Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καζίμιες Σάμπατ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καζίμιες Σάμπατ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kazimierz Sabbat (Πολωνικά)
Γέννηση27  Φεβρουαρίου 1913[1][2]
Κίελτσε
Θάνατος19  Ιουλίου 1989[1][2]
Λονδίνο[3]
Τόπος ταφήςκοιμητήριο Γκάνερσμπερι
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά[4]
ΣπουδέςΝομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
συγγραφέας
καινοτόμος επιχειρηματίας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημαανεξάρτητος/η πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnna Sabbat
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Πολωνίας
ΒραβεύσειςΤάγμα του Λευκού Αετού (Πολωνία)
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αναγέννησης της Πολωνίας
Διοικητής με Αστέρι του Τάγματος της Αναγέννησης της Πολωνίας‎
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καζίμιες Αλεξάντερ Σάμπατ (πολωνικά: Kazimierz Aleksander Sabbat[5]) (27 Φεβρουαρίου 1913 – 19 Ιουλίου 1989), ήταν Πρόεδρος της Πολωνίας στην εξορία από τις 8 Απριλίου 1986 μέχρι το θάνατό του, στις 19 Ιουλίου 1989, αφού υπηρέτησε (από το 1976) ως πρωθυπουργός της πολωνικής εξόριστης κυβέρνησης.

Ο Σάμπατ γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1913 στο χωριό Μπιελίνι, τότε στη Ρωσική Αυτοκρατορία,[6] στους πρόποδες του όρους Γουίσα Γκούρα. Ολοκλήρωσε το γυμνάσιο στο Μιέλετς και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν πρόσκοπος και παρέμεινε αφοσιωμένος στην έννοια του προσκοπισμού, ακόμη και στη μετέπειτα ζωή του, ενώ βρισκόταν στην εξορία.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μια σύντομη υπηρεσία στο Πολωνικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Σάμπατ μετακινήθηκε στη 10η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Στανίσουαφ Μάτσεκ. Τραυματισμένος κατά την πολωνική υποχώρηση το 1939, κατάφερε να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία, όπου μετακινήθηκε στο Βρετανικό Γενικό Επιτελείο ως αξιωματικός υπεύθυνος για τους νέους.

Αφού απολύθηκε από το στρατό το 1948, ξεκίνησε τη δική του επιτυχημένη επιχείρηση στην Αγγλία. Αργότερα εργάστηκε για την Προσκοπική Οργάνωση και την Ένωση Πολωνών Βετεράνων σε εθελοντική βάση.

Ως στέλεχος της Εθνικής Ένωσης διηύθυνε το Υπουργείο Οικονομικών και το 1976 έγινε πρωθυπουργός της πολωνικής εξόριστης κυβέρνησης. Προσπάθησε να ενώσει τους διάφορους κύκλους των μεταναστών και δημιούργησε ολοένα ισχυρότερους δεσμούς με το αντιπολιτευτικό κίνημα στην Πολωνία, το οποίο ωφελήθηκε από την ηθική και υλική βοήθεια της εξόριστης κυβέρνησης μέσω διαφορετικών Ταμείων.

Ο τάφος του Προέδρου Καζίμιες Σάμπατ

Έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας (εξόριστος) το 1986, διαδεχόμενος τον Έντβαρντ Μπέρναρντ Ρατσίνσκι. Πέθανε στο Λονδίνο, σε ηλικία 76 ετών, το 1989. Συμπτωματικά, την ίδια μέρα, ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι εξελέγη από ένα ακόμη μη ελεύθερο Κοινοβούλιο ως ο πρώτος Πρόεδρος της χώρας από τη δεκαετία του 1950. Ο Ρίσαρντ Κατσορόφσκι, Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και ορισμένος διάδοχος, ανέλαβε τα καθήκοντά του στην εξορία και στις 22 Δεκεμβρίου 1990, μετά τις πρώτες ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Πολωνία μετά τον πόλεμο, παρέδωσε τις εξουσίες του και τα διακριτικά της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας στον εκλεγμένο Πρόεδρο, Λεχ Βαλέσα.

Ο Σάμπατ ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο Γκάνερσμπερι[6] στο Λονδίνο, μαζί με την Άννα Σάμπατ, η οποία πέθανε στις 28 Απριλίου 2015. Τα παιδιά τους εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές κοντά στο Λονδίνο. Έχει 8 εγγόνια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πολιτικά αξιώματα


Προκάτοχος
Άλφρεντ Ουρμπάνσκι
Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην εξορία
1976–1986
Διάδοχος
Έντβαρντ Στσεπάνικ
Προκάτοχος
Έντβαρντ Μπέρναρντ Ρατσίνσκι
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην εξορία
1986–1989
Διάδοχος
Ρίσαρντ Κατσορόφσκι