Vés al contingut

Ponte do Milenio

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Ponte do Milenio
Imatge
Dades
TipusTirants i pilars
ArquitecteÁlvaro Varela de Ugarte (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obertura1r setembre 2001 Modifica el valor a Wikidata
Construcció2001
Característiques
MaterialFormigó i metall
Mesura23 (amplada) × 277,8 (longitud) m
TravessaMiño
Localització geogràfica
PaísGalícia
RegióGalícia
LocalitzacióOurense
Map
 42° 20′ 45″ N, 7° 52′ 27″ O / 42.3457°N,7.8742°O / 42.3457; -7.8742

El Ponte do Milenio (Pont del Mil·lenni), també conegut com a Ponte da Gaivota (Pont de la Gavina) per la seva forma, és un dels ponts sobre el riu Miño que hi ha a la ciutat d'Ourense, a Galícia.

Es troba entre el Ponte Maior i el pont de la nacional N-525. Té un disseny interessant en què destaca una passarel·la que l'envolta en forma d'anell que es deforma per elevar-se per sobre i baixar pels laterals. Per aquest anell es pot caminar fins a 20 metres d'altura per sobre del pont, amb una trajectòria de 100 esglaons.

Història i característiques

[modifica]

El pont està format per dos nivells. El nivell inferior és una plataforma de formigó que forma el pont en si mateix i pel qual transiten vehicles i vianants. Un sistema de tirants i dos pilars metàl·lics inclinats, situats als extrems, sustenten la plataforma de circulació. El segon nivell del pont està constituït per la passarel·la de vianants que baixa pels laterals per sota de la plataforma i puja fins a unir-se amb els extrems que procedeixen de l'altre lateral per sobre del pont formant una mena d'anell deformat que s'adapta al pont a manera d'envolvent. El passeig envolvent és transitable i proporciona unes vistes interessants del paisatge del riu i la ciutat.

L'obra es va realitzar entre l'abril de 1999 i l'agost de 2001.[1] El projecte és de l'arquitecte Álvaro Varela de Ugarte, de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Madrid, màster en Arquitectura per la Universitat Yale i doctor per la Universitat de Tòquio. El desenvolupament d'enginyeria va ser de Pondio Ingenieros S.L. i l'empresa constructora fou UTE Ponte Miño (ACS / OCA).

Galeria d'imatges

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Informació de la web de l'arquitecte». Arxivat de l'original el 2015-07-04. [Consulta: 3 juliol 2015].

Enllaços externs

[modifica]
  • Nicolas Janberg's Structurae (anglès)