Pedrís
El pedrís es defineix com un banc de pedra o d'obra, especialment quan es troba adossat a una paret.[1] En una de les formes més típiques i simples el pedrís consistia en una simple pedra escairada de dimensions mitjanes.
Funcions del pedrís
[modifica]La primera funció d'un pedrís és la de servir de seient. Hi ha pedrissos petits en els quals ben just hi pot seure una persona. I n'hi ha de molt grans amb capacitat per a moltes persones. La segona funció és la de servir de plataforma auxiliar per a pujar a cavall o desmuntar (amb els sinònims de marxapeu, cavalcador, descavalcador, muntador, pujador…). Els perses usaven pedres similars per al mateix servei.
En èpoques de carros i cavalleries i carrers petits, un pedrís fornia una certa protecció als vianants impedint que un carro s'arramblés massa a la paret. En molts casos els pedrissos tenien una funció decorativa a més de pràctica. Hi ha referències nombroses de pedrissos prou famosos com a punts de reunió social.
A l'estiu la gent s'asseia en un pedrís o ben a prop, gaudint de la fresca i de la conversa. També eren típiques les processons de visitants ocasionals, passavolants que anaven seguint els pedrissos més animats. El pedrís a una plaça major o a l'església sovint era o és el punt de confluència on els veïns bescanvien notícies.[2] Aquesta idea es troba en la capçalera de la revista municipal de Begur, Es Pedrís Llarg.[3]
Referències
[modifica]- ↑ «Pedrís». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
- ↑ «Per què el nom d'«Es Pedrís llarg»?». És Pedrís llarg, 01-08-1987, pàg. 2.
- ↑ «Es Pedrís Llarg». Ajuntament de Begur.
Bibliografia
[modifica]- Pedrissos literaris: Carrera, Cinto. Actes du Colloque Jordi Pere Cerdà (en català, francès). Barcelona: L'Abadia de Montserrat, 2004, p. 458. ISBN 978-84-8415-586-7.
- Pedrissos de la Vilella Alta (Priorat): Sabaté i Alentorn, Jaume. Onomàstica del poble i terme de la Vilella Alta. Institut d'Estudis Catalans, 2000, p.255. ISBN 978-84-7283-519-1.
- Bladé i Desumvila, Artur. «Les estacions de l'any o varicions sobre el temps (III)». A: Obra completa: Cicle de la terra natal. Cossetània, 2006, p. 73. ISBN 9788497913195.
- Espinàs, Josep M. «Un espai: el pedrís». Espais, pàg. 47-48.