Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολυμπία Οδός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτοκινητόδρομος 8
Ολυμπία Οδός
Ο χάρτης της Ολυμπίας Οδού
Πληροφορίες δρόμου
Τμήμα της και
Μήκος205 χλμ.
Σημαντικοί κόμβοι
Βόρειο τέρμαΑθήνα
Νότιο τέρμαΠάτρα
Τοποθεσίες
ΠεριφέρειεςΣτερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος
Σημαντικές πόλειςΑθήνα, Ελευσίνα, Μέγαρα, Κόρινθος, Ξυλόκαστρο, Αίγιο, Πάτρα, Πύργος
Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων
Αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας
Αυτό το λήμμα αφορά τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Πάτρας. Για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας, δείτε: Ιόνια Οδός. Για την εταιρεία Ολυμπία Οδός Α.Ε, δείτε: Ολυμπία Οδός Α.Ε..

Ο Αυτοκινητόδρομος 8 (Α8) ή Ολυμπία οδός ή Αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Πάτρα, είναι ένας αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από τη βόρεια Πελοπόννησο και την Αττική. Ξεκινάει από την Ελευσίνα και καταλήγει στο Ρίο της Πάτρας, όπου ενώνεται με τον Αυτοκινητόδρομο 5. Αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 94 από τα διόδια της Μάνδρας μέχρι τον κόμβο Τρίπολης και από εκεί, μέχρι τη σύνδεσή της με τον Α5, αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 65. Πρόκειται για την αναβαθμισμένη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών (8α).

Το τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος μετατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο την δεκαετία του 1990, εκτός από τις σήραγγες στην Κακιά Σκάλα που παραδόθηκαν στην κυκλοφορία αργότερα: ο κλάδος Αθήνα προς Πάτρα το 2004 και ο κλάδος Κόρινθος προς Αθήνα το 2006.[1]

Η ανακατασκευή του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα και η αναβάθμιση του σε αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και Λ.Ε.Α. ξεκίνησε το 2008, σταμάτησε το 2010-2011 λόγω προβλημάτων με την χρηματοδότηση και επανεκκίνησε το 2013. Η αποπεράτωση του λειτουργικού μέρους πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017, ενώ οι πρόσθετες εργασίες (κόμβοι, χώροι στάθμευσης κλπ.) ολοκληρώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι του 2017.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησαν σταδιακά τα έργα για τη μετατροπή της υφιστάμενης Εθνικής Οδού 8α στο τμήμα Ελευσίνα - Κόρινθος σε αυτοκινητόδρομο. Από το 1990, τα έργα εντατικοποιήθηκαν. Το 1995, όταν και ολοκληρώθηκε, το μόνο τμήμα της οδού που εξακολουθούσε ως τότε να μη διαθέτει διαχωριστική νησίδα, ήταν πλησίον των Μεγάρων (44ο - 48ο χιλιόμετρο) το οποίο σήμερα είναι ενσωματωμένο στην ΕΟ 8. Επίσης το τμήμα της Κακιάς Σκάλας ακολουθούσε την παλιά χάραξη (διατομή αυτοκινητόδρομου). Το 1997 ολοκληρώθηκε η Νέα Γέφυρα Ισθμού [2]. Το 1999 ξεκίνησαν τα έργα για την παράκαμψη της Κακιάς Σκάλας με τη διάνοιξη 5 σηράγγων (Γεράνεια» (μήκος 930 μ.), «Ευπαλίνος» (μήκος 1.700 μ.), «Αίθρα» (μήκος 1.160 μ.), «Σκίρων» (μήκος 360 μ.), «Θησέας» (μήκος 319 μ.)). Πριν το καλοκαίρι του 2004 δόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα της Κακιάς Σκάλας από Αθήνα προς Κόρινθο, που περιλάμβανε τρεις σήραγγες στην κατεύθυνση προς Κόρινθο («Γεράνεια» 850 μέτρων, «Ευπαλίνος» 1.700 μ. και «Αίθρα» 1.200 μ.). Η παράδοση του υπόλοιπου τμήματος (που αφορούσε το τμήμα από Κόρινθο προς Αθήνα και βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στις σήραγγες) έγινε στις 30 Ιουνίου του 2006 όπου περιλάμβανε το οδικό τμήμα από Κόρινθο προς Αθήνα με τις δύο νέες σήραγγες «Σκίρων» μήκους 370 μέτρων και «Θησέας» μήκους 350 μέτρων. Συνολικά, ο άξονας της Κακιάς Σκάλας περιλαμβάνει 7,5 χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Στα ανοιχτά τμήματα του δρόμου υπάρχει στηθαίο ασφαλείας ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Με την απόδοση στην κυκλοφορία του άξονα από Κόρινθο προς Αθήνα και αντίθετα, δόθηκε ένα τέλος στο οξύ κυκλοφοριακό έμφραγμα που δημιουργούνταν στην περιοχή.

Στις 4 Αυγούστου 2008 προέκυψε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το Ελληνικό Δημόσιο, αναφορικά με την κατασκευή και συντήρηση για 30 έτη της Ολυμπίας Οδού, στη διεθνή κοινοπραξία Ολυμπία Οδός Α.Ε. Σε αντάλλαγμα για την είσπραξη διοδίων, η κοινοπραξία θα επενδύσει συνολικά 2,8 δισ. για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του αυτοκινητοδρόμου.[3]

Η αναβάθμιση του αυτοκινητοδρόμου Α8 (Ελευσίνα - Κόρινθος - Ρίο) από την Ολυμπία Οδός Α.Ε. έχει περιγραφεί ως «το μεγαλύτερο και πιο προκλητικό έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ένα από τα πιο περίπλοκα στην Ευρώπη». Το έργο επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή σηραγγών συνολικού μήκους 19 χλμ.[3]

Ακολούθως, 63 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Ελευσίνας και Κορίνθου ανακατασκευάστηκαν με προδιαγραφές πλήρους αυτοκινητόδρομου. 120 χιλιόμετρα της προϋπάρχουσας απλής οδού ταχείας κυκλοφορίας στο τμήμα Κόρινθος - Ρίο ανακατασκευάστηκαν με σύγχρονα χαρακτηριστικά.[3]

Το έργο υπολογιζόταν πως θα ολοκληρωνόταν εντός 6 ετών, με την ημερομηνία παράδοσης να είχε οριστεί στα τέλη του 2014. Η οικονομική κρίση όμως, οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις, οδηγώντας στο γεγονός μεγάλα τμήματα να παραμείνουν για αρκετά έτη ακόμα υπό κατασκευή.[4]

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016 παραδόθηκε στην κυκλοφορία, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το πρώτο ολοκληρωμένο τμήμα της Ολυμπίας Οδού, το τμήμα Αρχαία Κόρινθος-Κιάτο (20 χλμ.), που περιλαμβάνει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση+ΛΕΑ και 2 ανισόπεδους κόμβους (Ζευγολατιού και Κιάτου).[5] Επίσης, την ίδια μέρα παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και οι δύο σήραγγες Δερβενίου. Στις 19 Δεκεμβρίου δόθηκαν στην κυκλοφορία τα 9 χιλιόμετρα μέχρι και το Ξυλόκαστρο, αντικαθιστώντας τις επικίνδυνες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην σήραγγα στο Μελίσσι Κορινθίας. Μέσα στον Ιανουάριο ήρθε και η παράδοση του Α/Κ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, χωρίς τη διπλή λωρίδα στον Αυτοκινητόδρομο. Αυτό συμβαίνει επειδή βρέθηκαν αρχαιότητες στο Κάμαρι Κορινθίας.

Υπήρχε χρονοδιάγραμμα το οποίο προέβλεπε την παράδοση μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και του τμήματος Ξυλόκαστρο-Πάτρα, όπου θα συνδέεται με την Ιόνια Οδό.[6] Την Τρίτη 11 Απριλίου 2017 εγκαινιάστηκε το λειτουργικό τμήμα, από την Κόρινθο μέχρι το Ρίο, μήκους 120 χλμ., το οποίο περιλαμβάνει 2 λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α., χωρίς όμως να περιλαμβάνεται η τελική παράδοση των ανισόπεδων κόμβων. Κατά το χρονικό αυτό σημείο, η ολοκλήρωση του έργου είχε φτάσει στο 95%. Ακολούθησε η κατασκευή κάποιων κόμβων εισόδου και εξόδου στο τμήμα Κόρινθος - Ρίο για την πλήρη ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου.

Σήραγγες και άλλα τεχνικά έργα στον αυτοκινητόδρομο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ολυμπία Οδός κατασκευάστηκε σε ένα ιδιαίτερα ασταθές γεωλογικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η κατασκευή πολλαπλών μεγάλων τεχνικών έργων, (σηράγγων, γεφυρών, διαβάσεων) ιδιαίτερα στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Ο αυτοκινητόδρομος διαθέτει, μεταξύ άλλων, 80 γέφυρες, 29 σήραγγες συνολικού μήκους 25,6 χιλιομέτρων και 29 Ανισόπεδους Κόμβους.[7] Παρακάτω παρατίθενται οι σήραγγες της Ολυμπίας Οδού:

Κατεύθυνση Αθήνα-Πάτρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατεύθυνση Πάτρα-Αθήνα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • «Παναγοπούλας» (4.000 μ. - η μεγαλύτερη) [ονομασία: Ανδρέας Παπανδρέου]
  • «Βολιμής» [ονομασία: Κωστής Στεφανόπουλος]
  • «Πανόρμου» [ονομασία: Νίκος Τεμπονέρας]
  • «Πλατάνου» [ονομασία: Κωστής Παλαμάς]
  • «Ακράτας» (800 μ.) [ονομασία: καπετάν Νικήτας Νικόλαος Πολυκράτης]
  • «Αιγείρας» (300 μ.) [ονομασία: Πάνος Μυλωνάς]
  • «Μαύρων Λιθαριών» [ονομασία: Παναγιωτάκης Γεραρής]
  • «Δερβενίου» (629 μ.) [ονομασία: Νίκος Πετμεζάς]
  • «Χελιδονίου» (480 μ.) [ονομασία: Διογένης]
  • «Σκίρων» (360 μ.)
  • «Θησέας» (319 μ.)

Όσον αφορά στα υπόλοιπα τεχνικά έργα (κόμβοι, διαβάσεις, γέφυρες κ.ά.), αυτά είτε καθαιρούνται και κατασκευάζονται από την αρχή (στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα), είτε βελτιώνονται (Αθήνα - Κόρινθος), προσφέροντας έτσι στον οδηγό, σε συνδυασμό με την κύρια οδό, την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια.

Μετωπικοί Σταθμοί:

  • στην Ελευσίνα (Χ.Θ. 26+600) και στις δύο κατευθύνσεις,
  • στον Ισθμό (Χ.Θ. 73+300) και στις δύο κατευθύνσεις,
  • στο Κιάτο (Χ.Θ. 106+100) και στις δύο κατευθύνσεις,
  • στον Ελαιώνα (Χ.Θ. 166+500) και στις δύο κατευθύνσεις,
  • στο Ριο Αχαΐας (Χ.Θ. 202+400) και στις δύο κατευθύνσεις

Πλευρικοί Σταθμοί:

  • στον κόμβο της Νέας Περάμου (Χ.Θ. 33+650), στον κλάδο εισόδου προς Κόρινθο
  • στον κόμβο της Νέας Περάμου (Χ.Θ. 33+650), στον κλάδο εξόδου από Κόρινθο
  • στον κόμβο Πάχης (Χ.Θ. 41+750), στον κλάδο εισόδου προς Κόρινθο
  • στον κόμβο Πάχης (Χ.Θ. 41+750), στον κλάδο εξόδου από Κόρινθο
  • στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων (Χ.Θ. 65+010), στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα
  • στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων (Χ.Θ. 65+010), στον κλάδο εξόδου από Αθήνα.
  • στον κόμβο του Ζευγολατιού στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα
  • στον κόμβο του Ζευγολατιού στον κλάδο εξόδου από Αθήνα
  • στον κόμβο του Κιάτου στον κλάδο εισόδου προς Πάτρα
  • στον κόμβο του Κιάτου στον κόμβο εξόδου από Πάτρα
  • στον κόμβο του Δερβενίου στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα
  • στον κόμβο του Δερβενίου στον κλάδο εξόδου από Αθήνα
  • στον κόμβο της Ακράτας στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα
  • στον κόμβο της Ακράτας στον κλάδο εξόδου από Αθήνα
  • στον κόμβο των Καλαβρύτων στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα
  • στον κόμβο των Καλαβρύτων στον κλάδο εξόδου από Αθήνα
  • στον κόμβο του Δρεπάνου στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα
  • στον κόμβο του Δρεπάνου στον κλάδο εξόδου από Αθήνα

Η Ολυμπία Οδός συνδέεται με τους παρακάτω αυτοκινητόδρομους:

Κύριοι Αυτοκινητόδρομοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Όνομα Περιφερειακές ενότητες που διατρέχει Πρόοδος Σημειώσεις

Ιόνια Οδός

Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα 220/220 χλμ. Ολοκληρωμένος (220/220 χλμ.)

Μελλοντική επέκταση προς Κακαβιά.

Υπό κατασκευή το τμήμα Πάτρα-Πύργος (75 χλμ.)

Υπό μελέτη το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα

Αττική Οδός

Αττική 48/48 χλμ. Ολοκληρωμένος

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας)

ΚορινθίαΑργολίδαΑρκαδίαΜεσσηνία 155/155 χλμ Ολοκληρωμένος
Αυτοκινητόδρομος 8 (Ολυμπία Οδός)
Κόμβος Κατεύθ. Πάτρα Κατεύθ. Αθήνα Σημειώσεις Λωρίδες
 Έξοδος (1) Μάνδρα  ΕΟ 3, Ευρωπαϊκή Οδός 962:

Βόρεια: Μάνδρα, Θήβα

Νότια: Ελευσίνα

Υπερκόμβος από Λεωφόρο Αθηνών, Αττική Οδό
 Διασταύρωση (2) Αττική Οδός   Αττική Οδός (Α6)  Ευρωπαϊκή Οδός 94Ελευσίνα, Μαγούλα,  Ασπρόπυργος, Φυλή, Άνω Λιόσια, Καματερό, Αχαρνές, Ηράκλειο, Πεύκη,  ΟΑΚΑ, Μαρούσι, Βριλήσσια, Γέρακας, Παλλήνη,  Ελ. Βενιζέλος Ημικόμβος (από/προς Αθήνα)
 Έξοδος (2Α) Νέα Πέραμος χωρίς διόδια  Εθνική Οδός 8:

Λουτρόπυργος, Μακρύαμμος, ΒΙ.ΠΕ. Μάνδρας, Νέα Πέραμος

Ημικόμβος (από/προς Αθήνα) Παράπλευρος σταθμού διοδίων Ελευσίνας

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας
 Έξοδος (3) Ν. Πέραμος  Νέα Πέραμος Πλευρικά Διόδια Ν. Περάμου στην είσοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Ν. Περάμου στην έξοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

 Έξοδος (4) Μέγαρα  Μέγαρα Ημίκομβος (από/προς Αθήνα)

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

 Έξοδος ΣΕΑ Μεγάρων 
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Μέγαρα
 Έξοδος (5) Πάχη  Πάχη, Μέγαρα Πλευρικά Διόδια Πάχης στην είσοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Πάχης στην έξοδο προς Αθήνα


Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

Σήραγγα «Γεράνεια» (930 μ.) Σήραγγα «Θησέας» (319 μ.)
Σήραγγα «Ευπαλίνος» (1.700 μ.) Σήραγγα «Σκίρων» (360 μ.)
Σήραγγα «Αίθρα» (1.160 μ.)
 Έξοδος (6) Πανόραμα  Κινέτα Ημίκομβος (από/προς Αθήνα)

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

 Έξοδος (7) Κινέτα  Κινέτα Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94
 Έξοδος (8) Αγ. Θεόδωροι  Άγιοι Θεόδωροι Πλευρικά Διόδια Αγ. Θεοδωρών στην έξοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Αγ. Θεοδωρών στην είσοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

Σταθμός Διοδίων Ισθμού
 Έξοδος (9) Λουτράκι  Λουτράκι Ημίκομβος (από/προς Αθήνα)

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

 Έξοδος (10) Επίδαυρος  ΕΟ 10 : Κόρινθος, Επίδαυρος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94
 Έξοδος (11) Κόρινθος  Κόρινθος Ημίκομβος (από/προς Αθήνα)

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 94
 Διασταύρωση (12) Μορέας   Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου  Ευρωπαϊκή Οδός 65: Κόρινθος, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Καλαμάτα Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Έξοδος (13) Αρχ. Κόρινθος  Αρχαία Κόρινθος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Έξοδος ΣΕΑ Κορίνθου 
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Κόρινθος
 Έξοδος (14) Ζευγολατιό  Ζευγολατιό, Βραχάτι Πλευρικά Διόδια Ζευγολατιού στην έξοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Ζευγολατιού στην είσοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

 Έξοδος ΣΕΑ Βέλου 
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Βέλο
Σταθμός Διοδίων Κιάτου
 Έξοδος (15) Κιάτο  Κιάτο Πλευρικά Διόδια Κιάτου στην είσοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Κιάτου στην έξοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

 Έξοδος  (16) Ξυλόκαστρο  Ξυλόκαστρο, Συκιά Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Έξοδος  (17) Λυκοποριά  Λυκοποριά, Λυγιά Παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 19 Ιουνίου 2020[8]

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

Σήραγγα Χελιδονίου

«Διογένης» (480 μ.)

Σήραγγα Δερβενίου

«Νίκος Πετμεζάς» (629 μ.)

 Έξοδος  (18) Δερβένι  Δερβένι Πλευρικά Διόδια Δερβενίου στην έξοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Δερβενίου στην είσοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

Σήραγγα Μαύρων Λιθαριών

«Παναγιωτάκης Γεραρής» (1.224 μ.)

Σήραγγα Μαύρων Λιθαριών

«Παναγιωτάκης Γεραρής» (1.224 μ.)

Σήραγγα Αιγείρας

«Πάνος Μυλωνάς» (800 μ.)

Σήραγγα Ακράτας «καπετάν Νικήτας

Νικόλαος Πολυκράτης» (300 μ.)

 Έξοδος  (19) Ακράτα  Ακράτα, Αιγείρα Πλευρικά Διόδια Άκρατας στην έξοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Άκρατας στην είσοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

 Έξοδος ΣΕΑ Ακράτας 
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Ακράτα
Σήραγγα Πλατάνου

«Κωστής Παλαμάς» (1.900 μ.)

Σήραγγα Πλατάνου

«Κωστής Παλαμάς» (1.900 μ.)

 Έξοδος  (20) Καλάβρυτα  Τράπεζα, Διακοπτό Πλευρικά Διόδια Καλαβρύτων στην έξοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Καλαβρύτων στην είσοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

Σταθμός Διοδίων Ελαιώνα
 Έξοδος  (21) Αίγιο Ανατολικά  Αίγιο Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Έξοδος ΣΕΑ Αίγιου 
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Αίγιο
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Έξοδος  (22) Αίγιο Δυτικά  Αίγιο, Ροδοδάφνη Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Έξοδος  (23) Σελιανίτικα  Σελιανίτικα, Λόγγος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
Σήραγγα Πανόρμου

«Νίκος Τεμπονέρας» (550 μ.)

Σήραγγα Βολιμής

«Κωστής Στεφανόπουλος» (550 μ.)

Σήραγγα Παναγοπούλας

«Ανδρέας Παπανδρέου» (3.160 μ.)

Σήραγγα Παναγοπούλας

«Ανδρέας Παπανδρέου» (4.000 μ.)

 Έξοδος ΣΕΑ Ψαθόπυργου 
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Ψαθόπυργος
 Έξοδος  (24) Δρέπανο  Δρέπανο, Αραχοβίτικα

Πλευρικά Διόδια Δρεπάνου στην έξοδο προς Πάτρα

Πλευρικά Διόδια Δρεπάνου στην είσοδο προς Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
Σταθμός Διοδίων Ρίου
 Έξοδος (24Α) Ακταίο/Άγ. Βασίλειος  Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Διασταύρωση (25) Ιόνια Οδός   Ιόνια Οδός  Ευρωπαϊκή Οδός 55, Περιμετρική Οδός Πατρών,  Ευρωπαϊκή Οδός 65: Ιωάννινα, Άρτα, Αγρίνιο, Αντίρριο, Ρίο
Κύριο λήμμα: Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Η Ολυμπία Οδός Α.Ε. είναι μια κοινοπραξία εταιρειών η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων Α8 (Αθήνα - Πάτρα) και μαζί με την Νέα Οδό Α.Ε. ενός τμήματος του Α5 (Πάτρα - Τσάκωνα) της Ελλάδας από το 2008. Επίσης μέχρι το 2017, που ολοκληρώθηκε ο Α8, λειτουργούσε και εκμεταλλευόταν την Εθνική Οδό 8α (Ν.Ε.Ο. Αθήνας - Πάτρας). Μέτοχοι της είναι οι εξής εταιρείες:[9]

Ολυμπία Οδός Α8 Google Maps

  1. «Κακιά Σκάλα». www.dpgr.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018. 
  2. «Ενισχυτικό Lifting στη Γέφυρα του Ισθμού». 
  3. 3,0 3,1 3,2 «VINCI Has Completed the Financing of the Athens-Tsakona Motorway Concession, the Largest Ever Won by the Company Outside France». www.businesswire.com. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2016. 
  4. «Olympia Odos | Press Releases». www.olympiaodos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2016. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016. 
  7. «Παρουσίαση Έργου Ολυμπίας Οδού - Olympia Odos». www.olympiaodos.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2020. 
  8. «Ολυμπία Οδός: Παράδοση στην κυκλοφορία του νέου Κόμβου Λυκοποριάς (φωτογραφίες) | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020. 
  9. «Ολυμπία Οδός». Ολυμπία Οδός. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]