New Beat
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το New Beat είναι ένας γενικός μουσικός όρος χορευτικής μουσικής, που χρησιμοποιήθηκε δύο φορές, κατά τη δεκαετία του 1980, σε Αμερική και Ευρώπη. Επίσης, αναφέρεται και σε ένα μη εμπορικό Βελγικό είδος μουσικής, της ίδιας δεκαετίας.
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο όρος "New Beat"
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο όρος New Beat πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις Η.Π.Α. κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Χρησιμοποιήθηκε για περιγράψει την Τechno του Ντιτρόιτ και τη House του Σικάγου. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν τον όρο για να περιγράψουν "λαϊκά" αυτά τα δύο είδη μουσικής, που κάτι παρόμοιο δεν είχαν ακούσει έως τότε. Ήταν ο νέος ρυθμός (new beat) των κλαμπ, ο νέος ήχος της εποχής, πολύ διαφορετικός από τα υπόλοιπα είδη χορευτικής μουσικής εκείνα τα χρόνια (Hi-NRG disco, New Wave, Synth Pop, Rap κλπ). Αυτός ο "λαϊκός" όρος πολύ σύντομα αντικαταστάθηκε από τους επίσημους όρους της μουσικής, έτσι οτιδήποτε κάποτε είχε ονομαστεί "New Beat" στην Αμερική, σήμερα θεωρείται τμήμα ενός άλλου μουσικού είδους (κυρίως House).
Στη συνέχεια, ο όρος "New Beat" χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη, περίπου το 1987. Για ένα χρόνο, από το καλοκαίρι του 1989 έως και το καλοκαίρι του 1990, ήταν ένας πολύ συνηθισμένος μουσικός όρος της χορευτικής μουσικής, αλλά μετά την άνοδο και την επιτυχία της Euro House, ξεχάστηκε γρήγορα.
Στη Μεγάλη Βρετανία, ο όρος "New Beat" χρησιμοποιήθηκε τις αρχές του 1988, για να περιγράψει γενικά και συνολικά πολλές βρετανικές Acid House και Techno-Rave παραγωγές. Ο Ολλανδός παρουσιαστής του MTV Marcel Vanthilt, χρησιμοποίησε αυτόν τον μουσικό όρο, για να περιγράψει συνολικά αυτόν τον νέο (τότε) ήχο της χορευτικής μουσικής, που αποτελούσε μία αντιεμπορική εναλλακτική της τότε ιδιαίτερα δημοφιλούς Eurobeat. Το Eurobeat τότε, το χρησιμοποιούσαν στη Μεγ. Βρετανία για τις χορευτικές παραγωγές των Stock, Aitken και Waterman. Από τη στιγμή που η Βελγική New Beat, η Acid Trance και οι πρώτες Techno-Rave επιτυχίες της εποχής αποτελούσαν "ένα και το αυτό" για τα βρετανικά Club, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι λιγότερο ενημερωμένοι (για τα τρέχοντα μοδάτα τραγούδια) Βρετανοί στα τέλη της δεκ. του 1980, τα χαρακτήριζαν όλα μαζί ως "New Beat", όπως λίγα χρόνια μετά κάποιοι τα χαρακτήριζαν όλα "Techno" και σήμερα (2008) όλα τα χαρακτηρίζουν "Electro".
Στην Ευρώπη, ο όρος New Beat χρησιμοποιήθηκε σχετικά αργότερα, μεταξύ του 1989 - 1991, για να περιγράψει διάφορες χορευτικές επιτυχίες της εποχής, που δεν "κόλλαγαν" με άλλα γνωστότερα μουσικά ήδη. Τα περισσότερα προερχόντουσαν από το Βέλγιο και τη Γερμανία, ωστόσο υπήρχαν και παραγωγές από Ιταλια, Γαλλία και Ολλανδία που τότε χαρακτηρίζονταν ως "New Beat". Το χαρακτηριστικό με αυτά τα τραγούδια ήταν ότι ναι μεν ήταν εμπορικά (με πολυ ραδιοφωνική επιτυχία), αλλά δεν μπορούσες ακόμα να τα χαρακτηρίσεις εμπορικά, ο ήχος ήταν πολύ καινούργιος και δεν ήταν pop - italodisco - disco ή οτιδήποτε. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Βέλγοι Technotronic, οι Γερμανοί Snap, οι The adventures of Stevie V, οι Γάλλο-γερμανοί McSar & the Real McCoy and οι Twenty4Seven
Οι Αμερικανοί οπαδοί της 1990s Εuro Ηouse (στις Η.Π.Α. την ονομάζουν "90s Εurodance", άλλο μπέρδεμα με αυτούς και αυτό...), καταθέτουν ότι το "New Beat" χρησιμοποιήθηκε στη χώρα τους για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για να περιγράψει διάφορες εισαγωγές στην εκεί αγορά, από συγκροτήματα όπως ήταν οι 2 Unlimited, οι Quadrophonia, οι T99, κλπ.
Στην Ελλάδα, ο όρος New Beat χρησιμοποιήθηκε γύρω στο 1988, ακολουθώντας την ορολογία των Βρετανών. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, οι "ψαγμένοι" ονόμαζαν ως "New Beat" τη μουσική που έπαιζε το μπαρ "Lycabetus" στο Κολωνάκι, το κλαμπ "Fazz" στην πλατεία Μαβίλη και το κλαμπ "Londone" στο Πασαλιμάνι (μετά γνωστό ως "blast" για 2 χρόνια και μετα γνωστό ως "Iguana" για μια δεκαετία). Η μουσική αυτή ήταν Acid House / Trance, τα πρώτα Techno, κάποια παλαιότερα ΕΒΜ (Electronic Body Music) και γενικότερα η ηλεκτρονική χορευτική μουσική της εποχής. Για την ιστορία, οι τότε μικροί σε ηλικία πελάτες αυτών των μαγαζιών, τη New Beat την ονόμαζαν "Μουσική Φαζ" ή "Φασόβια". Υπήρχε και ένας ραδιοσταθμός στην Αττική που έπαιζε συνέχεια τέτοια μουσική τα μεσημέρια. Μετά από χρόνια, κάποιοι από αυτή τη μουσική παρέα, δημιούργησαν τον ραδιοσταθμό Live FM.
Το New Beat ως είδος μουσικής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο Βέλγιο δημιουργήθηκε μεταξύ 1987-1988, ένα αντιεμπορικό χορευτικό είδος μουσικής, που οι Βέλγοι ονόμασαν New Beat (οι Βρετανοί όταν το εισήγαγαν στη χώρα τους, το είχαν ονομάσει Agreppo (από το Aggressive Pop), για να μην μπερδέψουν τη δική τους αγορά). Ο ήχος αυτός, ήταν αργόμπιτος και αποτελούσε μία διασταύρωση της E.B.M., της Acid και της House της δεκ. του 1980. Μία αισθητική επιρροή της Βελγικής New Beat, υπήρξε και το Dark Wave της δεκαετίας του 1980 και κυρίως τα βιντεοκλίπ των Depeche Mode, μεταξύ του 1985-1989. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η E.B.M. ήταν πολύ δημοφιλής μουσική στους Γερμανόφωνους της Ευρώπης, καθώς και στους Ολλανδούς. Η Acid (Trance) και η Acid House ήταν πολύ δημοφιλής στη Μεγ. Βρετανία. Τέλος, η House (σε μια 1980s Eurodisco εκδοχή) ήταν αρκετά δημοφιλής στη Γαλλία. Το Βέλγιο, μία μικρή λουρίδα γης στο επίκεντρο αγγλόφωνων, ολλανδόφωνων, γερμανόφωνων και γαλλόφωνων, επηρεάστηκε από όλους μαζί και δημιούργησε αυτόν τον ιδιαίτερο τοπικό ήχο, που έμελε να αποτελέσει μια άμεση και τεράστια underground επιτυχία σε όλη την Ευρώπη.
Οι Βέλγοι καταθέτουν ότι το Βελγικό New Beat "ανακαλύφθηκε" τυχαία στο Club "Boccaccio" στη μικρή πόλη Destelbergen που βρίσκεται δίπλα στη Γάνδη, όταν ο Φλαμανδόφωνος DJ Marc Grouls, έπαιξε κατά λάθος το τραγούδι "Flesh" των A Split Second, αντί στις 45 στροφές που ήταν ο δίσκος (ήταν σε μορφή Maxi Single) στις 33 στροφές με το Pitch Control του πικάπ στο +8. Το ιστορικό αυτό γεγονός, το καταγράφει ο συντάκτης Richard Noise του NME, σε άρθρο της εποχής.
Άλλες επιρροές του New Beat, ήταν από τα E.B.M. συγκροτήματα Front 242 και The Neon Judgement, τα electropop των Fad Gadget και του Βρετανού Gary Numan αλλά και οι σχεδόν trance παραγωγές της θρυλικής Γερμανίδας Anne Clark.
Κατά τα έτη 1989-1990, η New Beat εξελίχθηκε σε Hard Beat and Schizzo. Το δεύτερο είχε πολλές επιρροές από τη γερμανική Techno της εποχής και ήταν πολύ πιο γρήγορο από το κλασσικό αργόμπιτο New Beat. Και τα δύο αυτά είδη μουσικής, δεν κράτησαν για πολύ. Το Schizzo ωστόσο, στην Ολλανδία, εξελίχθηκε σε ένα άλλο είδος μουσικής, που ονομάζεται "Gabba" (από το έντονο και γρήγορο γκάμπα - γκάμπα του ρυθμού).
Υπήρξαν βέβαια και 2 αρκετά επιτυχημένα New Beat συγκροτήματα, με διεθνή εμπορική επιτυχία. Οι "Confetti's" και οι πολύ πιο αντιεμπορικοί "The Lords of Acid". Αυτά τα δύο συγκροτήματα, είναι από τα ελάχιστα αυτής της μουσικής σκηνής, που έχουν γυρίσει βίντεοκλιπ. Τα βιντεοκλίπ αυτά, έπαιζαν πολύ στο MTV Europe, κυρίως από την εκπομπή "Party Zone". Ο VJ του MTV Europe, ο Steve Blame, υπήρξε ένθερμος φίλος της βελγικής New Beat και από τη θέση του στο MTV News, την προώθησε αρκετά, με τις ειδησεογραφικές του αναφορές. Οι γνωριμίες που έκανε στο Βέλγιο εκείνα τα χρόνια, τον βοήθησαν 15 χρόνια μετά, να ηγηθεί του μουσικού βελγικού καναλιού "Tango TV", που ωστόσο δεν είχε μεγάλη επιτυχία και το 2006 ανέστειλε τις μεταδόσεις του.
Η New beat ως σύνολο, επηρέασε και την τοπική χορευτική μουσική σκηνή "Bacalao" της Βαλένθια της Ισπανίας.
Αρκετοί Ευρωπαίοι φίλοι της χορευτικής μουσικής, αντιμετωπίζουν τη New Beat ως έναν απλό πρόδρομο της Euro-House. Οι σοβαροί μελετητές της χορευτικής μουσικής ωστόσο, θεωρούν τη βελγική "New Beat" ως το πρώτο Ευρωπαϊκό είδος χορευτικής μουσικής, που είναι απόλυτα "καθαρό" από τις Eurodisco/Italodisco/Eurobeat επιρροές. Η βελγική New Beat, είχε αρκετές Τechno και Αcid house/trance επιρροές και αποτελεί ένα πολυεθνικό αποτέλεσμα των μουσικών συγκυριών της κεντρικής / δυτικής Ευρώπης, που βρήκαν έκφραση και υλοποίηση στο Βέλγιο. Η σχέση που αποδίδουν με την Euro House είναι μάλλον ατυχής, καθώς η Euro House είχε αρκετές βάσεις στην Eurodisco και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μία διασταύρωση της New Beat με την Euro Disco. Η σύγχυση προέρχεται μάλλον από τον τρόπο που οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (αλλά και οι Αμερικανοί νωρίτερα) χρησιμοποιούσαν τον γενικό όρο "Euro Beat" στις αγορές τους.
Καλλιτέχνες της Βελγικής New Beat
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Lords of Acid
- Confetti's
- Amnesia
- Erotic Dissidents
- Jade 4U
- Bizz Nizz
- 101
- Dirty Harry
- In-D
- Jarvic 7
- Major Problem
- Miss Nicky Trax
- Morton Sherman Bellucci
- Rhythm Device
- Taste of Sugar
- Tragic Error (παλαιότερα γνωστοί ως Fatal Error)
- Awaken
- B-art
- Neon
Δισκογραφικες εταιρίες με New Beat κυκλοφορίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Antler-Subway Records
- Music Man
- R&S Records
Χαρακτηριστικά Video Clips Βελγικής New Beat
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο 1.15 sec ο V.J. Marcel Vanthilt του MTV Europe μιλάει για τη New Beat και παίρνει συνεντεύξεις στα Αγγλικά. Οι υπόλοιπες συνεντεύξεις είναι στα Ολλανδικά
- To Βελγικό αρχείο Pop & Rock μουσικής
- Η New Beat Ιστορία από τo jahsonic.com
- New Beat: The Sound of the Benelux: Ένα New Beat portal site που δημιούργησε η V/Vm Test Records
- Best Of New-Beat History