Αιγινητών εορτή
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Αρχαία εορτή που τελούσαν οι Αιγινήτες προς τιμή του Ποσειδώνα.
Ο Πλούταρχος στο έργο του Κεφαλαίων Ελληνικών καταγραφή (Κεφ. ΜΔ΄) αναφέρει ότι από τους Αιγινήτες που συμμετείχαν στο Τρωικό Πόλεμο πολλοί φονεύθηκαν στις μάχες και περισσότεροι χάθηκαν κατά την επιστροφή τους λόγω τρικυμίας ενώ λίγοι ήταν εκείνοι που τελικά γύρισαν στην Αίγινα, αλλά μπροστά στο γενικό πένθος ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και οι συγγενείς τους που τους υποδέχθηκαν, βλέποντας τους άλλους έκριναν πως ήταν σωστό να πανηγυρίσουν ή να προβούν σε δημόσιες θυσίες. Έτσι αυτοί, κρυφά μέσα στις οικίες τους, γιόρτασαν την επιστροφή, χωρίς την παρουσία ακόμη και υπηρέτη τους.
Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού οι Αιγινήτες τελούσαν κάθε έτος εορτή προς τιμή του Ποσειδώνα, που διαρκούσε 16 ημέρες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες συνέτρωγαν «εν σιωπή» μόνοι τους, κατά οικογένεια, χωρίς την παρουσία δούλων, αλλά ούτε και ξένοι προσκαλούνταν.
Εκφράσεις: Από το τελετουργικό αυτό, στην αρχαία Ελλάδα οι κάτοικοι των άλλων πόλεων αποκαλούσαν τους Αιγινήτες Μονοφάγους. Από εκείνο τον χαρακτηρισμό έχει διασωθεί σήμερα η δημώδης ελληνική έκφραση «μονοφαγάς», που συνηθίζεται να λέγεται γενικότερα για τους άπληστους ή γι΄ εκείνους που δεν επιτρέπουν τη σύμπραξη άλλων σε δραστηριότητες με οικονομικά οφέλη.