پرش به محتوا

سقوط شهاب‌سنگ در پرو (۲۰۰۷)

مختصات: ۱۶°۳۹′۵۱٫۹۸″ جنوبی ۶۹°۰۲′۳۸٫۹۹″ غربی / ۱۶٫۶۶۴۴۳۸۹°جنوبی ۶۹٫۰۴۴۱۶۳۹°غربی / -16.6644389; -69.0441639
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
برخورد شهاب‌سنگ در کارانکاس، پرو
سقوط شهاب‌سنگ در پرو (۲۰۰۷) در پرو واقع شده
سقوط شهاب‌سنگ در پرو (۲۰۰۷)
موقعیت جغرافیایی محل برخورد شهاب‌سنگ در منطقه پونو، پرو (۱۶°۳۹′۵۲″ جنوبی ۶۹°۰۲′۳۸″ غربی / ۱۶٫۶۶۴۴۴°جنوبی ۶۹٫۰۴۳۸۹°غربی / -16.66444; -69.04389).[۱]
ساختار
درستیتأییدشده
قطر۱۳٫۵ متر (۴۴ فوت)
ژرفا۴٫۵ متر (۱۵ فوت)
سن۱۵ سپتامبر ۲۰۰۷
نمایان‌شدهبله
حفاری‌شدهخیر
گونه آذرگویکندریت
جایگاه
موقعیتAltiplano Basin
مختصات جغرافیایی۱۶°۳۹′۵۱٫۹۸″ جنوبی ۶۹°۰۲′۳۸٫۹۹″ غربی / ۱۶٫۶۶۴۴۳۸۹°جنوبی ۶۹٫۰۴۴۱۶۳۹°غربی / -16.6644389; -69.0441639
کشورپرو
ایالتپونو
شهرکارانکاس

رویداد برخورد شهاب‌سنگ در کارانکاس پرو برخورد شهاب‌سنگی کندریتی در ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۷ در نزدیکی روستای کارانکاس در منطقه پونو، پرو، و در نزدیکی مرز بولیوی و دریاچه تیتیکاکا بود.[۲][۳][۴] این برخورد، یک دهانهٔ کوچک در خاک رسی منطقه ایجاد کرد و به‌دلیل حرارت بالای ناشی از آن، زمین اطراف محل برخورد، سوزانده شد.[۵] یک مقام محلی، مارکو لیماچ، گفت که «آبی جوشان از دهانه شروع به بیرون آمدن کرد و ذرات سنگ و خاکستر در نزدیکی آن یافت شد» و گازهایی «متعفن و مضر» از آن دهانه خارج شد.[۶] این برخورد در محلی با ارتفاعی بیش از ۳٬۸۰۰ متر (۱۲٬۵۰۰ فوت) رخ داد.

پس از برخورد، روستاییانی که به محل برخورد، نزدیک شده بودند، دچار یک بیماری غیرقابل توضیح با طیف وسیعی از علائم شدند.[۷][۸][۹] دو روز بعد، دانشمندان اهل پرو تأیید کردند که یک شهاب‌سنگ با زمین برخورد کرده و این رخداد، دارای منشأ زمینی نبوده‌است. در آن مرحله، هیچ اطلاعات بیشتری در مورد علت بیماری مرموز روستاییان، شناسایی نشد.[۱۰] آب‌های زیرزمینی آن منطقه، حاوی ترکیبات آرسنیک است و برخی اعتقاد دارند که بیماری گزارش‌شده، ناشی از مسمومیت با آرسنیک بوده و ساکنان منطقه به‌علت استنشاق بخار آب آلودهٔ در حال جوش از دهانه، بیمار شده‌اند.[۱۱]

رویداد

[ویرایش]

در ساعت ۱۱:۴۰:۱۴ به‌وقت محلی (۱۶:۴۰:۱۴ به‌وقت گرینویچ) در ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۷، یک شهاب‌سنگ کندریتی در نزدیکی روستای کارانکاس در منطقه پونو، پرو، در نزدیکی مرز بولیوی و دریاچه تیتیکاکا به زمین برخورد کرد.[۲] این برخورد، یک دهانه با عمق بیش از ۴٫۵ متر (۱۵ فوت) و عرضی حدود ۱۳ متر (۴۳ فوت) ایجاد کرد و زمین اطراف حفره نیز، سوخت.[۵] یک مقام محلی، مارکو لیماچ، گفت که «آب جوشان از دهانهٔ حفره شروع به بیرون آمدن کرد و ذرات سنگ و خاکستر در نزدیکی آن یافت شد» و گازهایی «متعفن و مضر» از دهانه خارج شد.[۶][۱۲] پیش از برخورد شهاب‌سنگ، مردم محلی، گوی آتشین و به‌شدت نورانی با دنباله‌ای دودی را مشاهده کرده بودند.

یک نفر از روستاییان، تنها صد متر با محل برخورد، فاصله داشت. او از دوچرخه‌اش به زمین افتاد اما آسیبی ندید. یک ساختمان کوچک در فاصلهٔ ۱۲۰ متری از محل برخورد قرار داشت و آسیب ناچیزی به آن وارد شد.[۱۳]

بلافاصله پس از ضربه، بیش از ۶۰۰ نفر از روستاییان از محل بازدید کردند و برخی از آن‌ها به‌دلایل غیرقابل توضیحی دچار علائمی مختلف چون آسیب‌های پوستی، تهوع، سردرد، اسهال و استفراغ شدند.[۷][۸][۹] در ۲۰ سپتامبر، دانشمندان پرو تأیید کردند که یک شهاب‌سنگ به زمین برخورد کرده، اما هیچ اطلاعات بیشتری در مورد علت بیماری مشخص نشد.[۱۰] متخصصان دهانه برخوردی این برخورد را غیرعادی خوانده و اعلام کردند که شهاب‌سنگ، پیش از برخورد و شکسته شدن، دست‌کم ۳ متر قطر داشته‌است.[۱۴]

آب‌های زیرزمینی در آن منطقه، حاوی ترکیبات آرسنیک است و در ابتدا اعتقاد بر این بود که بیماری گزارش‌شده، به‌دلیل مسمومیت با آرسنیک ناشی از استنشاق بخار آب جوشان آلوده به آرسنیک توسط ساکنان منطقه ایجاد شده‌است. با این‌حال، بررسی‌های بیشتر به این نتیجه رسیده‌اند که میزان آرسنیک در آب‌های زیرزمینی با منابع آشامیدنی محلی تفاوتی ندارد.[نیازمند منبع] و این‌که بیماری گزارش‌شده احتمالاً ناشی از تبخیر ترویلیت بوده‌است.[نیازمند منبع] این ماده، یک ترکیب گوگرددار است که در داخل شهاب‌سنگ به مقدار زیادی وجود دارد و با چنین برخوردی، ذوب می‌شود.

صدای بلند و برخورد انفجاری شهاب‌سنگ، در ابتدا باعث شده بود که پرویی‌ها فکر کنند که شیلی به آن منطقه حملهٔ نظامی کرده‌است.[۱۵]

ماهیت شیء

[ویرایش]
Lump of rock shown next to a much smaller cube to demonstrate relative size.
قطعه‌ای به وزن ۲۷٫۷ گرم از سقوط شهاب‌سنگ کارانکاس، چند روز پس از برخورد، بازیابی شد. (مکعب به‌عنوان مقیاس، دارای طول و عرض یک سانتی‌متر است)

گزارشی از سه زمین‌شناس در مؤسسهٔ ژئوفیزیک پرو در روز پنجشنبه ۲۰ سپتامبر منتشر شد. اخترفیزیکدان خوزه ایشیتسوکا تأیید کرد که شهاب‌سنگی به محل حفره برخورد کرده‌است.[۱۰][۱۶]

در ۲۰ سپتامبر، آزمایشگاه پرتو ایکس در دانشکده علوم زمین‌شناسی، دانشگاه لاپاز، بولیوی، گزارشی از تجزیه و تحلیل خود از نمونهٔ کوچکی از مواد بازیابی‌شده از محل برخورد منتشر کرد. آن‌ها آهن، نیکل، کبالت و ردپایی از ایریدیم را شناسایی کردند. این عناصر از ترکیبات معمول شهاب‌سنگ‌ها هستند. نسبت‌های کمی سیلیکون، آلومینیوم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر با سنگ‌هایی که به‌طور معمول در سطح زمین یافت می‌شوند نیز ناسازگار بود.[۱۷]

تیمی از پژوهشگران پرو در ۲۱ سپتامبر گزارشی در مورد سقوط شهاب‌سنگ کارانکاس منتشر کرد. انتشار این سند برای عموم، یک هفته به تعویق افتاد. پژوهشگران دریافتند که قطعات ناحیهٔ دهانه، دارای بافت کندریتی و ترکیب معدنی زیر هستند:

پیروکسن (۱) ۴۰٪، الیوین ۲۰٪، فلدسپات ۱۰٪، پیروکسن (۲) ۱۰٪، کاماسیت ۱۵٪، ترویلیت ۵٪ و آثاری از کرومیت و مس بومی. (کاماسیت به‌طور طبیعی فقط در شهاب‌سنگ‌ها وجود دارد)

این شهاب‌سنگ، پیش از برخورد نهایی خود با زمین، شوک قابل‌توجهی را تجربه کرده بود.

بیماری مردم محلی

[ویرایش]

۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر از مردم محلی که به دهانهٔ ایجادشده توسط شهاب‌سنگ، نزدیک شده بودند، به‌سرعت احساس بیماری کردند. افسران پلیسی که برای بررسی صحنه حاضر شده بودند نیز بیمار شدند.[۱۸] پس از رویداد اولیه در ۱۵ سپتامبر، تعداد افراد بیمار افزایش یافت و پزشکان را ملزم به ایجاد چادرهای پزشکی کمکی برای مرکز بهداشتی کارانکاس کرد.[۹] بیماران برای آسیب‌های پوستی، تهوع، سردرد، اسهال و استفراغ تحت درمان قرار گرفتند.[۸][۹] تلف شدن دام‌های منطقه نیز گزارش شد.[۱۹] مردم محلی به‌دلیل ترس از آلودگی، تصمیم گرفتند نوشیدن آب از منابع آبی اطراف منطقه را متوقف کنند و مقامات تصمیم گرفتند وضعیت اضطراری اعلام کنند.[۶][۹] چهار روز پس از برخورد شهاب‌سنگ و ابتلا به بیماری غیرقابل توضیح، اکثر روستاییان گزارش دادند که بهبود یافته‌اند.[۲۰]

واکنش دولت پرو

[ویرایش]

برخلاف دیگر گزارش‌های رسانه‌های بین‌المللی، مقامات بهداشتی پرو این رویداد را کم‌اهمیت جلوه دادند. خورخه لوپز تجادا، مدیر بهداشت منطقه‌ای پونو، وجود وضعیت پزشکی حاد را رد کرد. با این‌حال، یک گروه بهداشت با پرسنل و دارو در ۱۸ سپتامبر به محل رسید و گزارش داد که بوهای ناشی از دهانه باعث ایجاد مشکلات پزشکی شده‌اند.[۲۱] پیشتر تجادا اعلام کرده بود که مأموران نیز، دچار سرگیجه، حالت تهوع و برخی استفراغ شده‌اند.[۲۲]

در ۱۹ سپتامبر، اندینا، خبرگزاری رسمی دولتی پرو، گزارش داد که به‌نظر می‌رسد روستاییان بیمار، در حال بهبودی هستند.[۲۳]

منابع

[ویرایش]
  1. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام ingemmet1 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ Planetario Max Schreier "Meteorito por el Desaguadreo" بایگانی‌شده در سپتامبر ۱۹, ۲۰۰۷ توسط Wayback Machine, September 24, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  3. Teresa Cespedes, Reuters, "Peruvians get sick from apparent meteorite crater" بایگانی‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۱۷ توسط Wayback Machine, September 18, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  4. Ed Sutherland, All Headline News, "Experts Confirm Peru Meteorite Site" بایگانی‌شده در اکتبر ۲۰, ۲۰۰۷ توسط Wayback Machine, September 20, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ Rory Carroll, The Guardian UK, "Peru meteorite crash 'causes mystery illness'", September 18, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ ۶٫۲ NBC News, "Villagers fall ill after fireball hits Peru", September 18, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ Lester Haines, The Register, "Peruvian 'meteorite' strike provokes noxious gas attack", September 18, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  8. ۸٫۰ ۸٫۱ ۸٫۲ Australian Broadcasting Corporation, "Locals fall sick after meteorite lands in Peru", September 18, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  9. ۹٫۰ ۹٫۱ ۹٫۲ ۹٫۳ ۹٫۴ «7,000-Year-Old Human Remains Found in Peruvian Andes | Traveling and Living in Peru» (به انگلیسی). ۲۰۱۷-۰۷-۰۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۱۰-۲۳.
  10. ۱۰٫۰ ۱۰٫۱ ۱۰٫۲ Ed Sutherland.
  11. José Orozco, National Geographic News, "Meteor Crash in Peru Caused Mysterious Illness", September 21, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  12. BBC News, "Scores ill in Peru 'meteor crash'", September 18, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  13. "Carancas impact crater". Wondermondo.
  14. Monty Hayes, Associated Press/Google, "Meteorite Likely Caused Crater in Peru", September 20, 2007. Retrieved 10 October 2007. بایگانی‌شده در ۲۹ سپتامبر ۲۰۰۷ توسط Wayback Machine
  15. Liubomir Fernandez and Patrick J. McDonnell, Los Angeles Times, "Meteorite causes a stir in Peru"[پیوند مرده], 21 September 2007 (registration is required). Retrieved 10 October 2007.
  16. Monty Hayes, Associated Press/Google.
  17. Mario Blanco Cazas, "Informe Laboratorio de Rayos X — FRX-DRX" بایگانی‌شده در ۲۰۱۱-۰۷-۰۶ توسط Wayback Machine (in Spanish), Universidad Mayor de San Andres, Facultad de Ciencias Geologicas, Instituto de Investigaciones Geologicas y del Medio Ambiente, La Paz, Bolivia, September 20, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  18. Agence France Presse, "Peruvian scientists probe fumes from meteorite crater" بایگانی‌شده در ۲۰۰۸-۰۷-۰۵ توسط Wayback Machine, September 18, 2007 (first published report of event). Retrieved October 10, 2007.
  19. CBC News, "600 sick in Peru after 'meteorite' crashes", September 19, 2007. Retrieved October 10, 2007.
  20. José Orozco.
  21. Living in Peru, LIP-ir, "Regional Health Director Reports on Health Near Meteorite Crash Site" بایگانی‌شده در ۲۰۰۷-۱۰-۱۳ توسط Wayback Machine, 18 September 2007, 15:00. Retrieved October 10, 2007.
  22. Living in Peru, LIP-ir, "Police Officers Hospitalized After Collecting Meteorite Samples in Peru" بایگانی‌شده در ۲۰۰۷-۱۲-۲۷ توسط Wayback Machine, 18 September 2007, 11:00. Retrieved 10 October 2007.
  23. Living in Peru, LIP-ir, "Peru's Geophysicists Test for Radiation, Meteorite Sickness Caused by Toxic Gases" بایگانی‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۶ توسط Wayback Machine, 16:00 19 September 2007. Retrieved 10 October 2007.

پیوند به بیرون

[ویرایش]