پرش به محتوا

درگاه:لهستان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

صفحه اصلی   جغرافیا   موضوعات
ویرایش درگاه لهستان
پرچم لهستان
نقشه لهستان


لهستان (به لهستانی: Polskā) با نام رسمی جمهوری لهستان (به لهستانی: Rzeczpospolita Polska)، کشوری است در مرکز اروپا، از غرب با آلمان، از جنوب غربی با جمهوری چک، از جنوب با اسلوواکی، از جنوب شرقی با اوکراین، از شرق با بلاروس، از شمال شرقی با لیتوانی و روسیه (منطقه برون‌بومی کالینینگراد) و از شمال با دریای بالتیک همسایه است. مساحت این کشور عددی بالغ بر ۳۱۲٬۶ هزار کیلومتر مربع است که آن را ۶۹مین کشور پهناور جهان و نهمین کشور پهناور اروپا کرده‌است. همچنین با جمعیت ۳۷٫۸ میلیون نفری این کشور ،سی و چهارمین کشور پرجمعیت جهان، هشتمین کشور در قاره اروپا و ششمین کشور در اتحادیه اروپا می‌باشد. لهستان با حاکمیتی متمرکز دارای ۱۶ استان است و پایتخت آن ورشو نام دارد. ادامه

ویرایش نوشتار برگزیده
مهاجرت لهستانی‌ها به ایران پیرو تخلیه غیرنظامیان لهستانی از اتحاد جماهیر شوروی در جنگ دوم جهانی روی داد که با وجود بی‌طرفی ایران، مسائل و مشکلات اقتصادی و اجتماعی زیادی برای ایران به همراه داشت.
یک زن لهستانی و نوه‌های او در اردوگاه صلیب سرخ برای پناهندگان لهستانی در تهران، ایران
در طی سال‌های ۱۳۲۰ الی ۱۳۲۳ خورشیدی بیش از ۱۵۰ هزار لهستانی برای مهاجرت به فلسطین و آفریقا، از کشور اتحاد جماهیر شوروی وارد خاک ایران شدند. ادامه
ویرایش زندگی‌نامه برگزیده
فردریک شوپن
فردریک فرانسوا شوپن (به لهستانی: Fryderyk Franciszek Szopen) (به فرانسوی: Frédéric François Chopin) زاده ۱ مارس ۱۸۱۰ – درگذشته ۱۷ اکتبر ۱۸۴۹) یکی از تأثیرگذارترین موسیقی‌دانان لهستانی و نوازنده برجستهٔ پیانو در دوره موسیقی رمانتیک بود.

او شماری از فرم‌های موسیقی را ابداع نمود اما مهم‌ترین نوآوری‌هایش را در چهارچوب فرم‌هایی مانند سونات پیانو، والس، نوکتورن، اتود، پرلود و پولونِز به نمایش گذاشته‌است. فردریک شوپن در سراسر طول عمر خود از ضعف جسمانی رنج می‌برد تا آنکه در ۳۹ سالگی به دنبال سل ریوی درگذشت. ادامه...

ویرایش تاریخ
جنگ لهستان-لیتوانی و شوالیه‌های تتونیک بین دولتهای متحد، پادشاهی لهستان-دوک‌نشین بزرگ لیتوانی، علیه شوالیه‌های تتونیک درگرفت.

لِهِستان بزرگ در سال ۹۶۶ میلادی توسط میزکوی اول بنا نهاده شد که متعلق به خاندان پیاسْت بود. قبایل جنوبی لهستان، لهستان کوچک را تشکیل دادند. دو لِهِستان در سال ۱۰۴۷ میلادی توسط کازیمیر اول با یکدیگر متحد شدند، لهستان با یک ازدواج سلطنتی در سال ۱۳۸۶ میلادی بین دختر پادشاه لهستان و پسر پادشاه لیتوانی با این کشور ادغام شد. این دولت لِهِستانی - لیتوانیایی بین قرون ۱۴ تا ۱۶ میلادی به اوج اقتدار خود رسید. این دولت توانست در مقابل قدرت‌های برتر آن زمان مانند دولت شوالیه‌های تتونیک، روسیه تزاری و عثمانی، موفقیت‌هایی حاصل کند. فقدان یک پادشاهی نیرومند در سده ۱۸ میلادی باعث شد که ابرقدرت‌های آن زمان مثل، روسیه، پروس و اتریش بتوانند، لهستان را سه بار در سال‌های ۱۷۷۲، ۱۷۹۲ و ۱۷۹۵ میلادی تجزیه و تقسیم کنند، از آن پس دوران زوال لِهستان آغاز شد.

تانک‌های ارتش لهستان، مدتی قبل از تهاجم به لهستان

در سال ۱۹۱۸ و با به حکومت رسیدن مارشال یوزف پیلسودسکی لهستان بار دیگر در اروپا عرض اندام کرد، در ۱۱ نوامبر ۱۹۱۸ در لهستان یک نظام جمهوری برقرار گردید. در سال ۱۹۱۹، پیانیست و میهن‌پرست مشهور، ایگناتسی یان پادرفسکینخست‌وزیر لِهستان شد. در سال ۱۹۲۶ پیلسودسکی در یک کودتا قدرت کامل را از آن خود کرد و تا زمان مرگش در ۱۲ می ۱۹۳۵ در لهستان یک حکومت دیکتاتوری برقرار نمود.

در سال ۱۹۳۹ و پس از جنگ جهانی اول پیمان محرمانهٔ عدم تجاوز بین هیتلر (آلمان) و استالین (شوروی)، موسوم به پیمان مولوتوف - روبین تروپ امضا شد و این دو کشور لهستان را به‌طور مخفیانه بین خود تقسیم نمودند و با هم قرار گذاشتند که شوروی از شرق و آلمان از غرب لهستان را اشغال کنند. در ۱ سپتامبر ۱۹۳۹ همین اتفاق هم افتاد و شوروی و آلمان از شرق و غرب لهستان را اشغال کردند، و معاهدهٔ تقسیم لهستان در ۲۸ سپتامبر ۱۹۳۹ به امضای دو طرف رسید. ولادیسلاو راچیکیویتس، رهبر تبعیدی لهستان که به فرانسه تبعید شده بود در تبعید یک حکومت تشکیل داد، پس از شکست و اشغال فرانسه در سال ۱۹۴۰، رازکیویس به لندن نقل مکان کرد. در ژوئن ۱۹۴۱، ارتش هیتلر با نادیده گرفتن پیمان خود با شوروی به این کشور حمله برد، در جریان این حمله کلیهٔ خاک لهستان به اشغال نازی‌ها درآمد. ادامه...

ویرایش فرهنگ و هنر

پولونِز (به لهستانی: Polonez، به فرانسوی: Polonaise_ به‌ معنی لهستانی) نوعی رقص لهستانی با ضربِ ۳/۴ است که از قرن ۱۷ تا ۱۹ میلادی معمولاً در گشایش تشریفات سلطنتی اجرا می‌شد. پولونز در مراسم تاج‌گذاری آنری سوم در سال ۱۵۷۳ م توسط نجیب‌زادگان به‌عنوان رقصی رسمی به‌کار گرفته شد. در شیوهٔ اشراف‌زادگان، زوج‌ها (با توجه به جایگاهشان) دورتادورِ سالن به اجرا می‌پرداختند، در حالی که در هر سه گام، زانوانشان را به‌آرامی خم می‌کردند.

پولونز به‌عنوان فرمی در موسیقی توسط آهنگسازان برجسته‌ای چون یوهان سباستین باخ، لودویگ فان بتهوون، جرج فردریک هندل، مودِست موسورگسکی و فرِدِریک شوپن استفاده شده‌است.

ویرایش اقتصاد
ویرایش نوشتارهای برگزیده
ویرایش نگاره برگزیده
ویرایش گفتار برگزیده
  • «پرچم : «پرچم لهستان شامل دو قسمت است، بالا سفید و پایین قرمز. در پرچم رسمی این کشور علامت رسمی آن که یک عقاب سفید روی سپری قرمزرنگ است، نقش می‌گردد. عقاب سفید نشانهٔ پایتخت لهستان، ورشو، است. این عقاب در حال فرود بر یک درخت می‌باشد. پرچم لهستان از سال ۱۹۱۹ رسمیت یافته است.»
    • رسول خیراندیش در اثرش چاپ ۱۳۷۰/ ۱۹۹۱ میلادی
ویرایش طبیعت
چشم‌انداز کوه‌های تاترا

کوه‌های تاترا (به لهستانی و اسلواکیایی: Tatry) رشته‌کوهی در اروپا است که مرز طبیعی میان اسلواکی و لهستان را تشکیل داده‌است. این کوه‌ها مساحتی برابر با ۷۸۵ کیلومتر مربع را در بر گرفته‌اند که بخش عمده‌ای از آن (۶۱۰ کیلومتر مربع) در اسلواکی و ۱۷۵ کیلومتر مربع از آن در لهستان جای دارد. بلندترین قلهٔ رشته‌کوه تاترا، قلهٔ گرلاچ است که با بلندی ۲٬۶۵۵ متر در اسلواکی واقع شده‌است. قله شمال غربی ریسی (۲٬۴۹۹ متر) نیز بلندترین نقطه تاترا در لهستان است. تاترا بلندترین رشته‌کوهِ کوه‌های کارپات است. ادامه...

ویرایش آیا می‌دانید
  • جمهوری خلق لهستان از ۱۳ دسامبر ۱۹۸۱ تا ۲۲ ژوئیه ۱۹۸۳ حکومت نظامی سختگیرانه‌ای را برقرار کرد؟
استقرار تانک T-55A در حکومت نظامی لهستان، ۱۳ دسامبر ۱۹۸۱.
  • در طول حکومت نظامی، مسافرت میان شهری به مجوز نیاز داشت و سرویس اطلاعاتی کشور (SB) مکالمات تلفن‌های عمومی و مراکز دولتی را شنود می‌کرد؟
  • در طول حکومت نظامی، هزاران معترض زندانی شدند و اگرچه حکومت نظامی در سال ۱۹۸۳ پایان یافت، اما بسیاری از زندانیان سیاسی تا سال ۱۹۸۶ آزاد نشدند؟
ویرایش ویکی‌پروژه‌ها
ویرایش آن‌چه می‌توانید انجام دهید
  • الگوی {{درگاه|لهستان}} را به نوشتارهای وابسته به لهستان اضافه کنید.
  • الگوی {{لهستان-خرد}} را به نوشتارهای خرد وابسته به لهستان اضافه کنید.
  • در پروژه‌های مرتبط با لهستان همکاری کنید.
  • نوشتارهای خرد لهستان را گسترش دهید.


ویرایش سراسرنما
ویرایش درگاه‌های وابسته
ویرایش در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا
حافظهٔ نهان سرور را پاکسازی کنید