405 π.Χ.
Εμφάνιση
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Γεγονότα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Σεπτέμβριος — Μάχη στους Αιγός Ποταμούς μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών: Ο αθηναϊκός στόλος με ναύαρχο τον Κόνωνα χάνει τα πλοία του, που καταλαμβάνονται από τους Σπαρτιάτες του Λυσάνδρου στην ξηρά. Ο Λύσανδρος εκτελεί επί τόπου όλους τους Αθηναίους αιχμαλώτους (περίπου 3.000), εκτός από τον Αθηναίο στρατηγό Αδείμαντο. Ο Κόνων διαφεύγει στην Κύπρο με τα εννέα πλοία που κατόρθωσε να διασώσει.
- Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Παυσανίας Α΄ πολιορκεί την Αθήνα από ξηράς, ενώ ο στόλος του Λυσάνδρου εφαρμόζει ναυτικό αποκλεισμό στον Πειραιά. Αυτό εμποδίζει τον εφοδιασμό των Αθηναίων με σιτηρά.
- Στο μεταξύ ο Θηραμένης προσπαθεί να διαπραγματευθεί με τον Λύσανδρο. Κατά την απουσία του επί τρίμηνο, οι Αθηναίοι αρχίζουν να πεθαίνουν από την πείνα. Κατόπιν ο Θηραμένης τίθεται επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύεται τους όρους της παραδόσεως των Αθηνών στη Σπάρτη.
- Στη Σικελία ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος αναλαμβάνει την εξουσία στις Συρακούσες. Συνάπτει ειρήνη με τον στρατηγό των Καρχηδονίων Αμίλκωνα και οχυρώνει με τείχος τις Συρακούσες.
- Ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος εδραιώνει και επεκτείνει την εξουσία του στο νησί: Οι Έλληνες της αποικίας Νάξου, της Κατάνης και των Λεοντίνων εκδιώκονται από τις πόλεις τους, πολλοί από αυτούς γίνονται δούλοι και τα σπίτια τους δίνονται σε Σικελούς και Ιταλούς μισθοφόρους. Ο Διονύσιος ετοιμάζει κατόπιν τον στρατό του για να πολεμήσει εναντίον των Καρχηδονίων, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους τη δυτική και τη νότια Σικελία.
Πολιτισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Η κωμωδία του Αριστοφάνη Βάτραχοι παίζεται για πρώτη φορά, στα Λήναια (Ιανουάριος), και κερδίζει την πρώτη θέση. Τον Μάρτιο/Απρίλιο, στα Εν άστει Διονύσια, οι τραγωδίες του Ευριπίδη Βάκχαι και Ιφιγένεια εν Αυλίδι παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ως μέρος μιας τετραλογίας που κερδίζει το πρώτο βραβείο. Ο Ευριπίδης είχε πεθάνει στη Μακεδονία ένα έτος νωρίτερα.
- Ολοκληρώνεται σε Ιωνικό ρυθμό το Ερέχθειο στην Ακρόπολη των Αθηνών, που περιλαμβάνει τη λεγόμενη «Πρόστασιν των Κορών» με τις 6 Καρυάτιδες, μετά από 16 χρόνια εργασιών.