پرش به محتوا

بحث:آتشکده آذرگشسپ

محتوای صفحه در زبان‌های دیگر پشتیبانی نمی‌شود
افزودن مبحث
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
آخرین نظر: ۶ ماه پیش توسط Javaheri1 در مبحث عاقبت آتشکده

پیوند مرده

[ویرایش]

بر طبق بررسی‌های رباتیکی من چندین پیوند غیرقابل دسترس پیدا شد. لطفا آنها بررسی و در صورت لزوم درستش کنید.تشکر!

--:]امیروباتΣυζήτηση ‏۲ اوت ۲۰۱۰، ساعت ۲۳:۴۸ (UTC)پاسخ

پیوند مرده 2

[ویرایش]

بر طبق بررسی‌های رباتیکی من چندین پیوند غیرقابل دسترس پیدا شد. لطفا آنها بررسی و در صورت لزوم درستش کنید.تشکر!

--:]امیروباتΣυζήτηση ‏۲ اوت ۲۰۱۰، ساعت ۲۳:۴۸ (UTC)پاسخ

بخش ادغام

[ویرایش]

محتوا از تخت سلیمان را به اینجا ادغام کردم. لطفاً صفحه تخت سلیمان را به اینجا تغییر مسیر دهید. با سپاس Sepehr.Sǎsǎni (بحث) ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۲۵ (UTC)پاسخ

پیوندهای خارجی اصلاح شدند (سپتامبر ۲۰۱۹)

[ویرایش]

سلام همکاران ویرایشگر.

من به‌تازگی ۱ پیوند خارجی موجود در آتشکده آذرگشسپ را اصلاح کردم. لطفاً ویرایشم را بازبینی کنید. اگر پرسشی دارید یا می‌خواهید ربات پیوندها یا چند صفحه را نادیده بگیرد، لطفاً این راهنمای ساده را برای دریافت اطلاعات بیشتر ببینید. من تغییرات زیر را انجام دادم:

لطفاً برای اصلاح خطاهای ربات به راهنما مراجعه کنید.

با احترام.—InternetArchiveBot (گزارش اشکال) ‏۱۵ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۶:۰۷ (UTC)پاسخ

نامزد حذف شدن چند پروندهٔ ویکی‌انبار استفاده‌شده در این صفحه

[ویرایش]

پرونده‌های زیر از ویکی‌انبار که در این صفحه استفاده شده‌اند نامزد حذف شده‌اند:

در بحث‌های حذف که در صفحات نامزدی صورت می‌گیرد شرکت کنید. —Community Tech bot (بحث) ‏۳۰ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۰۴:۱۷ (UTC)پاسخ

عاقبت آتشکده

[ویرایش]

ابن فقیه در مختصر البلدان درباره آتشکده آذرگشسب: در این روستا دهکده ایست به نام فردجان(فردقان) و در آن آتشکده ای کهن است و آن یکی از آتش هایست که مجوسیان در حق آن غلّو کرده اند. چونان آتش آذر خره و آتش جمشید و این نخستین آتش است و آتش ما جشنسف و این آتش کیخسرو است مجوسان درباره این سه آتش غلو کرده اند و سخنشان خردپذیر نبود. آذر جشنسف، آتش کیخسرو در آذربایجان بود انوشیروان آنرا به شیز آورد.

از آن آتش ها که مجوسیان درباره آن غلو کرده اند آتش آذر جشنسف فراهان است تاریخ قم ص 89 ، متو کلی گوید؛ یکی از مجوسیان که آنرا دیده بود مرا حکایت کرد که چون مزدک بر قباد پیروز شد گفت وظیفه آن است که تو همه آتش ها را باطل کنی مگر سه آتش اولین را، قباد این کار بکرده همچنین آن مجوس گفت! آتش آذرجشنسف بیرون آمد تا در آذربایجان به ما جشنسف رسید و با آن آمیخته گشت و هر گاه آنرا افروختندی آتش آذر جشنسف سرخ پیدا و ظاهر گشتی و آتش ما جشنسف سفید چون مزدک را بکشتند دیگر باره مردم آتش ها را به جاهای خود بازگردانیدند آتش آذر جشنسف را در آذربایجان نیافتند پیوسته آنرا بجستند و بر اثرش همی رفتند تا معلوم کردند که به فردجان(فردقان) باز آمده است[

متوکلی چنین گوید که یکی از مجوس که آتش آذر جشنسف دیده بود مرا حدیث کرد و گفت که چون مزدک بر قباد غلبه کرد قباد را گفت وظیفه چنان است که تو این آتشها را باطل گردانی الاّ سه آتش را و این دیگر آتش ها را به نزدیک نقل کنی»

در این قسمت اشاره به اقبال و توده مردم در اندیشه های مزدک دارد وی زمانی که فاصله طبقات را در جامعه دید به قباد گفت باید رونق آتشکده را از بین ببری و فقط سه آتشکده باستانی (آتور فرنبغ – آتور برزین مهر و آتور گشنسب) باقی بماند و «همچنین مجوسی روایت کرد که آتش آذر جشنسف از آتشکده بیرون آمد با آتش ما جشنسف باذربیجان متصل شد و بدان آمیخته شد و چون او را بر می فرواختند آتش آذر جشنسف سرخ پیدا و ظاهر میگشت و آتش ما چشنسف سفید و این گاهی می بود که پیه را در آن می انداختند و راوی گوید چون مزدک را بکشتند دیگر باره مردم آتشها را بجای خود نقل کردند.

و آتش آذر جشنسف باذریجان نیافتند و همه اوقات تفحصّ حال می نمودند و برابر آن میرفتند تا معلوم کردند که آن به مزدجان مراجعت کرده است باز گردیده پس همه اوقات بدین قریه این آتشکده بوده است»

آتشکده فردجان (فردقان) علاوه بر تقدس جنبه راهنما داشته است تا مسافران مسیرهای مورد نظر خود را در شبها بیابند در عین حال آتش آن دقیقاً در راستای آتشکده آذر جشنسف آذربایجان بوده و هنگام افروختن آتش آن برنگ سرخ بوده و آتش آذرجشنسف به رنگ سفید و زمانی که پیه در آن می ریختند چنین بوده است نه در زمان های دیگر که احتمالاً آتش آن رنگ دیگری داشته است. علاوه بر فردجان که مهمترین آتشکده کشور بوده است 18 آتشکده در کوزدر، ساروق، ولاشجرد، تپه مشهد، ماستر، تپه بورقان و تپه شاه خانون آتش مهمترین آتشکده کشور بوده است. آتش مهرین در ناحیه خوزان (روستایی در ساوه) آتش بشتافت در نیمور بناحیت انار حدود محلات  (و نانجرد و آتش وره بناحیت وره (قسمتی از آشتیان) بوده است که بشتاسف ملک آنرا نصب کرده است.{ ص 90 تاریخ قم} Javaheri1 (بحث) ‏۱۰ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۱۰ (UTC)پاسخ