پرش به محتوا

سوسانو

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
بانو سوسانو
ملکه گوگوریو
ملکه مادر بکجه
مادربزرگ بکجه(عنوان پس از مرگ)
نخستین ملکه گوگوریو
سلطنت۳۷ سال ق.م – ۱۷ سال ق.م (۱۹ سال)
جانشینبانو سویا
اولین ملکه مادر بکجه
سلطنت۱۸ سال ق.م – ۶ سال ق.م
(۱۲ سال)
زاده۶۷ سال قبل از میلاد
درگذشته۶ سال قبل از میلاد
(۶۱ سال)
آرامگاه
کره جنوبی، حوالی سئول، منطقه ویریه‌سونگ
همسر(ان)ووته
امپراتور جومونگ
فرزند(ان)بیریو
امپراتور اونجو
پدریون تابال

سوسانو یا سوسونو با نام کامل یون سوسانو (کره‌ای스사노오) (زاده ۶۷ سال قبل از میلاد، جولبون _ درگذشته ۶ سال قبل از میلاد، بکجه) دومین همسر و اولین ملکه امپراتور جومونگ، مادر بیریو و پادشاه اونجو(نخستین پادشاه بکجه) بود.

زندگی

[ویرایش]

بنابر روایت سامگوک ساگی، بانو یون سوسانو تنها دختر گومسو دانگون(یون تابال)، فرمانروای جولبون و فرمانده قبیله گیرو بود. درآغاز سوسانو و جومونگ قصد داشتند با یکدیگر ازدواج کنند. اما این اتفاق روی نداد و او با ووته، از خویشاوندان (به روایتی برادر کوچک یا خواهرزاده) امپراتور گوموا ازدواج کرد و پژوهش‌گران بر این باورند دو فرزند سوسانو بیریو و اونجو از او بوده‌اند. ووته همسر نخست سوسانو در یک جنگ قبیله‌ای توسط سونگ یانگ(فرمانروای جولبون پس از یون تابال) کشته شد. سوسانو در تاسیس امپراتوری گوگوریو نقش مهمی داشت و پس از تاسیس گوگوریو با اینکه هشت سال از جومونگ بزرگتر بود به همسری وی درآمد و ملکه گوگوریو شد. سوسانو توانست پسر ارشدش بیریو را به موقیعت جانشینی جومونگ برساند. اما در سال ۱۷ قبل از میلاد با ورود یه سویا(نخستین همسر جومونگ) و یوری (تنها فرزند جومونگ) از بویو به گوگوریو، سوسانو که موقعیت خود و فرزندانش را در خطر میدید برای جلوگیری از درگیری احتمالی میان پسرانش و یوری بر سر جانشینی گوگوریو از مقامش به عنوان ملکه کناره گیری کرد و بر آن شد تا گوگوریو را به مقصد ماهان ترک کند و همراه با فرزندانش به جنوب شبه‌جزیره برود. پس از آن سوسانو و پسرانش و پدرش یون تابال و عده‌ای از مردم جولبون به سمت جنوب حرکت کردند. آنان پس از ۱۸ ماه گرما و سرمای طاقت فرسا خود را به جنوب رساندند. بر اساس متون اصلی نقل شده در سامگوک ساگی، اونجو در هانام و بیریو در میچوهول، که تصور می شود اینچئون، کره جنوبی امروزی باشد، ساکن شدند. اما بیریو از تصمیمش مبنی بر استقرار در این منطقه احساس شرم می‌کرد، زمانی که ثابت شد سرزمین میچوهول غیرقابل سکونت است، بیریو و مردمانش به پیش اونجو رفته و خواستار پادشاه شدن بیریو برای حکومت در آنجا شدند. پس از رد درخواست توسط اونجو، بیریو اعلام جنگ نمود و به هانام حمله کرد. اما در فتح آن شکست خورد و پس از آن اقدام به خودکشی کرد. پس از مرگ بیریو، تمامی مردم او برای تبعیت از اونجو به دژ ویریه رفتند و پادشاهی اونجو که سیپجه نام داشت؛ به بکجه یعنی «صدها خانواده که از دریا گذشتند» تغییر نام یافت. سوسانو در بنیان گذاری حکومت بکجه نقش اساسی داشت. اونجو پس از به تخت نشستنش به مادرش سوسانو لقب "ملکه مادر بزرگ" را اعطا کرد. سرانجام بانو سوسانو در سال ۶ قبل از میلاد در سن ۶۱ سالگی از دنیا رفت.

  • درمورد مرگ سوسانو دو نظریه متفاوت وجود دارد.
    نظریه اول میگوید که سوسانو به مرگ طبیعی از دنیا رفت.
    اما نظریه دوم معتقد است که سوسانو در یکی از جشن ها توسط تسو مسموم شد و به قتل رسید. اما طبق گزارش ها نظریه اول معتبر تر است.

    مقبره بانو سوسانو هم اکنون در کره جنوبی، حوالی سئول، منطقه ویریه‌سونگ قرار دارد.

    سوسانو پس از مرگش از طرف حکومت بکجه لقب "مادربزرگ" را گرفت.

  • (البته مردم بکجه معتقد بودند که سوسانو با میل خود گوگوریو را ترک نکرد و توسط جومونگ از گوگوریو رانده شد. اما حکومت گوگوریو خلاف این را میگفت و معتقد بود سوسانو و فرزندانش با میل خود از گوگوریو رفتند.)


{{[۱][۲] Encyclopedia of Korean Culture (کره‌ای)</ref> hn?docid=828500 Doosan Encyclopedia Online] (کره‌ای)</ref> [۳]

تفسیر اسم و شخصیت

[ویرایش]

اسم سوسانو به‌طور عجیبی با شخصیت وی مطابقت دارد. اسمی که یونتابال برای دخترش انتخاب کرده معانی زیادی دارد. سوسانو به‌طور کلی به معنای نور خورشید است زمانی که آفتاب عمود به زمین در حال تابش است. اما این اسم فقط به این معنی اکتفا نمی‌کند. سوسانو یعنی دختری شاداب و روشنفکر، اهل عمل، اجتماعی بودن. رنگ نمادین این اسم زرد است و زرد یک رنگ حیات بخش است که به‌طور یکسان بر زمین می‌تابد و همه کائنات را به مساوات مورد لطف خود قرار می‌دهد.[۴][۵]

در فرهنگ عامه

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. «소서노(召西奴) - 한국민족문화대백과사전». encykorea.aks.ac.kr. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۷-۱۳.
  2. Seon, Seok-Yeol (2018-12-31). "Painstaking Effort for Finding out the Orginal Text of Annals in Samguksagi(三國史記)". History & the World. 54: 555–563. doi:10.17857/hw.2018.12.54.555. ISSN 2005-0143.
  3. "소서노 - 위키백과, 우리 모두의 백과사전". ko.wikipedia.org (به کره‌ای). Retrieved 2022-07-13.
  4. «Name Soseono Meaning? What does Soseono Mean». www.namekun.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۱۶.
  5. «Soseono Name Meaning: What Makes It An Interesting Name». Name Echo (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۰۹-۱۶.