Gianicolo
Gianicolo (lat. Ianiculum) on nyky-Rooman toiseksi korkein kukkula Monte Marion jälkeen. Se sijaitsee Tiber-joelta länteen Trasteveren ja Vatikaanin välillä. Antiikin aikaan se oli kaupungin ulkopuolella eikä kuulunut kuuluisiin Rooman seitsemään kukkulaan. Kukkulalta avautuu näkymä yli koko Rooman keskustan.[1]
Antiikin aikaan kukkula liitettiin Janus-jumalaan ja se oli sijaintinsa puolesta erinomainen paikka auguurien tarkkailla enteitä lintujen lennosta. Nykyään kukkula on pääosin puistoaluetta, ja alueen tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat San Pietro in Montorio -kirkko sekä Acqua Paolan monumentaalinen suihkulähde. Alueella on myös useita Italian vapaussotaan liittyviä muistomerkkejä. Kukkulalla käytiin taisteluita Giuseppe Garibaldin ja paavin puolella olleiden ranskalaisten välillä erityisesti vuonna 1849.
Paras näköala kaupunkiin avautuu Piazzale Garibaldilla, jonne roomalaisia kokoontuu paljon varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin. Piazzalen alapuolella laukaistaan tykki päivittäin klo 12.00 Tiberin suuntaan täsmällisen kellonajan merkiksi. Tapa periytyy joulukuulta 1847, jolloin Castel Sant'Angelon kanuuna antoi ympäröivien kirkkojen kelloille merkin soittaa kellojaan keskipäivällä. Rituaali siirrettiin 1904 Gianicololle, missä sitä jatkettiin vuoteen 1933. Uudestaan rituaali aloitettiin 21.4.1959.
Aivan Piazzale Garibaldin vieressä sijaitsee myös Suomen Rooman-instituutti renessanssiaikaisessa Villa Lanten huvilassa. Kukkulalla sijaitsee myös pari muuta ulkomaista tieteellistä instituuttia: American Academy in Rome ja Academia de España.
Lähteet
muokkaa- Polkunen, Marja-Liisa: Suomalainen matkaopas: Rooma. Suomalainen matkaopas oy, 2007. ISBN 978-952-9715-32-9.
Viitteet
muokkaa- ↑ Polkunen 2007, s. 271