Vés al contingut

Secretariat Gitano de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecretariat Gitano de Barcelona
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1965
FundadorGregorio Modrego Casaús Modifica el valor a Wikidata

El Secretariat Gitano de Barcelona és la institució més antiga de l'Estat dedicada al treball amb el poble gitano.[1] La seva metodologia de treball es basa en la implicació dels propis gitanos, el foment del voluntariat i la independència econòmica davant les administracions.

Va ser creada el 1965 per l'arquebisbe-bisbe de Barcelona Gregorio Modrego, per a la millora de les condicions de vida de la població gitana, a partir de la tasca que els jesuïtes Lluís Artigues i Pere Closa ja feien des de 1956. Entre 1965 i 1978 va editar la revista Pomezia,[2] degana de les publicacions espanyoles de temàtica gitana i una de les pioneres a tot el món.

Històricament, al marge dels resultats més palpables de la seva tasca, va promoure la consciència col·lectiva del poble gitano i va formar la que després seria la primera promoció de dirigents del moviment associatiu gitano. Impulsada per l'Arquebisbat de Barcelona, ha tingut com a directors al mateix Artigues, Jordi García-Díe, Oriol Xirinacs, Ignasi Marquès, Sergi Rodríguez i, en l'actualitat, Alberto Pérez.

El seu treball es desenvolupa fonamentalment en vuit àmbits diferents: inclusió, presons, cultura, ocupació, salut, habitatge, colònies infantils i cooperació. Treballa en xarxa amb Càritas de Barcelona, la Fundació Pere Closa, la Fundació Pere Tarrés i Mans Unides. Es finança, bàsicament, a partir d'aportacions privades.

Referències

[modifica]
  1. Fabre, Jaume; Huertas, Josep Maria. Tots els barris de Barcelona. vol. 6-7. Edicions 62, 1976, p. 126. ISBN 8429712429. 
  2. Garriga, Carme. Els Gitanos de Barcelona: una aproximació sociològica. Diputació de Barcelona, 2000, p. 104. ISBN Diputació de Barcelona.