Spring til indhold

Bruger:Misuo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Babel
daDenne bruger har dansk som modersmål
en-3This user can contribute with an advanced level of the English language
sv-2Denna användare har kunskaper på mellannivå i svenska
Denne bruger har en brugersideWikimedia Commons.
Brugere efter sprog

Jeg er årgang 1967 og uddannet Civilingeniør. Jeg har ikke nogle faste emner, men forsøger efter bedste evne at forbedre og diskutere artiker eller lave nye artikler når jeg mener det kan gavne fællesskabet.

Oprettede Artikler (nyeste først)

[redigér | rediger kildetekst]

Bemærk at nedenstående også kan ses på følgende link: http://toolserver.org/~tparis/pages/index.php?name=misuo&lang=da&wiki=wikipedia&namespace=0&redirects=none

[redigér | rediger kildetekst]
[redigér | rediger kildetekst]

Spørgsmål:

  • Hvad er hvad? Hvornår skal man bruger hvad? Og hvordan? Og i hvilken rækkefølge på artikelsiden?
  • Hvad er forskellen på et Se Også-afsnit og Eksterne henvisninger (Læs mere)-afsnit? Forskellen er ikke stor. Det er begge henvisninger men Se Også-afsnittet er for interne henvisninger og Eksterne henvisninger-afsnittet er for (ja) eksterne henvisninger.
  • Er der forskel på cite og citation (engelske udtryk)? Hvad er de tilsvarende danske udtryk? Hvordan forholder disse sig til wiki-style og ligheden/forskellen mellem {{cite ... }} og {{citation ...}}
  • Hvilken reference-stil (jf. eng. reference guide) bruger Wikipedia? Se også https://en.wikipedia.org/wiki/Parenthetical_referencing (heribland såkaldt Harward style).
  • Bruger dansk Wikipedia {{fact}}[kilde mangler]?
  • Bruges pp., p., side eller s. for at referere til en bestemt side i en litteratur kilde? Både pp. og 'p.' er engelske udtryk.

Der findes lignende spørgsmål/svar i diskussionssiden for stilmanualen (arkivet), se her.

Mange spørgsmål og her et forsøg på svar (nedenstående tabel er under udarbejdelse...):

Type Placering/Rækkefølge Beskrivelse Wiki-kode eksempel(er)
Note 4 note, (af lat. nota 'tegn'), kommentar, især en oplysende anmærkning til en tekst enten forneden på samme side (fodnote) eller samlet efter teksten.[1]. I Wikipedia sammenhæng bruges noter primært som kildeangivelser. Se også https://en.wikipedia.org/wiki/Note_(typography)
Fodnote (brug Note) Er vist et typografisk begreb om en note som står på samme side (i en bog/artikel). Se også https://en.wikipedia.org/wiki/Footnote. I Wikipedia sammenhæng vil jeg anbefale at man ikke bruger ordet Fodnote, men Note.
Kilde (brug ikke som separat afsnit, men indgå i den skrevne tekst) Brug <ref>...</ref>
Henvisning n/a En henvisning (eng. link) er enten en intern henvisning eller en ekstern henvisning.
Intern henvisning n/a En intern henvisning er en direkte link til en Wikipedia artikel. De indsættes i den skrevne artikeltekst. Videnskabsjournalist [[Lone Frank]] skrev i [[Weekendavisen]] ...

[[Riverside, California|Riverside]

Ekstern henvisning 2 En ekstern henvisning er en link til en side udenfor Wikipedia. Eksterne henvisninger kan således bruges til at lede læseren til sider udenfor Wikipedia hvor læseren kan læse mere om emnet. Eksterne henvisninger placeres i et afsnit for sig selv. Man kunne også vælge at kalde afsnittet Læs mere == Eksterne henvisninger ==
* [http://www.lonefrank.dk lonefrank.dk - personlig hjemmeside]
Link n/a Den engelske betegnelse for en henvisning (se denne).
Reference (brug Note)
Citat ? Citater skal/bør indgå i den almindelige artikeltekst. {{citat|Gud er død!}} - [[Friedrich Nietzsche]].
Bemærk at der i stilmanualen står at det skal være i kursiv og i anførselstegn, dvs. ''"Gud er død!"'' - [[Friedrich Nietzsche]]
Se også 1 Er et afsnit som indeholder en liste af interne henvisinger til emner som kunne være relevante/interessante for læseren også at læse om. == Se også ==
* [[Jorden]]
* [[Månen]]
Litteratur (se eksempel på brug i Danmarks historie) 3 TBD: Bruges formentlig som et liste af trykte kilder, som så kan bruges i noteafsnittet. Må digitale kilder, f.eks. links til websider eller PDF dokumenter, indgå under Litteratur afsnittet?
Læs mere 2 Et afsnit for en liste af eksterne henvisninger. == Læs mere ==

For at opsummere så er her min foreslået rækkefølge på afsnittene, som jeg mener dansk Wikipedia skal bruge:

  • Se også - indeholder en liste af interne henvisninger, som ikke allerede er brugt i artikelteksten eller fremgår som kategori i artiklen, til andre artikler som kan være interessante for læseren i forhold til nuværende artikel, f.eks. relateret emner.
  • Læs mere - indeholder en liste af eksterne henvisninger til sider på nettet hvor læseren kan læse mere om emnet. Personligt synes jeg at Læs mere er lidt mere sigende og nemmere at forstå for læseren end Eksterne henvisninger.
  • Litteratur - indeholder en liste af litteratur som er brugt som kilder for artiklen.
  • Noter - indeholder en liste af noter som angiver kilder. Den enkelte note kan referere til Litteratur, f.eks. Jensen 2002, side 30.
  1. ^ Definition af Note på Den Store Danske, Den Store Danske, hentet 2. august 2012