Vés al contingut

Manuel Acosta (pintor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaManuel Acosta
Biografia
Naixement1787 Modifica el valor a Wikidata
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort1800 Modifica el valor a Wikidata (12/13 anys)
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata


Manuel Acosta (Sevilla, 1787 - Sevilla, 1800) va ser un pintor andalús, mort als tretze anys a causa de l'epidèmia de febre groga de 1800.

Va ser deixeble de José Alanís a la Reial Escola dels Tres Nobles Arts de Sevilla. Va ser un notable copista de l'obra de Bartolomé Esteban Murillo, amb una destresa molt semblant a la del seu mestre.[1] En la Junta de l'escola celebrada el 6 de gener de 1801, el secretari Joaquín Cabral Bejarano, va donar compte de les diverses morts de professors i d'alumnes, alhora lamentant-les, entre els quals hi havia Manuel Acosta, però també altres joves pintors com José Suárez, Domingo Espinal, Juan Dios o José Huelva, a causa de l'epidèmia de febre groga que va afectar la ciutat de Sevilla el 1800.[2] En el moment de la mort, Acosta tenia només tretze anys.[3] A causa d'això, hom l'ha inclòs en l'anomenada generació perduda de la pintura sevillana.[1] Segons recull Manuel Ossorio, l'acadèmic Francisco de Bruna va recollir algunes de les seves obres, entre les quals hi havia cartrons amb un pas de la Passió de Jesús i una còpia d'un Sant Josep de Juan de Valdés, retrats a ploma de perfecta execució, molts dibuixos a llapis i a l'aiguada, una pintura a l'oli d'una gata amb la seva cria sobre una cadira, en perspectiva. Destaca també la còpia del Naixement de Murillo del convent de caputxins de Sevilla, fet amb figures de fang, un tipus d'obra que també va utilitzar per a passos de Setmana Santa, particularment soldats, a l'estil de Salvator Rosa.[3]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Román Villalón, Álvaro. En la senda de Murillo: Tovar y la Divina Pastora (en castellà). Diputación Provincial de Huelva, 2019, p. 41. ISBN 978-84-09-09124-9. 
  2. Cabezas García, Álvaro «Devoción, estética y remedio: rogativas en Sevilla por la epidemia de 1800». Arte y Patrimonio, 2018, pàg. 34. ISSN: 2530-0814.
  3. 3,0 3,1 Ossorio y Bernard. Galería biográfica de artistas españoles del siglo XIX. Madrid: Imprenta de Moreno y Rojas, 1883-1884, p. 3.