Spring til indhold

Lokomotiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 23. jun. 2024, 12:46 af HenrikOJ (diskussion | bidrag) HenrikOJ (diskussion | bidrag) (Tænkte på at bruge et billede af noget dansk matriel. Billedet er fra Wikisiden om Litra MZ.)
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Danmarks Jernbanemuseums MZ lokomotiv fra 1967, der oprindeligt var ejet af DSB.

Et lokomotiv er et køretøj, der kan trække eller skubbe et tog. I modsætning til vogne medbringer et lokomotiv almindeligvis kun de materialer, der er nødvendige for at trække/skubbe toget (brændstof, sand m.m.) og personale (lokomotivfører, fyrbøder (kun damplokomotiver) og evt. rangérpersonale eller en togfører).

Lokomotiver siges at køre i forspand, hvis der er mere end ét til at trække toget. Eventuelt kan togets vogne kobles mellem lokomotiverne – dette har kun sjældent forekommet i Danmark. Det mest kendte tilfælde er nok de tidligere kultransporter til Herningværket.

I Danmark anvendes i stigende grad selvkørende togsæt i stedet for lokomotivtrukne persontog. IC3-toget er et eksempel på denne udvikling.

Lokomotivtyper

[redigér | rediger kildetekst]
Stephenson's lokomotiv The Rocket.

Lokomotiver kan inddeles i kategorier på flere måder. Før i tiden skelnede man i betydelig grad mellem lokomotiver til person- og godstog, men udviklingen af dieselolie og elektricitet til fremdrift har muliggjort universallokomotiver, der er egnede til begge dele.

Desuden inddeler man lokomotiver i stræknings- og rangerlokomotiver. Lokomotiver til strækningskørsel er normalt større og hurtigere end rangerlokomotiver; man ønsker imidlertid at minimere mængden af rangering, og i Danmark bruges strækningslokomotiver ofte til den nødvendige rangering, ligesom rangerlokomotiver ses brugt til let strækningskørsel.

Søsterprojekter med yderligere information:

Ekstern henvisning

[redigér | rediger kildetekst]