پرش به محتوا

آرپی‌جی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
آرپی‌جی ۷
آرپی‌جی ۲۹

آرپی‌جی خانواده‌ای از «سلاح‌های ضد تانک» دوش‌پرتاب تولید شوروی است[۱]، که در آن راکتی با کلاهک حاوی مواد منفجره به سوی هدف شلیک می‌شود.

واژه آرپی‌جی (РПГ) مخفف واژه (به روسی: ручной противотанковый гранатомёт) به معنای «نارنجک‌انداز ضدتانک دستی» است.[۱]

اولین نمونه آرپی‌جی در جنگ جهانی دوم با عنوان آرپی‌جی-۲ ساخته شده که طرح کلی آن به سلاح‌های ضد تانک آمریکایی بازوکا و آلمانی پانزرفاوست شباهت داشت.[۲] آرپی‌جی-۷ موفق‌ترین نمونه آرپی‌جی‌ها بود که اولین با در سال ۱۹۶۱ تولید شد. جدیدترین مدل این سلاح هم آرپی‌جی-۳۲ تولید سال ۲۰۱۰ روسیه است.[۱]

از آرپی‌جی علاوه بر تانک می‌توان علیه نفربرها، تجهیزات جنگی غیر زرهی و نیز برای تخریب ساختمان‌ها و سنگرهای بتونی و حتی بالگردهای ثابت استفاده کرد.[۳]

یکی از شرکت‌های آمریکایی در نمایشگاه IDEX-2011 نسخه مدرنتری از ار پی جی ۷ ساخت روسیه را به نمایش گذاشت که‌ام کا ۷۷۷ نام دارد و دارای وزن۳/۵ کیلویی بدون موشک است؛ که از این نظر سبک‌تر از مدل روسی می‌باشد و این به دلیل استفاده از الیاف کربن برای ساخت این سلاح می‌باشد.[۴]آرپی جی های کشور روسیه از نظر سازه و ساختمانی در سطح بالاتری از سایر کشورها برخوردار هستند و در رده اول قرار می گیرند.

کاربرد سنگرهای بتونی

[ویرایش]
پلیس امنیتی عراقی با آرپی‌جی۷ در استان الانبار، ۲۰۰۵

از آرپی‌جی به‌طور گسترده‌ای در نبردهایی مثل جنگ ویتنام (توسط ویت‌کنگ‌ها و ارتش خلق ویتنامجنگ شوروی در افغانستان (توسط مجاهدین)، توسط استقلال‌طلبان آنگولا و نامیبیا (آفریقای جنوب غربی آن زمان) در جنگ با ارتش آفریقای جنوبی، در جنگ داخلی السالوادور (توسط مبارزان FMLN)، در جنگ ایران و عراق (توسط نظامیان نیروهای نظامی ایران) و نیز در سال‌های اخیر توسط استقلال طلبان چچنی در جنگ با روسیه، نیروهای ضد آمریکایی در عراق، ببرهای تامیل در سری‌لانکا و حزب‌الله لبنان استفاده شده‌است.[نیازمند منبع]

نحوه آماده‌سازی

[ویرایش]

برای آماده کردن این سلاح، جهت شلیک باید ابتدا راکت را به خرج متصل کنیم. در انتهای راکت زبانه ماشین‌کاری شده‌ای وجود دارد که با پیچاندن همانند پیچ و مهره راکت و خرج را به هم متصل می‌کند؛ در مرحله بعد باید راکت را درون پرتاب‌کننده قرار داد به‌طوری‌که از نوک پرتاب‌کننده راکت را وارد کرده و تا انتها وارد می‌کنیم، آن‌گاه راکت را در جهت خلاف عقربه‌های ساعت می‌چرخانیم تا در محل خود محکم شود. آرپی‌جی را بر دوش گذاشته، سپس ضامن سر راکت را کشیده و جدا می‌کنیم و با بازکردن مگسک‌های پرتاب‌کننده که تاشونده هستند، فاصله تا هدف را بر روی مگسک عقبی تنظیم می‌کنیم، آنگاه با دقت هدف گرفته می‌شود.

عمل

[ویرایش]

بعد از فشردن ماشۀ آرپی‌جی، سلاح با حدود ۱ تا ۲ ثانیه مکث شلیک می‌کند؛ این سلاح به هنگام برخورد با هدف به صورت دو مرحله‌ای عمل می‌کند. ابتدا هدف را سوراخ کرده و با نفوذ به داخل، مرحله دوم عمل کرده و منفجر می‌شود. از این رو برای انهدام اهداف مستحکم مانند سنگرهای بتنی و زره تانک‌ها مناسب است. مدل‌های دیگری به نام آرپی‌جی ۹ و آرپی‌جی ۱۱ نیز وجود دارد که قدرت تخریب بیشتری دارند.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

نگارخانه

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ «Rocket-Propelled Grenades: Old Threat, New Danger». National Museum of the United States Air Force™ (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۳-۲۲.
  2. "Bazooka | Definition, Development, & Facts | Britannica". www.britannica.com (به انگلیسی). Retrieved 2023-03-22.
  3. «RPG-7G Anti-tank grenade launcher | STC Delta». delta.gov.ge (به انگلیسی). ۲۰۱۴-۱۱-۰۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۳-۲۲.
  4. http://modernfirearms.net/grenade/usa/airtronic-usa-rpg-7-e.html

پیوند به بیرون

[ویرایش]
  1. حسینی، مهرداد. مجله اسلحه و مهمات۳. انتشارات گلپسند.