پرش به محتوا

بعدازظهر یکشنبه در جزیره گراند ژات

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید، نسخهٔ فعلی این صفحه است که توسط رویا حبیبی (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۲۲:۳۶ ویرایش شده است. آدرس فعلی این صفحه، پیوند دائمی این نسخه را نشان می‌دهد.

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
بعدازظهر یک‌شنبه در جزیره گراند ژات
هنرمندژرژ سورا
سال۱۸۸۴ تا ۱۸۸۶
موادرنگ روغن روی بوم
موضوعمردم در حال استراحت در گراند ژات پاریس
ابعاد
۲۰۷٫۶ × ۳۰۸ سانتیمتر
مالکمؤسسه هنر شیکاگو

بعدازظهر یک‌شنبه در جزیره گراند ژات (به فرانسوی: Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte) مشهورترین اثر نقاش فرانسوی ژرژ سورا (۱۸۵۹ - ۱۸۹۱ میلادی) است.[۱] این اثر که خلق آن حدوداً دو سال (بین سال‌های ۱۸۸۴ و ۱۸۸۶ میلادی) طول کشید، نقطه عطفی در امپرسیونیسم به حساب می‌آمد که سورای جوان را از پیشگامان سبک نقطه‌چینی (به انگلیسی: Pointillism) در پست امپرسیونیسم و خالق یکی از منحصر به فردترین آثار هنری قرن نوزدهم میلادی قرار داد.

جزیره گراند ژات که در فرانسوی به معنای دیس بزرگ است، در رودخانه سن در پاریس قرار گرفته‌است و در اواخر قرن نوزدهم میلادی، تفرجگاهی محبوب برای ساکنین پاریس به حساب می‌آمد. نقاش در این کار با پیروی از سبک استادانی چون کلود مونه و پیر آگوست رنوار در انتخاب محدوده و موضوعی معمولی برای نقاشی که نه شامل رویدادی تاریخی و نه سرشار از احساس باشد، همچنان در خط قرمزهای امپرسیونیسم حرکت می‌کند اما چیزی که این اثر را در زمره شاهکارهای هنری قرار داد، نقاش جوانی بود با یک تئوری علمی در نورشناسی و اثبات این که نقاشی به صورت نقطه نقطه، سطحی روشن‌تر از نقاشی با ضربات کلاسیک قلم مو به وجود می‌آورد.

نمایی از این اثر در مؤسسه هنر شیکاگو

سورا تنها ۲۶ سال داشت وقتی این اثر در هشتمین و آخرین نمایشگاه امپرسیونیست‌ها به نمایش گذاشته شد. ابعاد نجومی کار (تقریباً دو در سه متر)، تکنیک منحصر به فرد رنگ آمیزی و چیدمان موضوعی اثر، بلافاصله باعث به وجود آمدن شکاف در جامعه شکننده امپرسیونیست‌ها شد طوری که محققین سیر تکامل آثار هنری، ایجاد نئوامپرسیونیسم را با تاریخ آخرین نمایشگاه امپرسیونیسم و نمایش این اثر هم‌زمان می‌دانند.[۲] سورا تنها ۵ سال پس از خلق این اثر در سال ۱۸۹۱ میلادی از دنیا رفت.

این اثر هم‌اکنون در مؤسسه هنر شیکاگو نگهداری می‌شود.[۳]

منابع

[ویرایش]
  1. Kathryn Calley Galitz (۲۰۰۷). Masterpieces of European Painting, 1800–1920, in the Metropolitan Museum of Art. Metropolitan Museum of Art (New York, N.Y.). ص. ۱۷۷. شابک ۹۷۸-۱-۵۸۸۳۹-۲۴۰-۴.
  2. Petra ten-Doesschate Chu, Nineteenth-Century European Art, 2012 (3rd Edition)
  3. Seurat, Georges. "A Sunday on La Grande Jatte — 1884". The Art Institute of Chicago (به انگلیسی). Retrieved 2021-03-12.

نگارخانه

[ویرایش]

پیوند به بیرون

[ویرایش]