پرش به محتوا

ام‌آی‌ام-۲۳ هاوک: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
(۳۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲۷ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:Hawk mobile.jpg|چپ|انگشتدان|260px|موشک هاوک.]]
[[پرونده:Hawk mobile.jpg|چپ|انگشتدان|260px|موشک هاوک.]]
'''ام‌آی‌ام-۲۳ هاوک''' {{انگلیسی|MIM-23 HAWK، در انگلیسی Hawk مخفف:Homing All the Way Killer}} نوعی سامانهٔ موشکی زمین‌به‌هوای میان‌برد برای ارتفاعات بالا، ساخت شرکت آمریکایی [[ریتیون]] (Raytheon) است.
'''ام‌آی‌ام-۲۳ هاوک''' {{انگلیسی|MIM-23 HAWK، در انگلیسی Hawk مخفف:Homing All the Way Killer}} گونه‌ای سامانهٔ موشکی زمین‌به‌هوای میان‌برد برای ارتفاعات بالا، ساخت شرکت آمریکایی [[ریتیون]] (Raytheon) است.


موشک هاوک در آغاز برای نابودسازی [[هواگرد]]ها طراحی شد؛ ولی بعدها برای نابود کردن دیگر موشک‌ها نیز تغییراتی در طرح آن دادند. موشک‌های هاوک از سال ۱۹۶۰ میلادی وارد خدمت شده‌اند. در سال ۱۹۹۴ موشک‌های [[ام‌آی‌ام-۱۰۴پاتریوت]] جایگزین آن شده و هاوک به طور رسمی در سال ۲۰۰۲ از خدمت نظامی در ارتش آمریکا خارج شد.
موشک هاوک در آغاز برای نابودسازی [[هواگرد|هواگردها]] طراحی شد؛ اما سپس برای نابود کردن دیگر موشک‌ها نیز تغییراتی در طرح آن دادند. موشک‌های هاوک از سال ۱۹۶۰ میلادی وارد خدمت شده‌اند. در سال ۱۹۹۴ موشک‌های [[ام‌آی‌ام-۱۰۴پاتریوت]] جایگزین آن شده و هاوک به‌طور رسمی در سال ۲۰۰۲ از خدمت نظامی در ارتش آمریکا خارج شد.


== در ایران ==
==کاربران==
ایران سامانه موشکی هاوک را در دهه ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ از [[ایالات متحده]] دریافت کرد.در دهه ۶۰ خورشیدی ایران با مهندسی معکوس سامانه موشکی هاوک توانست نسخه بومی مرصاد را تولید کند که با موشک های شلمچه مسلح شدند

*{{IRI}} - ایران سیستم موشکی هاوک را در دهه ۱۳۴۰ و ۵۰ از ایالات متحده دریافت کرد. در سال ۱۳۶۴ شمسی و در بحران [[جنگ ایران و عراق]] جنگنده رهگیرهای [[اف-۱۴]] ایرانی به دلیل کمبود موشک‌های [[ایم-۵۴ فونیکس]] و صرف جویی در استفاده موثر انها، قادر به مقابله با هواپیماهای عراقی در مسافت‌های متوسط نبودند و از فونیکس فقط جهت مسافتهای دور و ماموریت های حیاتی استفاده میکردند.لذا جهت استفاده در هواپیماهای اف۱۴ مخصوصی که تنها به عنوان رادار پرنده استفاده می‌شد،به جهت دفاع از خود و برطرف شدن تهدیدات پروژه‌ای در معاونت جهاد خوکفایی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تحت عنوان پروژه سجیل تعریف شد که منظور از این پروژه تبدیل موشک زمین به هوای هاوک به موشک هوا به هوا و سازگار نمودن آن با رادار هواپیمای اف ۱۴ بود که این پروژه در آبان ماه ۱۳۶۵ به نتیجه رسید و تست پرواز آزمایشی موشک سجیل اولین بار توسط 'سرهنگ خلبان فریدون علی مازندرانی و سرهنگ محمد عقبایی کابین عقب ایشان انجام شده‌است. ضمنا برای اولین بار در منطقه هوایی بوشهر شلیک موشک سجیل توسط سرهنگ خلبان فریدون علی مازندرانی و کابین عقبی سرهنگ ابراهیم انصارین با موفقیت به سمت هواپیمای [[میگ-۲۳]] عراقی صورت پذیرفت. شلیک بعدی موشک سجیل در عملیات جنگی توسط سرهنگ خلبان اسدالله عادلی در منطقه کرمانشاه صورت پذیرفت ، که منجر به سرنگونی یک [[میگ-۲۹]] عراقی گردید. مقامات ایرانی همچنین اعلام کرده‌اند که مدل بهینه‌شده زمین به هوای هاوک با نام سیستم موشکی مرصاد و موشک شاهین را تولید کرده‌اند.<ref>[http://www.hamshahrionline.ir/details/82918 بهره برداری از خط تولید سامانه ضد هوایی شاهین] همشهری آنلاین</ref>


== منابع ==
== منابع ==
{{پانویس}}
{{پانویس}}

* {{یادکرد-ویکی
* {{یادکرد-ویکی
|پیوند = http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=MIM-23_Hawk&oldid=233661233
|پیوند = http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=MIM-23_Hawk&oldid=233661233
|عنوان = MIM-23 Hawk
|عنوان = MIM-23 Hawk
|زبان = انگلیسی
|زبان = انگلیسی
|بازیابی = ۲۳ آگوست ۲۰۰۸
|بازیابی = ۲۳ اوت ۲۰۰۸
}}
}}
{{پایان چپ‌چین}}

{{سامانه‌های پدافندی ایران}}
{{پایان چپ‌چین}}
{{جنگ‌افزارهای ایران}}


{{جنگ‌افزار-خرد}}
{{جنگ‌افزار-خرد}}
* [http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.23988/pdf Causes of death among Belgian professional military radar operators: A 37-year retrospective cohort study] (Englisch)
{{سامانه‌های پدافندی ایران}}
* [//de.wikipedia.org/wiki/Gesundheitsschäden_durch_militärische_Radaranlagen Gesundheitsschäden durch militärische Radaranlagen] (German)


[[رده:تجهیزات نظامی (۱۹۶۹–۱۹۶۰)]]
[[رده:موشک‌های زمین‌به‌هوای ایالات‌متحده]]
[[رده:موشک‌های زمین‌به‌هوای ایالات‌متحده]]
[[رده:موشک‌های هوا به زمین]]
[[رده:موشک‌های هوابه‌سطح]]

نسخهٔ ‏۲۴ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۱۳

موشک هاوک.

ام‌آی‌ام-۲۳ هاوک (به انگلیسی: MIM-23 HAWK، در انگلیسی Hawk مخفف:Homing All the Way Killer) گونه‌ای سامانهٔ موشکی زمین‌به‌هوای میان‌برد برای ارتفاعات بالا، ساخت شرکت آمریکایی ریتیون (Raytheon) است.

موشک هاوک در آغاز برای نابودسازی هواگردها طراحی شد؛ اما سپس برای نابود کردن دیگر موشک‌ها نیز تغییراتی در طرح آن دادند. موشک‌های هاوک از سال ۱۹۶۰ میلادی وارد خدمت شده‌اند. در سال ۱۹۹۴ موشک‌های ام‌آی‌ام-۱۰۴پاتریوت جایگزین آن شده و هاوک به‌طور رسمی در سال ۲۰۰۲ از خدمت نظامی در ارتش آمریکا خارج شد.

در ایران

ایران سامانه موشکی هاوک را در دهه ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ از ایالات متحده دریافت کرد.در دهه ۶۰ خورشیدی ایران با مهندسی معکوس سامانه موشکی هاوک توانست نسخه بومی مرصاد را تولید کند که با موشک های شلمچه مسلح شدند

منابع