Vés al contingut

Museu del Port Fluvial de Caesaraugusta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu del Port Fluvial de Caesaraugusta
(es) Museo del Puerto Fluvial de Caesaraugusta Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimPort Fluvial de Caesaraugusta Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Port Fluvial de Caesaraugusta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2000
Governança corporativa
Seu
Altres
Número de telèfon+34 976 721 207 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webzaragoza.es… Modifica el valor a Wikidata

Facebook: museosrutacaesaraugusta X: zaragozaromana Instagram: museosrutacaesaraugusta Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
Caesaraugusta sobre un plànol modern de Saragossa
1.- Decumanus
2.- Cardo
3.- Fòrum
4.- Port fluvial
5.- Termes públiques
6.- Teatre
7.- Muralla

El Museu del Port Fluvial de Caesaraugusta és un espai en què es mostra l'antic port de la ciutat romana de Caesaraugusta, l'actual Saragossa (Espanya). Està situat a la plaça San Bruno, 8 i conforma juntament amb el museu del Fòrum romà, museu de les Termes i museu del Teatre romà el circuit de museus arqueològics de Saragossa. En època romana, el riu Ebre era navegable i el port de Caesaraugusta es considerava el tercer més important en Hispània, després del de Tàrraco i el de Dertosa. El port es va construir al segle i i va ser abandonat a mitjans del segle vi. A la fi del segle i o principis del segle ii, les instal·lacions es van completar amb la construcció d'un mercat a l'est de l'edifici d'accés.

Les edificacions portuàries s'estenien al llarg de la riba dreta de l'Ebre aprofitant la major calma de les seves aigües en aquesta part, i estaven situades en l'angle nord-est del fòrum amb el qual connectaven per mitjà d'escales. El comerç en el port era molt actiu, al distribuir tant mercaderies procedents de l'interior (blat, fusta o ferro) com de la costa (ceràmiques, salaons, vi, etc.).

Al museu es poden contemplar algunes restes arqueològiques d'aquestes instal·lacions. A més, un audiovisual interactiu dona compte de l'activitat comercial de Saragossa que centralitzava el port en aquella època.

Bibliografia

[modifica]
  • Aguarod Otal, C. La recuperación de la antigua Caesaraugusta (en castellà). Saragossa: Aragón turístico y monumental, nº 349, 2000. 
  • Aguarod Otal, C; Erice Lacabe, R. Puertos fluviales antiguos: Ciudad, desarrollo e infraestructuras; El Puerto de Caesaraugusta (en castellà), 2003. 
  • Aguarod Otal, C; Erice Lacabe, R. Caesaraugusta, cuatro temas para un solo contexto urbano; De la excavación al público. Procesos de decisión y creación de nuevos recursos (en castellà). Saragossa: III Congreso Internacional sobre Musealización de Yacimientos Arqueológicos, 2004. 
  • Beltrán Lloris, F; Fatás Cabeza, G. Cesar Augusta, ciudad romana, vol. 2 (en castellà), 1998. 
  • Beltrán Lloris, F; Martín-Bueno, M; Pina Polo, F. Roma en la cuenca media del Ebro. La romanización en Aragón (en castellà), 2000. 
  • Beltrán Lloris, F. Zaragoza. Colonia Caesar Augusta (en castellà), 2007. 

Enllaços externs

[modifica]
  • Descripció i dades del museu (castellà)
  • Museu del Port Fluvial de Caesaraugusta, en Patrimoni cultural d'Aragó Arxivat 2017-02-15 a Wayback Machine. (castellà)
  • Museos de la ruta de Caesarausta  PDF (castellà)