Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάγια
Νεαρές Μάγια με παραδοσιακά ρούχα, στην Αντίγουα του Σακατεπέκες στη Γουατεμάλα.
Η γεωγραφική έκταση των Μάγια στη Μεσοαμερική
Συνολικός πληθυσμός
π. πάνω από 7 εκατομμύρια (2002)
Προκολομβιανή εποχή: 5–10 εκατομμύρια[1][2]
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Τμήματα των σύγχρονων χωρών: Γουατεμάλα, Μεξικό, Μπελίζ, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ
Γλώσσες
Γλώσσες Μάγια, Ισπανικά, και Κρεολικά του Μπελίζ
Θρησκεία
Χριστιανισμός και Θρησκεία των Μάγια
Αυτό το λήμμα αναφέρεται στην εθνότητα των Μάγια. Για τον γνωστό πολιτισμό της προκολομβιανής περιόδου, δείτε το λήμμα Πολιτισμός των Μάγια.

Οι Μάγια είναι μια εθνογλωσσική ομάδα αυτοχθόνων κατοίκων της Μεσοαμερικής. Ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια σχηματίστηκε από μέλη αυτής της ομάδας και οι σημερινοί Μάγια κατάγονται γενικά από τα άτομα που ζούσαν στην περιοχή του ιστορικού πολιτισμού. Σήμερα ζουν στο νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Ο όρος Μάγια είναι συλλογικός όρος για τους κατοίκους της περιοχής, αν και δεν τον χρησιμοποιούσαν οι Μάγια. Δεν υπήρχε κοινή αίσθηση ταυτότητας ή πολιτικής ενότητας μεταξύ των διακριτών πληθυσμών, κοινωνιών και εθνοτήτων επειδή ο καθένας είχε δικές του παραδόσεις, πολιτισμό και ιστορική ταυτότητα.[3]

Στις αρχές του 21ου αιώνα εκτιμάται ότι υπήρχαν έξι εκατομμύρια Μάγια που ζούσαν στην περιοχή.[1] Στη Γουατεμάλα, το νότιο Μεξικό, τη χερσόνησο του Γιουκατάν, το Μπελίζ, το Ελ Σαλβαδόρ και τη δυτική Ονδούρα εκατομμύρια Μάγια διατηρούν τον πολιτισμό τους σε κάποιο βαθμό. Αρκετοί έχουν ενσωματωθεί αρκετά στην πλειοψηφία των ισπανοποιημένων μεστίζο των περιοχών όπου κατοικούν, ενώ άλλοι διατηρούν μια πιο παραδοσιακή, πολιτιστικά διακριτή ζωή, συχνά χρησιμοποιώντας μια γλώσσα Μάγια ως κύρια γλώσσα. Οι κύριες γλώσσες Μάγια είναι η Γιουκατέκ, η Κέκτσι, Κιτσέ, Μαμ και άλλες.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι Μάγια ζουν στη Γουατεμάλα, το Μπελίζ και τα δυτικά τμήματα της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς και μεγάλα τμήματα των μεξικανικών πολιτειών Γιουκατάν, Καμπέτσε, Κιντάνα Ρόο, Ταμπάσκο και Τσιάπας.

Το ημερολόγιο των μάγια αποτελεί τη συσχέτιση των δυο ετών των Μάγια Τζόλκιν και Χαάμπ.

Το Χαάμπ ήταν το έτος των 365 ημερών των Μάγια. Χωριζόταν σε 18 μήνες των 20 ημερών και έναν μήνα των 5 ημερών.

Το Τζόλκιν ήταν το ιερό έτος των 260 ημερών των Μάγια

Ημερολογιακός κύκλος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε φορά λοιπόν που γίνεται έναρξη της συσχέτισης των δύο ετών και ο μήνας που ξεκινάει το ένα με τον μήνα που ξεκινά το άλλο ξανασυναντιούνται με το πέρασμα του χρόνου έχουμε έναν ημερολογιακό κύκλο.

  1. 1,0 1,1 Lorenzo Ochoa· Patricia Martel(dir.) (2002). Lengua y cultura mayas (στα Ισπανικά). UNAM. σελ. 170. ISBN 9703200893. El "Pueblo Maya" lo constituyen actualmente algo menos de 6 millones de hablantes de 25 idiomas 
  2. Nations, James D. (1 Ιανουαρίου 2010). The Maya Tropical Forest: People, Parks, and Ancient Cities. University of Texas Press. ISBN 978-0-292-77877-1. 
  3. Restall, Matthew· Asselbergs, Florine (2007). Invading Guatemala : Spanish, Nahua, and Maya Accounts of the Conquest Wars. Pennsylvania State University Press. σελ. 4. ISBN 9780271027586. We call this civilization "Maya", although the term would not have meant anything to the Mayas in Guatemala (it was a Yucatec Maya word) and there was never a common sense of identity or political unity among all the various groups we call Maya. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Maya peoples στο Wikimedia Commons