)
- Korjaukset tulevat sivulta Wikipedia:AutoWikiBrowser/Typos. --Hautala 21. heinäkuuta 2007 kello 17.03 (UTC)
- Selvä, selailen tuon läpi. --NeofelisNebulosa (моє обговорення) 23. heinäkuuta 2007 kello 12.14 (UTC)
- Ei siellä kovin monta tuollaista tapausta ole ollut, mutta muutaman yli-innokkaan korjauksen olen poistanut. Havainnoista kannattaa kertoa sivulla Keskustelu Wikipediasta:AutoWikiBrowser/Typos. --Silvonen 23. heinäkuuta 2007 kello 05.50 (UTC)
Sisältökuvaukset
muokkaaOsaatko neuvoa kuvan tallentamisessa? Miksi sinne tulee noita sisältökuvauksia ja miten ne voisi poistaa. En ole huomannut muiden tallentamissa kuvissa sellaisia. --Ulrika 6. elokuuta 2007 kello 12.39 (UTC)
- Olettaen, että Ufinne on tunnuksesi Commonsissa, en näe tallentamiesi tiedostojen kuvauksissa mitään epätavallista. Jos tarkoitat digikameran metadataa, niin ei se haittaa. --Hautala 8. elokuuta 2007 kello 19.14 (UTC)
avunpyyntö
muokkaaEn tiedä osaatko auttaa. Mutta näinhän se selviää. Eli jos viitsisit vilkaista Lakkautettu kunta mallinnetta, yritin saada sen toimimaan siten, että vaakunan puuttuessa, sijaintikartta siirtyisi keskelle. Mutta ei se nyt ihan onnistunut. --Kyzyl 7. elokuuta 2007 kello 21.24 (UTC)
- Vaakunan puuttuessa kartta näkyi oikein, mutta jos vaakuna oli, kartta tuli kahdesti. Korjasin mallineen jälkimmäisessä tapauksessa, siinä oli vain muutama rivi toistunut. --Hautala 8. elokuuta 2007 kello 19.40 (UTC)
- Kiitos ja kumarrus. Kopsasin tuon osan yhdestä toisesta mallinneesta, mikä oli rakenteeltaan hieman erilainen, mutta jossa pyrittiin samanlaiseen tulokseen. Sitten sitä tuli eilen illalla testattua kaikenlaista, mutta huonolla menestyksellä. Kiitos vielä kerran. --Kyzyl 8. elokuuta 2007 kello 19.43 (UTC)
PDF-homma taas
muokkaaJos jaksat, katsopa piruuttasi, pystyykö uusimmasta Raisio tiedottaa -lehdestä [8] kaappaamaan ratsastajakuviota, joka näkyy aika monella sivulla oranssin taustan päällä. Jos kuvio on asiakirjassa vain osittain, ei onnistu, mutta jos teksti on lätkäisty sen päälle, kaappaus on mahdollista. Käyttäisin tuota parantaakseni Commonsissa olevaa Raision vaakunaa, joka on nykyisellään aika kehno. --Hapo 10. elokuuta 2007 kello 11.33 (UTC)
- Siitä on vain pikkuisen enemmän kuin mitä näkyy palkin sisäpuolella. Eli valtaosa hevosesta puuttuu. --Hautala 14. elokuuta 2007 kello 19.25 (UTC)
Kuva:Nokia Siemens Networksin logo.svg
muokkaaSVG-kuvassa Kuva:Nokia Siemens Networksin logo.svg on siinä aaltokuviossa kamalasti sahalaitaa, onkohan se oikein tallennettu, koska eihän SVG:ssä pitäisi tuota ongelmaa olla? Tallensin saman version en-wikiin, ja artikkelista en:Nokia Siemens Networks näkee, että tuossa kuvassa on kyllä jotain vikaa. --Majestic 16. elokuuta 2007 kello 04.29 (UTC)
- Etsin sille uuden lähteen, mutten näe eroa kuin värityksessä. --Hautala 17. elokuuta 2007 kello 10.22 (UTC)
SVG
muokkaaViitsisitkö tehdä näistä svg-versiot Alkon logo ja Daewoon logo. Lähteitä: Alko (eps), Daewoo (eps). --Cartman 27. elokuuta 2007 kello 15.42 (UTC)
- Kuva:Daewoon logo.svg. Alkon EPS-logo oli oikeasti vain JPEG käärittynä EPS-kuoriin, joten sitä ei kannata korvata. --Hautala 27. elokuuta 2007 kello 17.29 (UTC)
SVG ja Inkscape
muokkaaKysyn sinulta seuraavaa, koska olet paljon pelannut SVG-kuvien kanssa. Onko sinulla yksinkertaista ohjetta, miten Inkscapella tallennan Wikipediassa toimivan SVG-tiedoston? Olen yrittänyt seuraavaa: olen ensin tallentanut EPS-kuvan suuriresoluutioiseksi PNG-tiedostoksi läpinäkyvällä taustalla (Inkscape kun ei itse osaa ladata EPS:iä), jonka olen sitten vienyt Inkswcapeen, jossa olen muuttanut kohteen poluksi ja tallentanut sen lopuksi SVG-tiedostoksi. Firefox itse näyttää tallennetun SVG-kuvan oikein, mutta Wikipedia ei vain osaa ladata ja näyttää sitä ollenkaan. Mitä proseduuria käytät kun haet esim. Brandsoftheworldista EPS-logon ja tuot siitä Wikipediaan toimivan SVG-version? --Majestic 28. elokuuta 2007 kello 21.45 (UTC)
- Tallenna Inkscapessa SVG:t Wikipediaa varten näin: mene ylävalikosta Tiedosto >> Tallenna nimellä... >>> valitse alasvetovalikosta formaatti "SVG (*.svg)", eikä esimerkiksi Inkscape-SVG >>> Tallenna. Tällöin Inkscape tallentaa SVG:n mahdollisimman pelkistetyllä koodilla ilman eri murteiden kommervenkkeja. En muista, että minulla olisi ollut nykyisellä versiolla (0.45.1) mitään ongelmia näin toimittuna.
- Muuttaminen PNG:ksi on tietenkin työvaihe, josta kannattaisi päästä eroon. EPS:n muuttaminen SVG:ksi on vielä melko vaikeaa, koska pitää olla softa, joka osaa ladata EPS:n ja tallentaa SVG:n. Tähän ei moni softa pysty, mutta itse käytän Adobe Illustratoria. --Hautala 29. elokuuta 2007 kello 10.34 (UTC)
OP-ryhmä on vaihtanut nimeään ja logojaan. Voisitko muuntaa sen logot [9] SVG-muotoon? Kiitos! --Hapo 13. syyskuuta 2007 kello 22.34 (UTC)
- Kuva:OP-Pohjolan logo.svg, Kuva:Pohjola Pankin logo (2007).svg ja Kuva:Pohjola-tuotemerkki.svg. --Hautala 14. syyskuuta 2007 kello 10.44 (UTC)
HKL:n logo
muokkaaKuva:Helsingin kaupungin liikennelaitoksen logo.svg Saakos HKL:n logoa käyttää englanninkielisessä wikipediassa? Ts. voiko sitä kopioida Commonsiin tai suoraan en.wikipediaan?
- Commonsiin saa tallentaa vain tekijänoikeuksiensa puolesta vapaasti levitettäviä teoksia. Kyseinen logo ylittänee teoskynnyksen, joten tuskin saa. Englanninkielisessä Wikipediassa puolestaan sitä voi käyttää fair use -oikeuteen vedoten. --Hautala 16. syyskuuta 2007 kello 11.39 (UTC)
Morjens. Pystyisitkö väsäämään tästä Tepsin ja Tapparan logoja vastaavan SVG-version että saataisin tuo ikävä valkoinen tausta pois? t., --NeofelisNebulosa (моє обговорення) 2. lokakuuta 2007 kello 09.49 (UTC)
Perustele tätä
muokkaaPerustele tätä, "orpo keskustelu".[10] Kuuluvatko epähistorialliset kartat mielestäsi Wikipedian historia-artikkeleihin? Onko siitä huomauttaminen "orpoa" ja mitä tarkoitat sillä? --Jaakko Sivonen 11. lokakuuta 2007 kello 12.16 (UTC)
- Tarkoitan, että kommenttisi on väärässä paikassa (orpo on tässä tekninen termi joka tarkoittaa sitä, että keskustelusivuun ei ole linkkiä mistään eikä sitä vastaavaa kuvasivua ole, koska tiedosto on Commonsissa). Koska tiedosto tulee Commonsista, olisi parasta siihen liittyvä keskustelu keskittää sinne, eli kuvan keskustelusivulle Commons:Image talk:Schweden Wikingerzeit.JPG. Voit ottaa yhteyttä kartan tekijään, joka on kuvan tietojen mukaan Commons:User:Casiopeia. Suomenkielisessä Wikipediassa on kuvasta keskustelua jo sivulla Keskustelu:Ruotsin historia. --Hautala 11. lokakuuta 2007 kello 12.31 (UTC)
Real Madridin tunnukset
muokkaaHei! Onnistuisiko tällaisesta Flash-esityksestä noiden tunnuksien kaappaaminen ja tallentaminen vektorimuodossa? Tarkemmin sanoen siis vuosien 1902, 1908, 1920, 1931, 1941 ja 1997 tunnukset. Uusinta (2001) ei välttämättä tarvitse, sillä se meillä jo on svg-muodossa, eikä noita kaupunginvaakunoita (1902 ciudad ja 1908 ciudad). Nämä tulisivat kuvitukseksi Real Madrid -artikkelin tunnus-osioon. Tällä hetkellä artikkelissa oleva gif-kuva on hieman heikkolaatuinen ja virheellinenkin, joten olisi hienoa saada paremmat versiot. Kuvat kannattanee tallentaa yksitellen tuollaisen kokoelman sijaan, jotta käyttö myös muualla (esim. historia-osio, mahdolliset sivuartikkelit) on mahdollista. –Kooma (di algo) 17. lokakuuta 2007 kello 14.04 (UTC)
- En osaa kaapata tuosta lähteestä. En tunne Flash-formaattia lainkaan. --Hautala 17. lokakuuta 2007 kello 18.24 (UTC)
AWB ja bottiflagi
muokkaaHei! AWB:n käyttö täyttää ikävästi tuoreet muutokset, joten sitä olisi järkevää ajaa omalla tunnuksellaan, jolla on bottiflagi. Ainakin käyttäjä Silvonen käyttää tällaista bottia. --Jannex 21. lokakuuta 2007 kello 14.12 (UTC)
- Bottilippu on haussa nyt tunnukselle Käyttäjä:Suuntaa antava bot. Odotellaan. --Hautala 21. lokakuuta 2007 kello 15.26 (UTC)
Haka Oy
muokkaaHei. Siirsit tuon siellä täällä reissanneen Hakan artikkelin nimelle Haka Oy. Mites tuon kanssa onkaan - eihän tuota yhtiömuotoa ole ollut tapana käytää artikkelin nimessä? Terv. --Riisipuuro 25. lokakuuta 2007 kello 17.49 (UTC)--
- En ole siirtänyt artikkelia, vaan oikonut vain joitakin ohjauksia osoittamaan artikkeliin. Saa siirtää edelleen. --Hautala 25. lokakuuta 2007 kello 18.45 (UTC)
- No niinpäs tosiaankin, tuli vähän hätäisesti katsottua. Taidan korjailla artikkelin ja ohjaussivut vielä takaisin aikaisempaan nimiversioon. Artikkeli vaeltelee niin ettei perässä pysy. Terv. --Riisipuuro 25. lokakuuta 2007 kello 21.49 (UTC)--
Alkon logo
muokkaaAlkon uusi logo olisi nyt saatavilla EPS-muodossa. [11] --Hapo 26. lokakuuta 2007 kello 11.09 (UTC)
- Kuva:Alkon logo (2007).svg. --Hautala 26. lokakuuta 2007 kello 11.32 (UTC)
Varoitus kuvan poistamisesta | Kun latasit kuvan Alkon logo (2007).svg, et lisännyt siihen tarpeellisia tietoja. Jos tarpeellisia tietoja ei lisätä, kuva tullaan poistamaan. Lisätietoja voi löytyä kuvan sivulta. Tarkista myös muiden tallentamiesi kuvien tiedot. |
Johney 26. lokakuuta 2007 kello 11.35 (UTC)
Suuntaa antavan botin riehumiset
muokkaaSano ihan rehellisesti: Ovatko nuo satojen artikkelien mitalikuvat nyt mielestäsi parempia kuin ennen Suuntaa antavan botin tekemiä muutoksia? Vai onko tässä taustalla jokin semmoinen jutska, joka ei ole tiedossani (ja jos, niin mikä)? --Lax 10. marraskuuta 2007 kello 20.33 (UTC)
- Ovat ne parempia. Vanhat kuvat ovat söhryisiä, siinä missä uudet selkeitä ja erikoistuneita voiden kuvata esimerkiksi olympiamitalia tai mantereen mestaruuskisojen mitalia. Vanhat: , uudet: . --Hautala 10. marraskuuta 2007 kello 20.52 (UTC)
- Söhryisyydestä olen eri mieltä, varsinkin artikkeleissa, joissa mitalin tausta on aika lailla saman värinen kuin uusi mitalikuva (esim. Brasilia olympialaisissa). Blanko"mitali" taas on suorastaan naurettava. Lisäksi väreissä oltiin jo pääsemässä lähemmäksi kullan ja pronssin väriä, mutta nyt on palattu keltaiseen ja ruskeaan. --Lax 10. marraskuuta 2007 kello 20.59 (UTC)
- SVG-kuvia on helppo muokata, varsinkin värin vaihdon osalta. Tallentamalla uudenvärisen tiedoston vanhan päälle se muuttaa kaikkien kuvien värit. --Hautala 10. marraskuuta 2007 kello 21.11 (UTC)
- Eikö png-kuvia pysty muokkaamaan? Onko tuo se jutska, joka ei ollut tiedossani? Olisi niistä silti voinut ensin tehdä nätimmän näköiset ja vasta sitten ruveta korvaamaan artikkeleissa. Taustaväriongelmassa on silti edelleen sovittelemista... --Lax 10. marraskuuta 2007 kello 21.24 (UTC)
Botti näyttää poistaneen useammasta artikkelista kuvan perusteella "kuvaa ei ole", vaikka se löytyy. Esimerkiksi [12]. --Harriv 24. marraskuuta 2007 kello 16.08 (UTC)
- Jaahas. Silloin kun aloin poistaa kuvia, sitä ei oltu vielä tallennettu tai oli poistettu, joten kaikissa oli katkennut kuvalinkki. Hyvä että muokkaukset on jo palautettu. --Hautala 25. marraskuuta 2007 kello 14.00 (UTC)
Maskun vaakuna
muokkaaHei! Muuntotaitojasi tarvittaisiin taas. Eräs PDF [13] sisältää Maskun kunnan vaakunan vektorimuodossa. Vaakuna löytyy alhaalta vasemmalta. --Hapo 14. joulukuuta 2007 kello 19.45 (UTC)
- Commons:Image:Masku.vaakuna.svg. --Hautala 14. joulukuuta 2007 kello 20.56 (UTC)
- Hyvä, minäkin käyn usein Maskussa. Oletteko te hyvä herra, mies vai nainen? --194.251.240.114 14. joulukuuta 2007 kello 21.14 (UTC)
Kiitos. Savitaipaleen vaakunakin olisi tarjolla [14]. --Hapo 15. joulukuuta 2007 kello 00.13 (UTC)
- Commons:Image:Savitaipale.vaakuna.svg. --Hautala 15. joulukuuta 2007 kello 11.35 (UTC)
Someron vaakuna [15] (ylhäällä oikealla). --Hapo 15. joulukuuta 2007 kello 20.58 (UTC)
- Commons:Image:Somero.vaakuna.svg. --Hautala 19. joulukuuta 2007 kello 12.49 (UTC)
PlusTV:n logo
muokkaaHei. Viitsisitkö kokeilla onnistuisiko sinulta tuon PlusTV:n logon kaappaus. EPS-tiedosto löytyy tuolta: [16]. Itselläni Illustrator vänkää vastaan, enkä saa selville mikä on syynä. --qWerk 26. joulukuuta 2007 kello 20.04 (UTC)
- Ei onnistu. Tiedostossa on ilmeisesti jotain vikaa. --Hautala 27. joulukuuta 2007 kello 20.56 (UTC)
MI 2 ja lähde
muokkaaLisätessäsi lähteen artikkeliin Monkey_Island_2:_LeChuck's_Revenge, menit samalla kumoamaan viimeisen muokkaukseni. Olisitko hyvä ja palauttaisit sen. --Sage 22. tammikuuta 2008 kello 16.45 (UTC)
- Olisit saanut tietenkin itsekin palauttaa sen. Muokkaa rohkeasti! --Hautala 23. tammikuuta 2008 kello 11.47 (UTC)
- Näin se varmasti olisi helpoiten hoitunut. Itsekkäänä ihmisenä koin operaation sen verran työlääksi että ajattelin jos kohteliaisuuden nimissä ja epäselvyyksien selventämiseksi sen hoitaisit. En ollut aivan varma teitkö sen vahingossa vai tahallaan, vaikka ensimmäistä epäilinkin. --Sage 23. tammikuuta 2008 kello 22.05 (UTC)
SuuntaaAntavaBot ei ymmärrä kuvien päälle..
muokkaaTerve, tämmöisen kämmin teki botti: [17]. --Harriv 7. helmikuuta 2008 kello 12.54 (UTC)
- Oikeastaan tuo oli oma virheeni, kun en huomannut. Ehkäpä tuota väliviivakoodia pitäisi kuitenkin kehittää. --Hautala 7. helmikuuta 2008 kello 13.03 (UTC)
Tilastoja
muokkaaMinusta näyttää, että Sinä olet useimmin ajanut Lähde-projektin tilastot. Olisi mukava nähdä nykytilanne. Yst. terv. --Tappinen 28. huhtikuuta 2008 kello 19.41 (UTC)
- Samoin.--Tanár 15. toukokuuta 2008 kello 21.37 (UTC)
Kuvat
muokkaaMoi! En tiedä miten ennen piti noita kuvia lisätä, mutta nykyään nuo tiedot pitäisi laittaa Tiedoston tiedot -mallineeseen. Olen päivittänyt ison määrän noita vanhoja kuvia, mutta toivoisin, että laittaisit uusiin tuon. —kallerna™ 29. toukokuuta 2008 kello 14.19 (UTC)
- Hyvä, kiitos. —kallerna™ 29. toukokuuta 2008 kello 14.36 (UTC)
- Olisi hyödyksi, jos sivulla Toiminnot:Tallenna lukisi opasteessa mallineen kaikki parametrit. Erityisesti
Lupa
puuttuu. --Hautala 29. toukokuuta 2008 kello 20.20 (UTC)
- Olisi hyödyksi, jos sivulla Toiminnot:Tallenna lukisi opasteessa mallineen kaikki parametrit. Erityisesti
Neste Oilin ogo
muokkaaLöysin EPS-muotoisen Neste Oilin logon. [18] --Hapo 29. toukokuuta 2008 kello 16.06 (UTC)
- Seuratessani linkkiä tulen sivulle, joka pyytää kirjautumaan sisään tunnuksella ja salasanalla. --Hautala 29. toukokuuta 2008 kello 20.21 (UTC)
- Kuva:Neste Oil logo.svg — str4nd ☕ 29. toukokuuta 2008 kello 20.29 (UTC)
- Siirsin kuvan Commonsiin: Commons:Image:Neste Oil wordmark.svg. --Hautala 29. toukokuuta 2008 kello 21.04 (UTC)
Nya Pressen
muokkaaArtikkelissa oleva kuva ei minulle näy, ei myöskään itse Commonsissa. Vain harmaa laatikko. --Ulrika 16. kesäkuuta 2008 kello 18.29 (UTC)
Fonectan logo
muokkaaHei! Pyytäisin muuntoapua Fonectan uuden logon kanssa. Hiljattain käyttöön tullut logo löytyy EPS-muodossa osoitteesta http://www.fonecta.com/fonecta/lehdistolle/fi_FI/materiaalit/_files/82830657290008448/default/lehdistolle_matskut_logopaketti_nettilaatuinen.zip Pelehti 26. helmikuuta 2010 kello 10.53 (EET)
VVO:n logo
muokkaaMoi,
VVO:n logo pitäsi vaihtaa uuteen. Eikä oikein tahdo onnistua joten tarvitsen siihen apua. (Lammikko) (Lammikko 7. syyskuuta 2010 kello 11.51 (EEST))
mä voin auttaa. --EJavanainen Kasvihuone 15. syyskuuta 2010 kello 12.50 (EEST)
Terve! Voitko hankkia jostakin rakennusyhtiö Hartelan logo ja lisätä sen kyseiseen artikkeliin?--82.128.219.1 20. kesäkuuta 2012 kello 22.37 (EEST)
- En ole vuosiin hoitanut logoja eikä minulla ole niiden käsittelyyn tarvittuja ohjelmia asennettuna. --Hautala (keskustelu) 21. kesäkuuta 2012 kello 14.29 (EEST)
Jos et pysty hoitamaan logoja, tiedätkö jonkun joka voisi ladata kyseisen logon?--82.128.222.232 26. kesäkuuta 2012 kello 20.45 (EEST)
MML:n data
muokkaaTäällä kyselit, millä ohjelmalla aukeavat mif-tiedostot. Ohjelma jolla ne aukeavat on kaupallinen ohjelma Mapinfo (en:MapInfo Professional). Toinen tarjottu muoto ESRI Shapefile aukeaa kaupallisella ohjelmalla ArcGIS (en:ArcGIS) tai ko. kahvihuonekeskustelussa mainitulla ilmaisella ohjelmalla Quantum GIS. Lisäksi ArcGISin valmistaja tarjoaa ilmaista selailuohjelmaa ArcGIS Explorer (en:ArcGIS Explorer). - Ja Mapinfossakin on ilmainen selainohjelma, mutta koska tuo MIF on vain tiedostojen siirtomuoto, niin se ei aukea ilmaisella selainohjelmalla vaan vaatii itse ohjelman, jolla siirtomuoto konvertoidaan varsinaiseksi tiedostoksi (TAB), joka taas aukeaa myös esim. QuantumGIS:issä. Mutta näköjän Quantum GIS avasi myös MIF-tiedoston, eli näköjään mitään kaupallisia ohjelmia ei pelkkään tiedostoon avaamiseen tarvita.--Urjanhai (keskustelu) 27. lokakuuta 2012 kello 01.28 (EEST)
Radiomafian top 500
muokkaaHei, lisäämäsi artikkelin Radiomafian top 500 merkittävyys on epäselvä ja artikkeli saatetaan poistaa nopeasti. Aihetta voidaan pitää merkittävänä, jos sitä on käsitelty huomattavan laajasti aiheesta riippumattomissa luotettavissa lähteissä. Sinulta tarvitaan lisätietoja aiheen merkittävyyden arviointiin. Voisitko käydä perustelemassa näkemyksesi aiheen keskustelusivulla? --37.136.169.130 10. huhtikuuta 2016 kello 17.23 (EEST)
Artikkeli, jonka olet aloittanut tai jota olet paljon muokannut, on lisätty Wikipedian poistokäytännön mukaiseen poistoäänestykseen. Voit mieluusti esittää oman mielipiteesi poistoäänestyksessä ja sen keskustelussa: Wikipedia:Poistoäänestykset/Radiomafian top 500. Jos olet kuitenkin rekisteröitymätön käyttäjä, et ole äänioikeutettu, mutta sinulla on kommentointioikeus. Muista allekirjoittaa viestisi neljällä tildellä (~~~~). Voit myös muokata artikkelia Radiomafian top 500 mutta älä poista poistomallinetta artikkelin alusta. Sen poistaminen ei lopeta poistoäänestystä..