Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νουακσότ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
KamikazeBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Τροποποίηση: ast:Nuakxot
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: kk:Нуакшот қаласы
Γραμμή 139: Γραμμή 139:
[[jv:Nouakchott]]
[[jv:Nouakchott]]
[[ka:ნუაქშოტი]]
[[ka:ნუაქშოტი]]
[[kk:Нуакшот қаласы]]
[[ko:누악쇼트]]
[[ko:누악쇼트]]
[[kw:Nouakchott]]
[[kw:Nouakchott]]

Έκδοση από την 14:50, 20 Οκτωβρίου 2011

Συντεταγμένες: 18°04′01″N 15°59′24″W / 18.0669°N 15.99°W / 18.0669; -15.99

Νουακσότ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νουακσότ
18°5′9″N 15°58′43″W
ΧώραΜαυριτανία Μαυριτανία
Διοικητική υπαγωγήNouakchott-Nord Region
 • ΔήμαρχοςAhmed Hamza
Έκταση1.000
Πληθυσμός881.000
Ζώνη ώραςUTC±00:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αμμόλοφοι στα περίχωρα του Νουακσότ
Αεροφωτογραφία του Νουακσότ
Ψαραγορά κοντά στη παραλία του Νουακσότ.

Το Νουακσότ (αγγλικά: Nouakchott - Αραβικά - نواكشوط‎ or انواكشوط‎ - Απόδοση από τα Βερβερικά για Το μέρος των ανέμων) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μαυριτανίας, καθώς και η μεγαλύτερη της Σαχάριας περιοχής, εξαιρουμένων οριακών περιπτώσεων όπως το Κάιρο (στο Δέλτα του ποταμού Νείλου)και των πόλεων βόρεια της οροσειράς του Άτλαντα στη βόρεια ακτή της Αφρικής. Η πόλη είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Μαυριτανίας.

Γεωγραφία

Η πόλη είναι τοποθετημένη στο δυτικό άκρο της ερήμου Σαχάρα, στην ακτή του Ατλαντικού ωκεανού.

Λόγω της ραγδαίας ανοικοδόμησης, η πόλη απλώνεται σε μεγάλη έκταση, με λιγοστά ψηλά κτίρια. Το Νουακσότ είναι χτισμένο γύρο από μία αλέα, τη λεωφόρο Abd an-Nasir, η οποία εκτείνεται διαμέσου του κέντρου της πόλεως και οδηγεί στο αεροδρόμιο. Οι οδοί ονομάζονται κατά το γαλλικό πρότυπο, και φέρουν τα ονόματα σημαντικών Μαυριτανών καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων της δεκαετίας του '60, όπως - Avenue de Gaulle, Avenue Kennedy, και Avenue Lumumba.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 33 °C και 13 °C, και η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι της τάξεως των 178 mm.

Ιστορία

Όντας ένα μικρό ψαροχώρι μέχρι το 1958, το Νουακσότ δεν αναφέρεται ιδιαίτερα στην ιστορία. Πιθανολογείται ότι η περιοχή είναι τόπος καταγωγής το μουσουλμάνων Βερβέρων Αλμοραβιδών. Παρ'όλο το όνομά της, το οποίο βασίζεται σε μία βερβερική έκφραση που σημαίνει περιοχή των ανέμων, η πόλη επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα για το ήπιο κλίμα της και τη κεντρική θέση της στο βίωσιμο τμήμα της χώρας.

Η Μαυριτανία ήταν τμήμα της γαλλικής αποικίας Γαλλική Δυτική Αφρική, και δεν είχε κάποια πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των αποικιακών χρόνων. Το 1957, αυτή η παραθαλάσσια μικρή πόλη με το λιμάνι καθορίστηκε πρωτεύουσα της νέας χώρας, και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανοικοδόμησης αύξησε τον πληθυσμό στους 15.000. To 1958 η Μαυριτανία έγινε αυτόνομη δημοκρατία της Γαλλικής Κοινότητας, και με τη διάλυση αυτού του οργανισμού μετά το 1962, το Νουακσότ έγινε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους.

Η πόλη είχε ραγδαία ανάπτυξη, βοηθούμενη και από το βορειοαφρικάνικο ρεύμα από της αρχές της δεκαετίας του '70. Πολλοί μετακόμισαν στην πόλη σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.

Δημογραφία

Σήμερα ο πληθυσμός του Νουακσότ ανέρχεται περίπου στους 881.000 κατοίκους. Η πόλη αριθμούσε μόλις 20.000 το 1969 και 150.000 το 1980. Είναι δύσκολη η ακριβής καταμέτρηση του πληθυσμού, καθ'ότι μέρος αυτού είναι νομάδες.

Παρ'ότι το Ισλάμ είναι η επίσημη θρησκεία της Μαυριτανίας, στο Νουακσότ βρίσκεται ένας καθολικός ναός, ο καθεδρικός του Αγίου Ιωσήφ.

Υποδομή

Το 1986 άνοιξε στο Νουακσότ νέο λιμάνι με δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων πλοίων, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για εισαγωγές, που αναλογούν περίπου στο 96.4% της ετήσιας κίνησης. Ένας δρόμος 1.100 χιλιομέτρων συνδέει το Νουακσότ με τη Néma, μέσω Boutilimit και Kiffa.

Στις 5 Αυγούστου 2007, υπεγράφη συμφωνία ύψους $630 εκατομμυρίων μεταξύ Μαυριτανίας, Σουδάν και Κίνας, για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το λιμάνι του Νουακσότ με τα μεταλλεία φωσφάτων στο Bofal, περίπου 430 χλμ. μακριά. Η γραμμή θα φτάνει κοντά στα σύνορα με τη Σενεγάλη.

Η πόλη διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο (κωδικός ΙΑΤΑ: NKC) με τις εξής συνδέσεις

Νερό

Το βραχώδες υπέδαφος του Νουακσότ περιείχε μεγάλα αποθέματα πόσιμου νερού, γνωστά και ως Λίμνη Trarza, τα οποία όμως στερεύουν λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της πόλης.

Πολιτισμός

Στο Νουακσότ εδρεύει η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Αρχειοθήκη. Υπάρχει επίσης το Μουσείο του Νουακσότ.

Εκπαίδευση

Αγορά στο Νουακσότ.

Στο Νουακσότ εδράζει το Πανεπιστήμιο του Νουακσότ, το μοναδικό πανεπιστήμιο της Μαυριτανίας, με έτος ίδρυσης το 1981. Άλλα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης είναι η Εθνική Σχολή Διοίκησης και το Εθνικό Ινστιτούτο Ανώτερων Ισλαμικών Σπουδών. Υπάρχουν πολλά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία, καθώς και το Διεθνές Αμερικάνικο Σχολείο του Νουακσότ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι