Geologi er bygget op omkring en række klassiske discipliner. Stratigrafi beskæftiger sig med aldersrelationer imellem bjergarter og geologiske hændelsesforløb. Mineralogi behandler de komponenter, mineraler, der udgør bjergarternes bestanddele, mens petrografi beskriver bjergarternes mineralogiske sammensætning og tekstur. Denne beskrivelse danner baggrund for en tolkning af bjergarternes dannelsesforhold, der behandles under petrologi. Under strukturgeologi og tektonik beskrives og analyseres deformationsstrukturer, fx udformet i skorpen under pladernes bevægelse. Den petrologiske analyse af bjergarterne og de tilhørende processer opdeles i to overordnede emnekredse: Den eksogene geologi beskriver de sedimentære bjergarter og udviklingen ved jordoverfladen under fagområderne sedimentologi og dynamisk stratigrafi, der især beskæftiger sig med aflejringsbassiners udvikling. Hertil knytter sig palæontologi, der beskriver forekomsten af fossiler (forsteninger) og analyserer livets udviklingshistorie. Den endogene geologi omhandler de metamorfe bjergarter og magmabjergarterne sammen med udviklingen i den dybe skorpe og øvre kappe.
Stratigrafiens aldersrelationer er udtrykt i den geologiske tidsskala, hvis tidsangivelser grundlæggende er baseret på relative aldersbestemmelser ved hjælp af fossiler. En egentlig datering af mineraler og bjergarter foregår ved hjælp af en række fysisk-kemiske metoder.
Mineralogiens beskrivelse og identifikation af mineraler sker gennem en analyse af deres fysiske egenskaber, krystalform, optiske karakterer og kemiske sammensætning. Med hovedvægt på deres kemiske sammensætning og struktur kan alle verdens ca. 4000 kendte mineraler opdeles i ni hovedgrupper.
Strukturgeologi og tektonik beskæftiger sig med deformationsstrukturer og -processer. De væsentligste strukturelementer er forkastninger og folder, der begge kan forekomme i meget forskellige geologiske regimer. I forbindelse med lithosfærepladernes bevægelse vil belastningen i den øvre, relativt kolde og stive del af skorpen føre til brud langs forkastninger, mens jordskorpens varmere, nedre del vil deformeres plastisk; under en sammenpresning vil denne del af skorpen derfor være domineret af folder. I Danmark er folder og forkastninger forårsaget af istidens gletsjere desuden meget almindelige i de helt overfladenære lag.
Eksogene proceskredse og aflejringer. Nedbrydning, transport og aflejring beskriver de fundamentale geologiske processer knyttet til Jordens overflade. Processerne er bestemt af stedets klima og de tilstedeværende bjergarter. Nedbrydningen er en kombination af (mekanisk) erosion og (kemisk) forvitring, der hænger nøje sammen med jordbundsudviklingen og plantedækket, mens transport og aflejring især er bestemt af områdets relief og hydrologiske forhold. Balancen mellem nedbrydning og aflejring er bestemt af havniveauet og grundvandsspejlet. Grundlæggende sker der en nedbrydning af bjergarter over grundvandsniveau og en opbygning af nye bjergartskomplekser ved sedimentation i søer og i havet.
Sedimentologi omfatter beskrivelsen af klastiske, kemiske og biogene sedimenter. Fysiske erosionsprodukter i form af sten, grus, sand og ler mv. transporteres i vand, med vinden eller indlejret i en gletsjer, indtil de aflejres under opbygningen af et nyt bjergartskompleks af klastiske sedimenter, fx konglomerat, sandsten, lersten eller skifer. Hvor nedbrydningen omfatter en kemisk forvitring af overfladens bjergarter, transporteres de kemiske komponenter opløst i vand, indtil de udfældes under dannelse af kemiske sedimenter, fx stensalt, gips eller kalksten. Biogene sedimenter er domineret af skeletter eller skeletfragmenter, som det fx ses i skrivekridt og i koralkalken fra Fakse.
Dynamisk stratigrafi sammenfatter beskrivelsen af de sedimentære (og vulkanske) aflejringer i overordnede udviklingsforløb inden for det enkelte sedimentationsbassin. I sekvensstratigrafi beskrives den dynamiske sammenhæng mellem erosion og aflejring i forhold til ændringer i det relative havniveau (se havniveauændringer).
Palæontologi omfatter beskrivelse af forsteninger og analyse af fortidens plante- og dyreliv. Normalt er bløddele ikke bevaret, og fossile organismers systematik er derfor primært baseret på skeletmorfologi. Indholdet af fossiler op gennem den geologiske lagsøjle danner grundlaget for vort kendskab til den biologiske evolution. Fossiler kendes tilbage fra Tidlig Prækambrium (ca. 3,5 milliarder år før nu).
Endogene proceskredse og bjergarter. Processerne i Jordens skorpe er præget af stigende temperatur- og trykforhold med tiltagende dybde. Mineraler afsat ved Jordens overflade bliver ustabile, og der sker en omkrystallisation, når de gennem bassinindsynkning og bjergkædedannelse udsættes for de højere temperatur- og trykforhold. Under visse betingelser kan dette føre til opsmeltning af bjergarterne. Omvendt vil et magma, der trænger op i skorpen fra den underliggende kappe, blive afkølet og gennemgå en størkningsproces under udkrystallisation af nydannede mineraler.
Metamorfose beskriver den videregående omkrystallisation, som bjergarterne gennemgår i skorpen. Variation i tryk, temperatur og vandindhold fører til skiftende stabilitetsforhold karakteriseret af forskellige mineralselskaber. Regionalmetamorfose er knyttet til bjergkædedannelse; karakteristiske regionalmetamorfe bjergarter er glimmerskifer, marmor, gnejs og amfibolit. Kontaktmetamorfose betegner den omkrystallisation, der er knyttet til opvarmning af bjergarterne omkring en magmaintrusion.
Magmapetrologi analyserer udviklingen og størkningsforløbet i tilknytning til et magma. Der skelnes mellem plutoniske bjergarter (dybbjergarter) størknet på større dybde i skorpen og vulkanske bjergarter (dagbjergarter), der er størknet på overfladen. Størkningen er langsom i dybtliggende magmalegemer, hvor der dannes en mellem- til grovkornet dybbjergart (fx gabbro, granit). I tilførselsgangene til overfladen vil magmaet afkøles hurtigere, og der dannes mellem- til finkornede gange (fx basalt- eller diabasgange). Ved overfladen sker der en trykaflastning og afgasning, der fører til, at vulkanismen ofte indledes med udsendelse af gasser og aske. Den efterfølgende lava vil afkøles hurtigt og størkne, ofte under opbygning af en vulkan.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.