پرش به محتوا

باشگاه فوتبال آژاکس آمستردام

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
آژاکس
نام کاملباشگاه فوتبال آژاکس آمستردام
لقب‌(ها)پسران خدا
تاریخ بنیان‌گذاری۱۸ مارس ۱۹۰۰؛ ۱۲۴ سال پیش
نام ورزشگاهورزشگاه یوهان کرایف آرنا، آمستردام
گنجایش۵۵٬۸۶۵[۱]
مالککمپانی آژاکس
مدیرعاملادوین ون در سار
سرمربییان فن ت شیپ
لیگلیگ برتر فوتبال هلند
۲۴–۲۰۲۳۵
وبگاه

باشگاه فوتبال آژاکس آمستردام (به هلندی: Amsterdamsche Football Club Ajax) (تلفظ به هلندی: آیاکس)، که به نام‌های دیگری چون ای‌اف‌سی آژاکس، آژاکس نیز خوانده می‌شود، یک باشگاه حرفه‌ای فوتبال در لیگ برتر هلند است که در شهر آمستردام در کشور هلند قرار دارد. آژاکس که نام آن بر اساس نام آیاس، قهرمان افسانه‌ای یونان باستان انتخاب شده‌است، موفق‌ترین باشگاه فوتبال هلند است؛ این باشگاه موفق به کسب ۳۶ عنوان قهرمانی در اردیویسه و ۲۰ عنوان قهرمانی در جام حذفی فوتبال هلند شده‌است. این باشگاه از سال ۱۹۵۶ به‌طور پیوسته در لیگ برتر فوتبال هلند حاضر بوده‌است. آژاکس به همراه تیم‌های فاینورد و پی‌اس‌وی آیندهوون، یکی از سه باشگاه بزرگ فوتبال هلند به‌شمار می‌رود.

آژاکس به‌طور تاریخی، یکی از پر افتخارترین و موفق‌ترین باشگاه‌های فوتبال جهان به‌شمار می‌رود. فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال، آژاکس را ششمین باشگاه اروپایی برتر قرن بیستم و بهترین باشگاه فوتبال جهان در سال ۱۹۹۲ اعلام کرده‌است.[۲] نشریه آلمانی کیکر، آژاکس را در رده دوم موفق‌ترین باشگاه‌های اروپایی قرن بیستم جای داده‌است. این باشگاه، یکی از پنج باشگاهی است که توانسته با سه قهرمانی پی در پی در سال‌های ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۳، موفق به تصاحب و حفظ جام اروپایی شود. در سال ۱۹۷۲، آن‌ها با کسب قهرمانی در لیگ هلند، جام حذفی هلند و جام قهرمانی اروپا موفق به کسب سه‌گانه شدند. تا آن زمان، آژاکس تنها تیمی بود که موفق به دفاع از عنوان قهرمانی خود در اروپا و کسب سه‌گانهٔ اروپایی شده بود. آخرین جام بین‌المللی آژاکس به سال ۱۹۹۵ برمی‌گردد که آن‌ها موفق به کسب جام بین‌قاره‌ای و نیز قهرمانی در لیگ قهرمانان با پیروزی مقابل میلان در دیدار نهایی شدند. این تیم در فینال لیگ قهرمانان ۱۹۹۶ با شکست مقابل یوونتوس در ضربات پنالتی، نتوانست قهرمانی خود را تکرار کند.

آژاکس همچنین جز چند باشگاهی است که موفق به کسب قهرمانی سه‌گانه در یک فصل شده‌اند، به همراه سلتیک در ۱۹۶۷، پی‌اس‌وی آیندهوون در ۱۹۸۸، منچستر یونایتد در ۱۹۹۹ و بارسلونا در ۲۰۰۹ و ۲۰۱۵، اینتر میلان در ۲۰۱۰، بایرن مونیخ در ۲۰۱۳ و ۲۰۲۰؛ موفقیتی که باشگاه در فصل ۷۲–۱۹۷۱ به آن دست یافت.[۳] این تیم در کنار چلسی تنها باشگاه‌های هستند که موفق به کسب هر سه جام معتبر اروپایی شده‌اند، در واقع دو باشگاه درجهان تمام جام‌ها را به‌دست آورده‌اند که تیم‌های نام برده جز آن‌ها هستند.[۴] آن‌ها همچنین موفق به کسب دو عنوان قهرمانی در جام بین‌قاره‌ای، یک قهرمانی در جام یوفا در فصل ۹۲–۱۹۹۱ و نیز یک قهرمانی در جام کارل راپان - جامی که بعدها تحت نام جام اینترتوتو ادامه یافت - شده‌اند.[۵] در حال حاضر شرکت بیمه ایگون، به‌عنوان اسپانسر اصلی این باشگاه فعالیت می‌کند. این تیم در فصل ۲۰۱۹ لیگ قهرمانان اروپا موفق شد با درخشش بازیکنان جوان خود تا نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا پیشروی کند و حتی تیم‌های بزرگی همچون یوونتوس و رئال مادرید را حذف کرد اما با جادوی کامبک لوکاس مورا در دقیقه ۹۵ بازی وداع تلخی با لیگ قهرمانان اروپا داشتند.

بازیکنان کنونی

[ویرایش]
تا تاریخ ۱ سپتامبر ۲۰۲۲[۶]
شماره پست بازیکن
۱ هلند دروازه‌بان مارتن استکلنبرگ
۳ نیجریه مدافع کالوین باسی
۴ مکزیک هافبک ادسون آلوارز
۵ هلند مدافع اوون ویندال
۶ هلند هافبک دیوی کلاسن (کاپیتان سوم)
۷ هلند مهاجم استیون برخواین
۸ هلند هافبک کنت تیلور
۹ هلند مهاجم برایان بروبی
۱۰ صربستان هافبک دوشان تادیچ (کاپیتان)
‍‍‍۱۱ آرژانتین مهاجم لوکاس اوکامپوس (قرضی از سویا)
۱‍۳ ترکیه مدافع احمدجان کاپلان
شماره پست بازیکن
۱۵ هلند مدافع دوینی رنش
۱۶ هلند دروازه‌بان جی خورتر
۱۷ هلند مدافع دیلی بلیند (کاپیتان دوم)
۱۸ ایتالیا مهاجم لورنزو لوکا (قرضی از پیزا)
۱۹ مکزیک مدافع خورخه سانچس
۲۱ اتریش هافبک فلوریان گریلیش
۲۲ هلند دروازه‌بان رمکو یاسور
۲۳ هلند مهاجم استیون برهایس
۲۹ آرژانتین مدافع لیساندرو ماگایان
۳۵ پرتغال مهاجم فرانسیسکو کونسیسائو
۳۹ هلند مدافع کیک پیری


شماره‌های بایگانی‌شده

[ویرایش]

افتخارات

[ویرایش]
  • لیگ برتر فوتبال هلند
    • قهرمانی (۳۶): ۱۸–۱۹۱۷، ۱۹–۱۹۱۸، ۳۱–۱۹۳۰، ۳۲–۱۹۳۱، ۳۴–۱۹۳۳، ۳۷–۱۹۳۶، ۳۹–۱۹۳۸، ۴۷–۱۹۴۶، ۵۷–۱۹۵۶، ۶۰–۱۹۵۹، ۶۶–۱۹۶۵، ۶۷–۱۹۶۶، ۶۸–۱۹۶۷، ۷۰–۱۹۶۹، ۷۲–۱۹۷۱، ۷۳–۱۹۷۲، ۷۷–۱۹۷۶، ۷۹–۱۹۷۸، ۸۰–۱۹۷۹، ۸۲–۱۹۸۱، ۸۳–۱۹۸۲، ۸۵–۱۹۸۴، ۹۰–۱۹۸۹، ۹۴–۱۹۹۳، ۹۵–۱۹۹۴، ۹۶–۱۹۹۵، ۹۸–۱۹۹۷، ۰۲–۲۰۰۱، ۰۴–۲۰۰۳، ۱۱–۲۰۱۰، ۱۲–۲۰۱۱، ۱۳–۲۰۱۲، ۱۴–۲۰۱۳، ۱۹–۲۰۱۸، ۲۰۲۰–۲۰۲۱، ۲۰۲۱–۲۰۲۲
  • جام حذفی فوتبال هلند
    • قهرمانی (۲۰): ۱۷–۱۹۱۶، ۴۳–۱۹۴۲، ۶۱–۱۹۶۰، ۶۷–۱۹۶۶، ۷۰–۱۹۶۹، ۷۱–۱۹۷۰، ۷۲–۱۹۷۱، ۷۹–۱۹۷۸، ۸۳–۱۹۸۲، ۸۶–۱۹۸۵، ۸۷–۱۹۸۶، ۹۳–۱۹۹۲، ۹۸–۱۹۹۷، ۹۹–۱۹۹۸، ۰۲–۲۰۰۱، ۰۶–۲۰۰۵، ۰۷–۲۰۰۶، ۱۰–۲۰۰۹، ۱۹–۲۰۱۸، ۲۱–۲۰۲۰
  • سوپر جام فوتبال هلند
    • قهرمانی (۹): ۱۹۹۳، ۱۹۹۴، ۱۹۹۵، ۲۰۰۲، ۲۰۰۵، ۲۰۰۶، ۲۰۰۷، ۲۰۱۳، ۲۰۱۹

بین‌المللی

[ویرایش]
چندین جایزه بین‌المللی آژاکس
۱۹۷۲، ۱۹۹۵[۸]
۱۹۷۱، ۱۹۷۲، ۱۹۷۳، ۱۹۹۵[۸]
۱۹۸۷[۸]
۱۹۹۲[۸]
۱۹۷۳, ۱۹۹۵[۹]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

پانویس

[ویرایش]
  1. "آمستردام آره‌نا: آیا می‌دانید …؟" (به انگلیسی). Amsterdam ArenA. Archived from the original on 9 January 2007. Retrieved 10 December 2006.
  2. "بهترین باشگاه‌های اروپایی قرن" (به انگلیسی). فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال. Archived from the original on 24 May 2012. Retrieved 12 September 2009.
  3. یوفا سوپرکاپ اروپا را برای نخستین بار در سال ۱۹۷۳ برگزار کرد، و تورنمنتی که در سال ۱۹۷۲ برگزار شد حالتی غیررسمی داشت (ببینید: تاریخچهٔ جام یوفا در uefa.com)
  4. لیگ قهرمانان باشگاه‌های اروپا، جام برندگان باشگاه‌های اروپا و جام یوفا
  5. یوفا جام اینترتوتو را اولین بار در سال ۱۹۹۵ برگزار کرد. در دههٔ ۱۹۶۰ این جام به صورت غیررسمی برگزار می‌شد (ببینید: تاریخچهٔ جام اینترتوتو در uefa.com).
  6. "All information about Ajax 1". AFC Ajax. Retrieved 31 August 2022.
  7. "Cruijff viert 60ste verjaardag lo". De Ondernemer. 25 آوریل 2007. Archived from the original on 15 October 2013. Retrieved 25 October 2013.
  8. ۸٫۰ ۸٫۱ ۸٫۲ ۸٫۳ Football Europe: AFC Ajax; uefa.com
  9. UEFA sanctioned the UEFA Supercup for the first time in 1973. In 1972 was an unofficial edition and the I Centenary of Rangers (see History of the UEFA Supercup in uefa.com).

پیوند به بیرون

[ویرایش]