Κάμελοτ
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Στη μεσαιωνική λογοτεχνία και τον αρθουριανό κύκλο, το Κάμελοτ (αγγλ. Camelot) είναι το κέντρο εξουσίας του βασιλιά Αρθούρου. Το όνομα είναι αγνώστου προελεύσεως κι αναφέρεται στο κάστρο, αλλά και την γύρω πόλη. Το όνομα του χωριού (Ουέστ) Κάμελ προκύπτει αναφορικά με το Κάστρο Κάντμπερυ στο Σόμερσετ, ενώ και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζουν τη συσχέτιση αυτή, αν και με αβεβαιότητα.
Το Κάμελοτ φαίνεται να είναι η πρωτεύουσα του κράτους του Αρθούρου και μόνο, καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενοι άρχοντες στην πόλη κι ο διάδοχος του Αρθούρου, Κωνσταντίνος, δεν εδρεύει εκεί. Σύμφωνα με το μύθο, λέγεται ότι το Κάμελοτ κατέρρευσε μετά τη φυγή του Αρθούρου και του Σερ Λάνσελοτ.
Καθώς οι μεσαιωνικές πηγές δεν οριοθετούν με ακρίβεια την τοποθεσία του και η πλειονότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας το θεωρεί φανταστικό μέρος, το Κάμελοτ χρησιμεύει ως τόπος έμπνευσης μυθιστοριών. Πολλές πόλεις και χωριά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υιοθετήσει την ταυτότητα της ιστορικής τοποθεσίας του Κάμελοτ για τουριστικούς σκοπούς.
Γραπτά κείμενα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Κάμελοτ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έργο Λάνσελοτ του Κρετιέν ντε Τρουά, αν και προγενέστερα στο έργο του Τζέφρυ του Μόνμαθ Historia Regum Britanniae εμφανίζεται ως Κερλίον (Caerleon, Ουαλία). Συγγραφείς του 13ου αιώνα περιγράφουν ένα ποτάμι, ένα δάσος και μια πεδιάδα. Το Κάμελοτ περιβάλλεται κι από μια θρησκευτική αύρα, αφού εκεί λαμβάνουν το χρίσμα οι Ιππότες κι από εκεί ξεκινούν την αναζήτηση για το Άγιο Δισκοπότηρο. Η τοποθεσία όμως αυτού του μυθικού βασιλείου παραμένει σχεδόν άγνωστη. Ο Τόμας Μάλορυ πιστεύει ότι πρόκειται για την περιοχή του Ουίντσεστερ, μάλλον επηρεασμένος από την ύπαρξη της Στρογγυλής Τράπεζας του Ουίντσεστερ, μιας κατασκευής του 13ου αιώνα που, στον καιρό του Μάλορυ, θεωρούνταν από πολλούς ως η αυθεντική Στρογγυλή Τράπεζα. Σύμφωνα με άλλους, το Κάμελοτ βρισκόταν στην περιοχή του Κάμελφορντ στην Κορνουάλη, νότια της περιοχής που ο Τζέφρυ του Μόνμαθ αναφέρει σαν την τελευταία μάχη του βασιλιά Αρθούρου.