Vés al contingut

Ràpid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ràpids del riu Kern River

Un ràpid és un tram d'un riu què té un pendent relativament pronunciat, que fa que augmenti la velocitat de l'aigua i apareguin turbulències. Els ràpids sovint creen aigües braves, que és aigua barrejada amb bombolles que adquireix un color més blanquinós. Els ràpids solen ser populars per a activitats recreatives com ara el ràfting, el caiac i el piragüisme, així com per a la pesca i altres activitats a l'aire lliure. Aquest element hidrològic és més comú trobar-lo a zones accidentades.[1][2]

Formació

[modifica]

La formació de ràpids es produeix mitjançant una combinació de factors que creen aigua turbulenta i ràpida en un riu. Alguns dels principals factors que contribueixen a la formació de ràpids inclouen:

  • Canvis de pendent de la llera del riu: Quan un riu troba un fort descens o un canvi brusc d'elevació, l'aigua flueix més ràpidament i amb més força, generant pertorbacions i irregularitats al pas de l'aigua, creant ràpids.
  • Obstruccions al riu: Les roques, arbres caiguts o altres deixalles poden crear obstacles en un riu que obliguen l'aigua a canviar de direcció i fluir més ràpidament, formant ràpids. La composició de la llera del riu, inclòs el tipus de roca i sediment, pot afectar la formació de ràpids. Alguns tipus de roques són més resistents a l'erosió que altres, i això pot crear zones de flux d'aigua més ràpid o més lent.
  • Canvis d'ample del riu: Quan un riu es troba amb una secció més estreta l'aigua crea pertorbacions que poden generar ràpids.
Campionat d'Espanya de Piragüisme

En general, la formació de ràpids es produeix a través de la interacció de les característiques naturals del riu i les forces que actuen sobre ells, inclosa la gravetat, el flux d'aigua i els obstacles al riu. Aquests factors es combinen per crear l'aigua turbulenta i ràpida que associem als ràpids.[3]

Classificació

[modifica]

Els ràpids es classifiquen en una escala internacional segons la velocitat, caudal, onades creades, girs o canvis de direcció i perillositat del ràpid. Aquesta classificació és útil per a les activitats que es duen a terme en els ràpids com el ràfting o el piragüisme. Hi ha sis nivells de dificultat:[4][5]

Cascades del Rin
  • Classe A: aigua plana, sense moviment
  • Classe I: ràpid fàcil,velocitat de l'aigua lenta, sense obstacles i girs lleugers
  • Classe II: ràpid moderat, velocitat de l'aigua moderada, algunes onades, maniobres requerides
  • Classe III: ràpid moderadament difícil, nombroses onades i roques, algun tram tècnic
  • Classe IV: ràpid difícil, llarg amb moltes onades i roques. Maniobres tècnicament i físicament difícils
  • Classe V: ràpid molt difícil, onades violentes i caigudes lliures de l'aigua. Obstacles i trams extremadament complicats
  • Classe VI: ràpid perillós, perill de mort

Referències

[modifica]
  1. «Rapids» (en anglès). [Consulta: 15 desembre 2024].
  2. «Rapids - redzet.lv» (en anglès). [Consulta: 15 desembre 2024].
  3. «Rapids formation made SIMPLE - The geography teacher» (en anglès americà), 04-05-2023. [Consulta: 15 desembre 2024].
  4. «Classification of Rapids, Water Level, and Canoeists | How To Articles - Paddling.net», 06-11-2016. [Consulta: 15 desembre 2024].
  5. Walbridge, Charlie; Singleton, Mark. «International Scale of River Difficulty» (en anglès), 2005. Arxivat de l'original el 2018-04-02.

Bibliografia

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Entrada sobre els ràpids a l'enciclopèdia de la National Geographic Society (anglès)